Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
«Ψήφο εμπιστοσύνης» διεκδικεί η κυβέρνηση...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις «ευλογίες» της σερβικής Βουλής περιμένει σήμερα το 18μελές κυβερνητικό σχήμα μειοψηφίας που παρουσίασε χτες ο νέος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, υποσχόμενος «μεταρρυθμίσεις», προώθηση της πορείας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, «περιορισμό» της συνεργασίας με τις αρχές του δικαστηρίου της Χάγης, έως και πρόταση υπέρ της «καντονοποίησης» του Κοσσυφοπεδίου... Ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρόταση της κυβέρνησής του για το Κοσσυφοπέδιο, ο Κοστούνιτσα χτες είπε: «Ο μόνος τρόπος εξασφάλισης της επιβίωσης της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο είναι η εδαφική αυτονόμηση της επαρχίας υπό μία διοίκηση ΟΗΕ». Σημείωσε δε πως «δεν μπορεί να υπάρξει τελική λύση δίχως τη σύμφωνη γνώμη της Σερβίας-Μαυροβουνίου».

Σύμφωνα με το σερβικό Τύπο, η κυβέρνηση Κοστούνιτσα θα αποτελείται από 18 υπουργεία, στα οποία τίθενται επικεφαλής στελέχη των τεσσάρων κομμάτων του συνασπισμού. Δηλαδή, του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, της «Ομάδας 17+», της «Νέας Σερβίας» και του «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης».

Στελέχη του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του Κοστούνιτσα καταλαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Επιστημών, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Αθλητισμού.

Στελέχη της παράταξης «Ομάδα 17+» των οικονομολόγων του Μίρολιουμπ Λάμπους (που διορίζεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) καταλαμβάνουν τα υπουργεία: Οικονομικών, Γεωργίας-Δασών-Υδάτινων Πόρων, Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής.

Τα φιλομοναρχικά κόμματα «Νέα Σερβία» και «Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς καταλαμβάνουν τα υπουργεία: Καπιταλιστικών Επενδύσεων, Εμπορίου, Τουρισμού και Υπηρεσιών, Πολιτισμού, Διασποράς.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας έχει γνωστοποιήσει πως στηρίζει την κυβέρνηση Κοστούνιτσα με την προϋπόθεση πως δε θα γίνουν άλλες απελάσεις Σέρβων που κατηγορούνται απ' το Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Σέσελι ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση και πως θα την αντιμετωπίζει κριτικά εκτός και εάν αποδείξει στην πράξη πως θα τηρήσει τη δέσμευσή της για περιορισμό της συνεργασίας με τις εισαγγελικές αρχές του ΔΠΔ της Χάγης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ