ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Προτεκτοράτο...

Οι αμερικανικές και γαλλικές δυνάμεις διαμηνύουν πως βρίσκονται στην Αϊτή για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των χωρών τους...

Νεκρός στην άκρη του δρόμου

Associated Press

Νεκρός στην άκρη του δρόμου
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατεί στην πρωτεύουσα της Αϊτής μετά τη «θριαμβευτική είσοδο» -όπως χαρακτηρίστηκε- των ενόπλων ομάδων που απαρτίζουν το μεγαλύτερο τμήμα της «αντιπολίτευσης». Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, επανέλαβε και σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ότι είναι θύμα «πραξικοπήματος» και «μοντέρνας απαγωγής», καθώς εξαναγκάστηκε να φύγει από Αμερικανούς πεζοναύτες...

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, από τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, όπου έφθασε το πρωί της Δευτέρας, ο Αριστίντ υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του υπό την απειλή αιματοκυλίσματος. Ερωτηθείς για εκείνους που διατείνεται ότι τον απήγαγαν, ο Αριστίντ απάντησε ότι επρόκειτο για Αϊτινούς και Αμερικανούς.

«Μου είπαν πως έπρεπε να φύγω. Αμερικανοί πράκτορες μου μίλησαν και εν τέλει κατάλαβα πως επρόκειτο να γίνει αιματοκύλισμα. Οταν τους ρώτησα πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν, μου είπαν χιλιάδες. Επομένως χρησιμοποίησαν αυτού του είδους την πίεση για να εκτελέσουν ένα πραξικόπημα», τόνισε.

Τις αιτιάσεις αυτές, αποποιήθηκε «μετά βδελυγμίας» ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τις χαρακτήρισε παράλογες, και τόνισε... ότι ο Αριστίντ αποχώρησε «οικειοθελώς και αυτή είναι αλήθεια»! Τις δηλώσεις Πάουελ στηρίζει και ο ΟΗΕ! «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», δήλωσε ερωτώμενη ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Μαρί Χόιζε. Πάντως το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ανέφερε ότι ο Πάουελ επανειλημμένως κατέστησε σαφές στον Αριστίντ, διά μέσου του πρώην μέλους του Κογκρέσου Ρόναλντ Ντελμούς, ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για να τον προστατεύσουν εάν οι «αντάρτες καταλάβουν την πρωτεύουσα».

Την ίδια ώρα στην Τζαμάικα συνεδριάζει η CARICOM (Κοινότητα Κρατών Καραϊβικής) με μοναδικό αντικείμενο την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, με στόχο να αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα. Οσο για την υφιστάμενη «διεθνή δύναμη», όπως την ονομάζουν τα ΜΜΕ, είναι Αμερικανοί και Γάλλοι κομάντος. Αξιωματικοί των αμερικανικών και γαλλικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην Αϊτή υποστηρίζουν ότι μετέβησαν στη χώρα για να παίξουν το ρόλο του αστυνόμου, αλλά για να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

«Δεν είμαστε μια αστυνομική δύναμη», τόνισε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Μπέργκερ, επικεφαλής συντάγματος 200 Αμερικανών πεζοναυτών, που έφθασε τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς. Αντίθετα, κύριος ρόλος των αμερικανικών στρατευμάτων είναι «να προστατεύσουν τους Αμερικανούς πολίτες και τους άλλους μη Αμερικανούς».

«Δεν είμαστε εδώ για να επέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Αϊτής», υποστήριξε από την πλευρά του ο Γάλλος στρατηγός Ανρί Κλεμάν Μπολέ. «Εμείς είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση των μέτρων προστασίας, να συνεισφέρουμε στην έτι περαιτέρω ενίσχυση των διπλωματικών μας συμφερόντων, των συμφερόντων των υπηκόων μας και της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε.

Οπως ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, το μέγεθος της διεθνούς δύναμης δε θα υπερβαίνει τους 5.000 άνδρες, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες θα ανέρχονται περίπου στους 2.000. Σύμφωνα με τον Ράμσφελντ, οι ΗΠΑ θα διοικήσουν αυτή τη δύναμη «έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν να παραδώσουμε τη σκυτάλη σε μια άλλη χώρα».

Η κατάσταση, πάντως, στη χώρα παραμένει έκρυθμη και τη Δευτέρα επιβλήθηκε εκ νέου απαγόρευση κυκλοφορίας στο Πορτ Ο Πρενς, από τις 18.00 έως τις 06.00, τοπική ώρα. Η ηρεμία στους δρόμους της πρωτεύουσας επανήλθε αργά το βράδυ, έπειτα από τις πολυάριθμες λεηλασίες και βιαιοπραγίες στις οποίες επιδόθηκαν άπαντες... Υπό το φόβο νέων επεισοδίων, τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρόταση των επιχειρηματικών συνδέσμων της χώρας να επέμβουν το «αντιστασιακό κίνημα» του Γκι Φιλίπ και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις FRAPH, που έδρασαν κατά τα χρόνια της χούντας ως τάγματα θανάτου... για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

ΣΕΡΒΙΑ
«Ψήφο εμπιστοσύνης» διεκδικεί η κυβέρνηση...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις «ευλογίες» της σερβικής Βουλής περιμένει σήμερα το 18μελές κυβερνητικό σχήμα μειοψηφίας που παρουσίασε χτες ο νέος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, υποσχόμενος «μεταρρυθμίσεις», προώθηση της πορείας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, «περιορισμό» της συνεργασίας με τις αρχές του δικαστηρίου της Χάγης, έως και πρόταση υπέρ της «καντονοποίησης» του Κοσσυφοπεδίου... Ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρόταση της κυβέρνησής του για το Κοσσυφοπέδιο, ο Κοστούνιτσα χτες είπε: «Ο μόνος τρόπος εξασφάλισης της επιβίωσης της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο είναι η εδαφική αυτονόμηση της επαρχίας υπό μία διοίκηση ΟΗΕ». Σημείωσε δε πως «δεν μπορεί να υπάρξει τελική λύση δίχως τη σύμφωνη γνώμη της Σερβίας-Μαυροβουνίου».

Σύμφωνα με το σερβικό Τύπο, η κυβέρνηση Κοστούνιτσα θα αποτελείται από 18 υπουργεία, στα οποία τίθενται επικεφαλής στελέχη των τεσσάρων κομμάτων του συνασπισμού. Δηλαδή, του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, της «Ομάδας 17+», της «Νέας Σερβίας» και του «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης».

Στελέχη του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του Κοστούνιτσα καταλαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Επιστημών, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Αθλητισμού.

Στελέχη της παράταξης «Ομάδα 17+» των οικονομολόγων του Μίρολιουμπ Λάμπους (που διορίζεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) καταλαμβάνουν τα υπουργεία: Οικονομικών, Γεωργίας-Δασών-Υδάτινων Πόρων, Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής.

Τα φιλομοναρχικά κόμματα «Νέα Σερβία» και «Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς καταλαμβάνουν τα υπουργεία: Καπιταλιστικών Επενδύσεων, Εμπορίου, Τουρισμού και Υπηρεσιών, Πολιτισμού, Διασποράς.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας έχει γνωστοποιήσει πως στηρίζει την κυβέρνηση Κοστούνιτσα με την προϋπόθεση πως δε θα γίνουν άλλες απελάσεις Σέρβων που κατηγορούνται απ' το Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Σέσελι ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση και πως θα την αντιμετωπίζει κριτικά εκτός και εάν αποδείξει στην πράξη πως θα τηρήσει τη δέσμευσή της για περιορισμό της συνεργασίας με τις εισαγγελικές αρχές του ΔΠΔ της Χάγης...

ΒΕΛΓΙΟ
«Γνώριζαν τι έκαναν»

ΑΡΛΟΝ.--

Με την τοποθέτηση της Εισαγγελίας άνοιξε ουσιαστικά χτες η δίκη εναντίον του παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού και των τριών συνεργών του στην κωμόπολη του Αρλόν στο Νότιο Βέλγιο.

«Γνώριζαν πολύ καλά τι έκαναν», δήλωσε προς τους 12 ενόρκους ο εισαγγελέας Μισέλ Μπουρλέ και πρόσθεσε πως «ο Ντιτρού εσκεμμένα βίασε τα κορίτσια». Ο Μπουρλέ χαρακτήρισε τον Ντιτρού άνθρωπο «μεγάλης ευφυίας», ενώ περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα φοβερά εγκλήματα του 47χρονου πρώην ηλεκτρολόγου (βίασε, σκότωσε, κακοποίησε και έθαψε ζωντανά τα θύματά του).

Ο δικηγόρος του Ντιτρού, Χαβιέ Μανιέ, υποστήριξε ότι ο πελάτης του αποτελεί ένα μικρό «κομμάτι» ενός μεγάλου εγκληματικού δικτύου.

ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για το νέο πρωθυπουργό

Για προσπάθεια εξευμενισμού της Δύσης, έκανε λόγο ο Ι. Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ

Με δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ο Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σημείωσε: «Η υποψηφιότητα του Μιχαήλ Φραντκόφ μπορεί να είναι απρόσμενη, αλλά δεν είναι μια τυχαία επιλογή από τον Πρόεδρο. Πρώτον, η υποψηφιότητα Φραντκόφ σημαίνει συνέχιση της σκληρής φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής. Δεύτερον, μετά από μια άδικη εκλογική διαδικασία για την εκλογή της Κρατικής Δούμας και την ενίσχυση των αυταρχικών μεθόδων διοίκησης της χώρας, ο διορισμός στο αξίωμα του πρωθυπουργού του αντιπροσώπου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει ότι ο Πούτιν προσπαθεί να εξομαλύνει την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις με τη Δύση».

Το στέλεχος του ΚΚΡΟ σημείωσε επίσης ότι ο Φραντκόφ είχε εργαστεί στην κυβέρνηση Πούτιν, όταν Πρόεδρος στη χώρα ήταν ο Γιέλτσιν και πρόσθεσε: «Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ειδικό στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και του εμπορίου της Ρωσίας. Είναι πιθανόν πολύ καλά να καταλαβαίνει αυτά τα ζητήματα, αλλά η ουσία είναι πώς με τις φιλελεύθερες αντιλήψεις του θα λύσει τα σημαντικά ζητήματα της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής, το πώς θα λύσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Αυτό δεν είναι κατανοητό. Μοιάζει πως ο Πρόεδρος δε θεωρεί αυτά τα προβλήματα πρωταρχικής σημασίας, σε αντίθεση με την κοινωνία και την αριστερή αντιπολίτευση», κατέληξε ο Μέλνικοφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ