ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
Σελ. /40
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Η συμμαχία που προτείνουμε

Με εκτενή αναφορά στη συμμαχία που προτείνει το ΚΚΕ έκλεισε την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας:

«Η συμμαχία που προτείνουμε αξιοποιεί όλη την προηγούμενη πείρα των συμμαχιών που γνώρισε ο τόπος, περιέχει όμως όλες τις προσαρμογές που πρέπει να κάνουμε σήμερα. Αφού το 2004 δεν είναι 1936, 1940, 1967, 1974, 1989».

«Δεν πρόκειται, συνέχισε, για μια συμφωνία αρχηγών, κορυφών, που γίνεται κάτω από τις ανάγκες της συγκυρίας. Μια συμμαχία εύθραυστη, που αύριο θα σκορπίσει στους 4 ανέμους, αδύναμη στους ελιγμούς του ΠΑΣΟΚ, στα σχέδια του δικομματισμού, της πλουτοκρατίας.

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΚΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ. Ψυχή της είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την πλουτοκρατία, τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, στην περιοχή, στην ήπειρο. Οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν οριοθετηθεί όχι στα λόγια αλλά στα προγράμματα και στην πράξη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Συμμαχία των κινημάτων της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των ΕΒΕ, των γυναικών και της νεολαίας, των κινημάτων κατά του πολέμου, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και το περιβάλλον, για το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει το δρόμο εξέλιξης που θέλει και τον συμφέρει. Συμμαχία που βασίζεται στον πατριωτισμό και στο διεθνισμό.


Eurokinissi

Βεβαίως, δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε όλοι στο ζήτημα του σοσιαλισμού, στην αντίληψη για το σοσιαλισμό. Ομως, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η συμμαχία δεν μπορεί να κρύβει τους στόχους της από το λαό, να μιλά μόνο για το σήμερα, χωρίς προοπτική, χωρίς να έχει πρόγραμμα για το αύριο. Αυτή η συμμαχία πρέπει να έχει ανοιχτά, καθαρά χαρτιά στο ζήτημα της διακυβέρνησης, της εξουσίας.

Να παλεύει για τη λαϊκή εξουσία. Η εξουσία για να είναι λαϊκή δεν αρκεί να προκύπτει από τη λαϊκή ψήφο, ή από τη λαϊκή εντολή, αλλά να στηρίζεται στη λαϊκή οικονομία, όπου στην ανεργία δε θα είναι ο λαός αλλά η πλουτοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ. Η πολιτική εκεί φαίνεται, σ' αυτό το πεδίο, της οικονομίας. Μια οικονομία που θα στηρίζεται σε δύο βασικές μορφές ιδιοκτησίας, την κοινωνική και τη συνεταιριστική.

Παλεύουμε για μια εξουσία που θεσμοθετεί όλα τα δημοκρατικά συλλογικά και ατομικά δικαιώματα. Στηρίζεται στον εργατικό και γενικότερο κοινωνικό έλεγχο.

Παλεύουμε για μια Ελλάδα που δε θα μετέχει σε κατακτητικούς πολέμους, δε θα στέλνει ελληνικό στρατό εκτός συνόρων, μια Ελλάδα που θα συμπαρίσταται και θα είναι αρωγός των λαών και των χωρών που θέλουν πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία, ισότιμες οικονομικές σχέσεις, έχουν το δικαίωμα της επιλογής για τον εαυτό τους.


Με τα οράματα του αύριο δίνουμε τη μάχη και του σήμερα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Εμείς έχουμε ήδη προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό να μην έχει καμία ψευδαίσθηση για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Η άρχουσα τάξη της χώρας μας με το πολιτικό της προσωπικό, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είναι ήδη σε τροχιά σταθερής επιδρομής στις κατακτήσεις και στα λαϊκά δικαιώματα.

Η ρεαλιστική και φερέγγυα απάντηση στην κάλπη μπορεί να δοθεί με το ισχυροποιημένο ΚΚΕ.

Για άλλη μια φορά διαβεβαιώνουμε ότι δε θέλουμε τη δύναμη για λόγους κομματικού εγωισμού και ανταγωνισμού με άλλες δυνάμεις. Θέλουμε τη δύναμη για να υπάρχουν περισσότερα αποτελέσματα στο πεδίο του μαζικού αγώνα, αλλά και στο πεδίο της ενότητας και συνεργασίας.

Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να παλεύουμε για ενότητα του λαού και συνεργασία των δυνάμεων εκείνων που έχουν τη θέληση και τη φιλοδοξία να μην αφήσουν τον αγώνα μεσοστρατίς, με όσες δυσκολίες και προκλήσεις κι αν υπάρξουν.

Πιστεύουμε στο δίκιο του αγώνα αλλά και στη δύναμη του λαού και είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του ανθρώπου προς την απελευθέρωσή του.

Είναι μια πορεία γεμάτη από παραλλαγές του αγώνα του Προμηθέα που περιφρονεί τον ισχυρό Δία, τον εκάστοτε Δία, που ορθώνεται ενάντιά του για το μέλλον της ανθρωπότητας, για τη λαϊκή κοινωνική ευημερία, που είναι ασυμβίβαστη με τον κατακτητικό πόλεμο, με τα κεφάλαια και τα κέρδη. Ο άνθρωπος ποτέ δε θα είναι πάνω από τα κέρδη, αν δεν καταργήσει το καπιταλιστικό κέρδος και το δικαίωμα των λίγων να ζουν σε βάρος των πολλών.

Εχουμε μια πείρα δράσης 85 χρόνων. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ικανότητα, απαιτητικότητα, διδαγμένοι. Θα συνεχίσουμε δυνατά και σταθερά.

Εχουμε αγώνες στις 8 του Μάρτη, μη το ξεχνάτε!».


Συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ

Ο χαιρετισμός του Χάρη Παπαμάργαρη, υποψήφιου Επικρατείας, στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες του ΚΚΕ

Φίλοι και φίλες

Μαζί στους αγώνες.

Μαζί στις κάλπες. Και την επόμενη μέρα συνεχίζουμε πιο δυνατοί.

Εχουμε μιλήσει για την επόμενη μέρα. Ξέρουμε τι μας περιμένει. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις.

Αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα λένε οι αποφάσεις των ισχυρών της ΕΕ, οι οποίοι, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της νέας τάξης, που προσπαθούν να εμπεδώσουν μαζί με τους Αμερικάνους, προχωρούν αδίστακτα σε νέους εργασιακούς μεσαίωνες, σε ωμές παραβιάσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι ανατροπές του '89 - '91 στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση άνοιξαν το δρόμο σε ακόμη πιο άγριες μορφές εκμετάλλευσης και νεοκαπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αποδεικνύεται καθαρά ότι το τείχος του Βερολίνου δεν έπεσε για να χτιστεί ένας καλύτερος κόσμος. Επεσε για να επεκτείνουν και να εμπεδώσουν οι ιμπεριαλιστές της Δύσης, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, την κυριαρχία τους πάνω στους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου. Για να εκμεταλλευτούν ακόμη πιο άγρια, ακόμη πιο ξεδιάντροπα, τους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης.

Φίλοι και φίλες

Ολοι όσοι αρνούμαστε να δεχτούμε τη νέα τάξη πραγμάτων, όλοι όσοι αρνούμαστε να δεχτούμε την ωμή παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των εργασιακών κατακτήσεων, που αποκτήθηκαν με αγώνες, θυσίες και αίμα, όλοι όσοι αρνούμαστε να υποταχτούμε μοιρολατρικά σε δήθεν μονόδρομους ή να αποδεχτούμε ψευδαισθήσεις και φτιασιδώματα για δήθεν τρίτους δρόμους, όλοι όσοι λέμε «μετρήστε μας από δω», έχουμε κάνει την επιλογή μας.

Συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ, που λέει καθαρά και ξάστερα ΟΧΙ στη νεοκαπιταλιστική βαρβαρότητα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, δημοκράτες, πατριώτες, Ελληνες, με τους κομμουνιστές, για να αγωνιστούμε ενάντια στο νέο μεσαίωνα, που μας οδηγούν οι Αμερικάνοι με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Εμείς την Κυριακή δε θα ψηφίσουμε για να βγάλουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Θα ψηφίσουμε για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη προοπτική, για μια λαϊκή συμμαχία. Για να έρθουμε μαζί με άλλους αριστερούς, δημοκράτες, πατριώτες πιο κοντά στο στόχο της λαϊκής εξουσίας, για ένα δημοκρατικό Μέτωπο αγώνα ενάντια στη νέα τάξη. Θα ψηφίσουμε το ΚΚΕ για να πούμε στα παιδιά μας και στον κόσμο πως «μπορεί να ήρθαν έτσι τα πράγματα, αλλά έτσι δε θα μείνουν». Γεια σας.


Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα

Ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν

Μ' ένα στίχο του Χικμέτ και την πεποίθηση πως την ελπίδα για το μέλλον την κρατάνε ζωντανή οι κομμουνιστές, χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν. Παραθέτουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα του χαιρετισμού:

«Φίλοι και Φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα ξέρω πως μιλώ σε συντρόφους. Σε αληθινούς φίλους που παλεύουν μαζί να απελευθερώσουν την ανθρωπότητα από τον ιμπεριαλισμό και κάθε εκμετάλλευση. Συναντηθήκαμε μαζί κάτω τις σημαίες της "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή ένωση, βαδίζουμε μαζί ενάντια στο ΝΑΤΟ τον Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη, μοιραζόμαστε από κοινού τα δυο κομμάτια της καρδιάς του μεγάλου μας κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Αυτό αποκαλούμε εμείς φιλία. Είναι ακριβώς το αντίθετο από την ψευδεπίγραφη φιλία που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, από την υποταγή και συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στους λαούς.

Δέστε την Κύπρο. Αυτό το υπέροχο νησί, πόσο έχει υποφέρει από τις ξένες επεμβάσεις! Αν την αφήνανε ήσυχη, είναι βέβαιο πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα οικοδομούσαν στο νησί τους ένα μικρό παράδεισο. Αλλά ο βρετανικός ιμπεριαλισμός είναι εκεί, οι ΗΠΑ είναι εκεί, η ελληνική φασιστική δικτατορία βρέθηκε εκεί, από το 1974 μια κατοχική δύναμη 30 χιλιάδων από την Τουρκία βρίσκεται εκεί. Και σα να μην έφταναν αυτά, τώρα και η ΕΕ μέχρι και το Ισραήλ θέλουν να είναι εκεί.

Δέστε τη χώρα μου. Σε 5 χρόνια οι άνεργοι φτάσανε τα 15 εκατομμύρια. Τίποτα δεν άλλαξε στη ζωή των Κούρδων. Οι περισσότεροι παραμένουν άνεργοι, φτωχοί ακόμα και άστεγοι. Τα λευκά κελιά συνεχίζουν να καταρρακώνουν τους πολιτικούς κρατούμενους. Εξακολουθούν οι αντιδημοκρατικοί περιορισμοί ενάντια στους κομμουνιστές. Τη μόνη ελευθερία για την οποία ενδιαφέρεται η Ευρωπαϊκή Ενωση στη χώρα μας είναι αυτή των ξένων μονοπωλίων, τα μόνα ανθρώπινα δικαιώματα που νοιάστηκε ήταν τα δικαιώματα του Ερντογάν και των άλλων ισλαμιστών.

Αγαπητοί φίλοι. Ξέρετε τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ, τι έγινε σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ. Ξέρετε τι μέλλον επιφυλάχτηκε στα ιδιωτικοποιημένα εργοστάσια, στους Ελληνες αγρότες. Εχετε πείρα από την κατοχή και την περίοδο της δικτατορίας. Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον: την κρατάν σήμερα ζωντανή οι κομμουνιστές. Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα. Ας τις φέρουμε πιο κοντά!

Ζήτω η φιλία των λαών!

Εύχομαι στους Ελληνες εργαζόμενους και το κόμμα τους το ΚΚΕ επιτυχία στην κάλπη και τους αγώνες».


Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι νικητήρια

Το άνοιγμα της συγκέντρωσης έκανε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Κώστας Καζάκος

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι εδώ. Το Κόμμα του λαού είναι εδώ. Οι αληθινοί σύντροφοι των εργαζομένων είναι πανέτοιμοι και περιμένουν».

Ηταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Κώστας Καζάκος που «διάβαζε τις παρουσίες» εκείνων που 85 χρόνια σκύβουν με περίσκεψη και τόλμη πάνω από τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, παλεύουν με αυτοθυσία για το δίκιο των εργαζομένων. Απαντες παρόντες. Οι κομμουνιστές. Οι εργαζόμενοι και το Κόμμα τους. Το ΚΚΕ.

«Και το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι πανέτοιμο να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που θα του δώσει ο λαός για μια πραγματική αλλαγή». Να υπερασπιστούμε το μέλλον των παιδιών μας. Ενάντια στην πολιτική που έρχεται απ' έξω, από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, ενάντια στον απάνθρωπο καπιταλισμό. «Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που μπορεί να οργανώσει το μέτωπο αντίστασης». Για να περισωθεί ό,τι έχει απομείνει, αλλά και να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι από την αρχή κάθε τους δικαίωμα, να πάρουν ό,τι τους αξίζει. Γιατί μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι νικητήρια ψήφος, κατέληξε ο Κ. Καζάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ