Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Προτεκτοράτο...

Οι αμερικανικές και γαλλικές δυνάμεις διαμηνύουν πως βρίσκονται στην Αϊτή για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των χωρών τους...

Νεκρός στην άκρη του δρόμου

Associated Press

Νεκρός στην άκρη του δρόμου
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατεί στην πρωτεύουσα της Αϊτής μετά τη «θριαμβευτική είσοδο» -όπως χαρακτηρίστηκε- των ενόπλων ομάδων που απαρτίζουν το μεγαλύτερο τμήμα της «αντιπολίτευσης». Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, επανέλαβε και σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ότι είναι θύμα «πραξικοπήματος» και «μοντέρνας απαγωγής», καθώς εξαναγκάστηκε να φύγει από Αμερικανούς πεζοναύτες...

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, από τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, όπου έφθασε το πρωί της Δευτέρας, ο Αριστίντ υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του υπό την απειλή αιματοκυλίσματος. Ερωτηθείς για εκείνους που διατείνεται ότι τον απήγαγαν, ο Αριστίντ απάντησε ότι επρόκειτο για Αϊτινούς και Αμερικανούς.

«Μου είπαν πως έπρεπε να φύγω. Αμερικανοί πράκτορες μου μίλησαν και εν τέλει κατάλαβα πως επρόκειτο να γίνει αιματοκύλισμα. Οταν τους ρώτησα πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν, μου είπαν χιλιάδες. Επομένως χρησιμοποίησαν αυτού του είδους την πίεση για να εκτελέσουν ένα πραξικόπημα», τόνισε.

Τις αιτιάσεις αυτές, αποποιήθηκε «μετά βδελυγμίας» ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τις χαρακτήρισε παράλογες, και τόνισε... ότι ο Αριστίντ αποχώρησε «οικειοθελώς και αυτή είναι αλήθεια»! Τις δηλώσεις Πάουελ στηρίζει και ο ΟΗΕ! «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», δήλωσε ερωτώμενη ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Μαρί Χόιζε. Πάντως το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ανέφερε ότι ο Πάουελ επανειλημμένως κατέστησε σαφές στον Αριστίντ, διά μέσου του πρώην μέλους του Κογκρέσου Ρόναλντ Ντελμούς, ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για να τον προστατεύσουν εάν οι «αντάρτες καταλάβουν την πρωτεύουσα».

Την ίδια ώρα στην Τζαμάικα συνεδριάζει η CARICOM (Κοινότητα Κρατών Καραϊβικής) με μοναδικό αντικείμενο την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, με στόχο να αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα. Οσο για την υφιστάμενη «διεθνή δύναμη», όπως την ονομάζουν τα ΜΜΕ, είναι Αμερικανοί και Γάλλοι κομάντος. Αξιωματικοί των αμερικανικών και γαλλικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην Αϊτή υποστηρίζουν ότι μετέβησαν στη χώρα για να παίξουν το ρόλο του αστυνόμου, αλλά για να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

«Δεν είμαστε μια αστυνομική δύναμη», τόνισε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Μπέργκερ, επικεφαλής συντάγματος 200 Αμερικανών πεζοναυτών, που έφθασε τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς. Αντίθετα, κύριος ρόλος των αμερικανικών στρατευμάτων είναι «να προστατεύσουν τους Αμερικανούς πολίτες και τους άλλους μη Αμερικανούς».

«Δεν είμαστε εδώ για να επέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Αϊτής», υποστήριξε από την πλευρά του ο Γάλλος στρατηγός Ανρί Κλεμάν Μπολέ. «Εμείς είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση των μέτρων προστασίας, να συνεισφέρουμε στην έτι περαιτέρω ενίσχυση των διπλωματικών μας συμφερόντων, των συμφερόντων των υπηκόων μας και της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε.

Οπως ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, το μέγεθος της διεθνούς δύναμης δε θα υπερβαίνει τους 5.000 άνδρες, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες θα ανέρχονται περίπου στους 2.000. Σύμφωνα με τον Ράμσφελντ, οι ΗΠΑ θα διοικήσουν αυτή τη δύναμη «έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν να παραδώσουμε τη σκυτάλη σε μια άλλη χώρα».

Η κατάσταση, πάντως, στη χώρα παραμένει έκρυθμη και τη Δευτέρα επιβλήθηκε εκ νέου απαγόρευση κυκλοφορίας στο Πορτ Ο Πρενς, από τις 18.00 έως τις 06.00, τοπική ώρα. Η ηρεμία στους δρόμους της πρωτεύουσας επανήλθε αργά το βράδυ, έπειτα από τις πολυάριθμες λεηλασίες και βιαιοπραγίες στις οποίες επιδόθηκαν άπαντες... Υπό το φόβο νέων επεισοδίων, τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρόταση των επιχειρηματικών συνδέσμων της χώρας να επέμβουν το «αντιστασιακό κίνημα» του Γκι Φιλίπ και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις FRAPH, που έδρασαν κατά τα χρόνια της χούντας ως τάγματα θανάτου... για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ