Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεθνής αντιΝΑΤΟική Διάσκεψη

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κινημάτων που συμμετείχαν στη διάσκεψη
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κινημάτων που συμμετείχαν στη διάσκεψη
«Η Κωνσταντινούπολη κλείνει τις πόρτες της στο ΝΑΤΟ». Κάτω απ' αυτό το σύνθημα αναπτύσσεται ήδη μια πολύμορφη δραστηριότητα στην Τουρκία από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και τις Επιτροπές Ενάντια στην Κατοχή, στα πλαίσια της εκστρατείας κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνη. Η συλλογή υπογραφών ενάντια στη Σύνοδο, συνδυάζεται με τη διαφώτιση των εργατών, για το ρόλο του ΝΑΤΟ, αλλά και της Διανόησης και της νεολαίας ιδιαίτερα στα Πανεπιστήμια, αφού στην Τουρκία, σε όλα τα πανεπιστήμια διάφορα ερευνητικά προγράμματα εκτελούνται για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Φλεβάρη στην Κωνσταντινούπολη, «Διεθνής Διάσκεψη για το ΝΑΤΟ» με τη συμμετοχή Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Κινημάτων Ειρήνης από διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Κούβα. Από την Ελλάδα συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ και της ΕΕΔΥΕ. Βασικό περιεχόμενο της Διάσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την παραπέρα ανάπτυξη της αντιΝΑΤΟικής δράσης και το συντονισμό ενεργειών του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος κατά του ΝΑΤΟ, μπροστά και στη Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως τόνισε, ανάμεσα σ' άλλα, στην εισήγησή του στη Διάσκεψη ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, «όταν οι Επιτροπές Εναντίον της Κατοχής, οι οποίες δημιουργήθηκαν εναντίον της κατοχής του Ιράκ και ειδικά εναντίον της ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ, πρότειναν να φέρουμε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της ατζέντας, είπαμε "θα κλείσουμε τις πόρτες στο ΝΑΤΟ". Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι παιγνίδι, και ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο διαμέσου του να εξηγήσουμε και να πείσουμε εκατομμύρια ανθρώπους το τι σημαίνει το ΝΑΤΟ. Και αυτό θα κάνουμε. Θα πούμε στο ΝΑΤΟ, "μην έρχεστε εδώ!". Την 1η Μάη, η Ισταμπούλ θα ζήσει μια ιστορική μέρα. Ολοι μαζί, θα ρωτήσουμε τους στρατηγούς του ΝΑΤΟ "ξέρετε ποια δύναμη θα αντιμετωπίσετε όταν θα φθάσετε εδώ;". Αν επιμείνουν να έρθουν, θα συναντήσουν τις κινητοποιήσεις μας, τις διαδηλώσεις μας, τις συναντήσεις μας, το αντι-ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της παγκόσμιας νεολαίας. Η εργατική μας τάξη, οι καλλιτέχνες, οι διανοούμενοι, οι γυναίκες κατά της κατοχής, θα είμαστε όλοι μαζί. Οι φίλοι μας από όλο τον κόσμο θα είναι επίσης εδώ, μαζί μας».

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη είναι η πρώτη που γίνεται με τη συμμετοχή και των νέων κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας μετά τη διεύρυνσή της, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, το Νοέμβρη του 2002.

Στη Σύνοδο αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά ο διοικητικός, επιχειρησιακός και εξοπλιστικός μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ για τις επιθετικές αποστολές εκτός των συνόρων των κρατών - μελών του, στο όνομα της πρόληψης των λεγόμενων τρομοκρατικών απειλών στον πλανήτη, αλλά και ως δύναμη καταστολής των λαϊκών κινημάτων εντός των κρατών - μελών του. Επίσης αναμένεται να αποφασιστεί η ανάληψη ΝΑΤΟικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ.

Απ' αυτή την άποψη γίνεται ακόμη πιο σημαντική η εκστρατεία του ΚΚ Τουρκίας και των Επιτροπών Ενάντια στην Κατοχή του Ιράκ κατά της Συνόδου Κορυφής της Κωνσταντινούπολης.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή πριν την παρέμβαση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, όταν με πρόταση του προεδρείου της Διάσκεψης τιμήθηκε η μνήμη του Θανάση Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ