ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
Σελ. /48
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο «άλλος πόλος» της εξαπάτησης

Στην εξαπάτηση των λαϊκών μαζών πλειοδοτεί η ηγεσία της ΝΔ, καθώς αποφεύγει από τη μια να δεσμευτεί συγκεκριμένα απέναντι στα λαϊκά αιτήματα και ανάγκες, αλλά από την άλλη υπερακοντίζει σε φιλολαϊκές διακηρύξεις και παχιά λόγια.

Ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι δε θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην πλειοδοσία των παροχών, κάνοντας επίδειξη «υπευθυνότητας» και «σοβαρότητας» απέναντι στα μεγάλα αφεντικά, αλλά την ίδια στιγμή δε διστάζει να εμφανίζεται «σκαπανέας» μιας «κοινωνίας δικαιοσύνης και ανθρωπιάς»!

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε υπερήφανος για το «χαρακτήρα» που κράτησε στην προεκλογική περίοδο, γιατί «δε δώσαμε ανέξοδες υποσχέσεις, δεν καταφύγαμε στην όξυνση του κλίματος, δεν καταφύγαμε στην πόλωση, στο φανατισμό, στο διχασμό, που τόσο πολύ έχουμε πληρώσει όλοι οι Ελληνες», όπως δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο κεντρικό εκλογικό κέντρο στη Σανταρόζα. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί «δε βλέπουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά», επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «καταφεύγει στις γνώριμες από το παρελθόν τακτικές και μεθοδεύσεις». Σε αντίθεση εμφάνισε το κόμμα να πολιτεύεται «με σεμνότητα, με ταπεινότητα, με μετριοπάθεια, με υπευθυνότητα» και να εργάζεται να γίνει πράξη ο «αμετακίνητος στόχος μας είναι να χτίσουμε μια κοινωνία δικαιοσύνης, μια κοινωνία αλληλεγγύης, μια κοινωνία ανθρωπιάς»! Ταυτόχρονα δήλωσε οπαδός του ουμανιστικού δόγματος ότι «η πολιτική καταξιώνεται μόνο όταν βελτιώνει τους όρους ζωής για τους πολλούς, για τους μη ευνοημένους».

Χτες το βράδυ ο Κ. Καραμανλής πραγματοποίησε μία ακόμα επικοινωνιακή - εντυπωσιοθηρική επίσκεψη στο 24ο Λύκειο στο Πολύγωνο, που λειτουργεί με διπλή βάρδια, απλά και μόνο για να επιδείξει το ενδιαφέρον του και επαναλάβει τις «δεσμεύσεις» του περί κατάργησης της διπλής βάρδιας, της διανομής των βιβλίων στην αρχή της χρονιάς και για «ευχερέστερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, δηλαδή κομπιούτερ για κάθε παιδί».

Περισσότερο σαφής απέναντι στις ψηφοθηρικές «παροχές» της κυβέρνησης υπήρξε ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος δήλωσε (στον «Σκάι») ότι «εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε τέτοιες πολιτικές», γιατί «οι πολιτικές λαϊκισμού, πολιτικές θα πω "Μαυρογιαλούρου" τελικώς, είναι επικίνδυνες πολιτικές». «Δεν είναι δυνατόν, τόνισε ο υπεύθυνος Προγράμματος της ΝΔ, να πηγαίνουμε στις εκλογές, να τάζει στους πάντες τα πάντα, χωρίς να έχει μελετήσει τι στοιχίζουν, αν μπορεί η οικονομία να σηκώσει αυτές τις παροχές, μόνο και μόνο για να υφαρπάξει την ψήφο. Μέσα στον πανικό της ήττας φθάνει λοιπόν σε ένα παραλήρημα υποσχεσιολογίας. Δε θα τον παρακολουθήσουμε».

  • Θέματα εκλογικού αγώνα απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν χτες οι Κ. Καραμανλής και Κ. Μητσοτάκης. «Μιλήσαμε για την πορεία του εκλογικού αγώνα, ανταλλάξαμε σκέψεις και διαπιστώσαμε και οι δύο ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά για τη Νέα Δημοκρατία», περιορίστηκε να δηλώσει εξερχόμενος ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.
ΛΕΣΒΟΣ
Στο αποκορύφωμα η κυβερνητική υποκρισία

Ανακοίνωση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ

«Πέντε μέρες πριν από την κάλπη και η κυβερνητική υποκρισία στο αποκορύφωμά της! Ο υπουργός Αιγαίου θυμήθηκε ότι υπάρχει πλούτος στη χώρα και έβγαλε στην πλειοδοσία τζιπ, εκεί που το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το ΚΚΕ ότι προβάλλει ανεδαφικά αιτήματα όταν μιλάει για πλήρη επάνδρωση των υπηρεσιών με τον αναγκαίο εξοπλισμό και προσωπικό».

Τα παραπάνω σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ. Και συνεχίζει: «Θυμήθηκε τους αγρότες και την επιδότηση που δικαιούνται, αλλά αυτή τη φορά παρέπεμψε την καταβολή της για μετά τις εκλογές.

Είναι φιέστες τελευταίων ημερών που στόχο έχουν να φτιάξουν το μακιγιάζ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύφθηκε στον ξυλοδαρμό των αγροτών από τα ΜΑΤ, στο Αίγιο, που ζητούσαν την καταβολή της επιδότησης. Η νεοφιλελεύθερη, βάρβαρη, σκληρή πολιτική που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές αποκαλύφθηκε με την προσχώρηση των κ.κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου στο ΠΑΣΟΚ.

Στις 8 του Μάρτη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα προνόμια και τα κέρδη της πλουτοκρατίας θα προωθούν, από τη στυγνότερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό με ανάταση και σιγουριά ψηφίζουμε για ισχυρό ΚΚΕ, που είναι η αληθινή δύναμη και το στήριγμα για το λαό».

Α. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συμφωνούσαν από παλιά

Πήγε στο ΠΑΣΟΚ, σίγουρος ότι θα βρει πεδίον δράσης λαμπρό. Δέχτηκε να απορροφηθεί από το κυβερνών κόμμα, γιατί πιστεύει ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές απόψεις του μπορούν μέσα απ' αυτό να τύχουν... μεγαλύτερης αποδοχής!

Ο Α. Ανδριανόπουλος, δεν έκανε τυχαία αποδεχτή την πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου για «συνεργασία» με το ΠΑΣΟΚ, αφού όπως ο ίδιος δήλωνε σε συνέντευξή του, στις 8 Φλεβάρη στην εφημερίδα το «ΒΗΜΑ»: «Υπάρχουν ζητήματα στα οποία από το παρελθόν έχω συμφωνήσει με τον Γ. Παπανδρέου. Και τον βλέπω τώρα να αρθρώνει ένα ενδιαφέροντα, μοντέρνο και εν πολλοίς φιλελεύθερο λόγο»... Ο Α. Ανδριανόπουλος δε στάθηκε όμως εκεί. Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στην εκλογή του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ - η οποία πραγματοποιήθηκε τη μέρα της δημοσίευσης της συνέντευξης - εμφανίστηκε «απόλυτα σύμφωνος» με «την ιδέα της ευρείας εκλογής από τη βάση, δηλαδή από μέλη και φίλους» και υποστήριξε: «Ανοίγει το δρόμο ώστε τα κόμματα να πάψουν να αποτελούν κλειστές καμαρίλες επαγγελματικών στελεχών και να ανοίξουν την κοινωνία. Είναι φανερό πως θέλει να κάνει πολλά καινούρια πράγματα. Κάποια από αυτά δεν είναι απόλυτα επεξεργασμένα, αλλά η νέα τάση είναι φανερή. Τα εμπόδια όμως θα είναι μεγάλα Και χρειάζεται μεγάλη αντοχή και υπομονή»...

Οι συγκεκριμένες πολιτικές τοποθετήσεις του Α. Ανδριανόπουλου, οδηγούν σε δυο πολιτικά συμπεράσματα. Πρώτον ότι ο Α. Ανδριανόπουλος διακρίνει στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου το γνήσιο σύμμαχο για τη συνέχιση ακόμα πιο σκληρής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής και δεύτερον ότι σ' αυτή την πορεία χρειάζεται να υπάρξει ένα κόμμα που στις τάξεις του θα έχει «εγκλωβίσει» χιλιάδες ανθρώπους, από τους οποίους θα έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση, ουσιαστικά τη «συνενοχή» τους, στην εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με τη συγκεκριμένη συνέντευξη, με την οποία ο Α. Ανδριανόπουλος δίνει το στίγμα τη «νέας εποχής» για το ΠΑΣΟΚ και αναγνωρίζει στο συγκεκριμένο κόμμα την ικανότητα να... αλλοιώνει συνειδήσεις, όσο και αν ακούγεται περίεργο, την είχε κάνει σχεδόν με τον ίδιο τρόπο από το 1996!

Σε συνέντευξή του τότε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στη δημοσιογράφο Δ. Σαρρή, στις 23/09/1996, μια μέρα μετά τις εθνικές εκλογές και την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη, ο Α. Ανδριανόπουλος διέβλεπε... φιλελεύθερη στροφή του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα δήλωνε ο Α. Ανδριανόπουλος: «Νομίζω πως η ΝΔ άφησε τελείως έκθετο και ανοχύρωτο τον πολιτικό της χώρο ούτος ώστε να μπορέσει η διάφορη μεταλλαγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εύκολα να τον αλώσει».

Η ΝΔ, συνέχιζε, ο ίδιος «περιθωριοποιεί ουσιαστικά αυτή την παράταξη, τη στριμώχνει σε ένα χώρο περίεργο, δίπλα και στα Αριστερά θα έλεγα του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, δίνει το δικαίωμα στον κύριο Σημίτη τώρα με τις πολιτικές του επιλογές να οδηγηθεί σε πιο... αν θέλετε φιλελεύθερες ή συντηρητικές θέσεις και ουσιαστικά να καπελώσει σχεδόν ολοκληρωτικά τον πολιτικό της χώρο και να την οδηγήσει σε μια πολιτική αφάνεια»...

Ο Α. Ανδριανόπουλος, δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας εκείνη την εποχή δήλωνε ξεκάθαρα: «Αυτό που βλέπω εγώ να γίνεται μετά τις χτεσινές εκλογές είναι να έχουμε μια κυβέρνηση που δε θα είναι ιδιαίτερα σταθερή, διότι είναι μια κυβέρνηση που και αυτή παπαγαλίζει αριστερά συνθήματα, αλλά θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε συντηρητικές πολιτικές επιλογές, άρα θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς και πιθανώς να μπορέσει να τους ξεπεράσει αν κάνει μια σοβαρή στροφή προς πιο φιλελεύθερες θέσεις, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο»...

Σήμερα, περίπου οκτώ χρονιά μετά, αποδείχτηκε ότι τίποτα δεν ήταν «εξαιρετικά δύσκολο», εξάλλου ούτε ο ίδιος το πίστευε όταν το έλεγε. Εκείνες οι εκτιμήσεις του, είναι σίγουρο ότι... δικαιώθηκαν, από την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η ένταξή του σήμερα στις γραμμές του «σοσιαλιστικού» κόμματος, είναι σίγουρο ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στη «νέα εποχή» της συμμετοχικής δημοκρατίας...


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Γαλάζιος» Μαυρογιαλούρος

Την ίδια στιγμή που η ηγεσία της ΝΔ κατηγορούσε τον Γ. Παπανδρέου για μεθόδους «Μαυρογιαλούρου», την ίδια ακριβώς στιγμή φρόντιζε να επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες ακριβώς μεθόδους. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο «Αλτερ», δε δίστασε να θέσει σε ομηρία και να ψηφοθηρήσει ασύστολα με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεσμεύεται να προχωρήσει σε ρύθμιση, που θα μονιμοποιεί όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου, σύμφωνα με τα όσα υποδεικνύει η ΕΕ. Απέφυγε, όμως, να αναφέρει τόσο τον αριθμό των συμβασιούχων που θα μονιμοποιηθούν, όσο και το πότε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ