ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Θρήνος, οργή και εκκλήσεις ενότητας

Στις κατοχικές δυνάμεις στράφηκε η οργή των πενθούντων σιιτών, ενώ οι περισσότεροι ηγέτες κατηγόρησαν τους κατακτητές, καλώντας σε ενότητα ολόκληρο τον ιρακινό λαό

Ο μικρός «τυχερός» επιβίωσε της αιματηρής επίθεσης

Associated Press

Ο μικρός «τυχερός» επιβίωσε της αιματηρής επίθεσης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΡΜΠΑΛΑ.--

Υπό τη σκέπη εκατοντάδων μαύρων σημαιών και με κυρίαρχο το σύνθημα «κάτω οι ΗΠΑ», χιλιάδες σιίτες συμμετείχαν στις κηδείες των θυμάτων της φοβερής επίθεσης που σημειώθηκε, την Τρίτη, στην Καρμπάλα και στοίχισε τη ζωή σε 112 ανθρώπους. Ανάλογες σκηνές θρήνου και οργής εκτυλίχτηκαν και στη σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, όπου έγιναν οι κηδείες άλλων 70 ανθρώπων που σκοτώθηκαν, επίσης, την Τρίτη. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό, ενώ τα πιθανά σενάρια είναι πολλά. Οι κατοχικές δυνάμεις επιμένουν στην επωδό της «αλ Κάιντα», που φέρεται να «νίπτει τας χείρας» της με επιστολή της, ενώ πολλοί σιίτες και σουνίτες θρησκευτικοί ηγέτες ρίχνουν το βάρος της ευθύνης στις κατοχικές δυνάμεις και απευθύνουν έκκληση ενότητας.

«Οι Αμερικανοί είναι η αιτία όλων μας των προβλημάτων. Και είναι κατακτητές και δε μας προστατεύουν». Αυτές ήταν οι φράσεις που άκουγε, χτες, κανείς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, εκτός ίσως από τους θρήνους, στους δρόμους της Καρμπάλα αλλά και στη Βαγδάτη. Το διορισμένο Συμβούλιο κήρυξε 3ήμερο πένθος στη χώρα. Η υπογραφή του κειμένου του προσωρινού Συντάγματος θα γίνει, τελικά, την Παρασκευή.

Ο Τζον Αμπιτζάιντ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, υποστήριξε ότι υπάρχουν «ακριβείς πληροφορίες που συνδέουν τον καταζητούμενο ως στέλεχος της «αλ Κάιντα», Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι με τις δύο επιθέσεις». Λίγες ώρες αργότερα, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν το Ιράκ να απαλλαγεί από την τρομοκρατία» και ότι «όσο περισσότερα στοιχεία συλλέγονται, τόσο εντείνεται η πιθανότητα οι επιθέσεις να προέρχονται από ξένη χώρα». Οι δηλώσεις Μπρέμερ, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση ότι ανάμεσα στους 15 υπόπτους που συνελήφθηκαν στην Καρμπάλα, υπάρχουν αρκετοί Ιρανοί, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ιρανικού ΥΠΕΞ, που ζήτησε διευκρινίσεις και πληροφορίες, ενώ κάλεσε, για λόγους ασφαλείας, τους Ιρανούς προσκυνητές να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ.

«Θα μείνουμε ενωμένοι»

Οι εκτιμήσεις για το ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από τις φρικαλέες επιθέσεις σε Καρμπάλα και Βαγδάτη ποικίλλουν. Οι κατοχικές δυνάμεις εμφανίζονται σχεδόν βέβαιες ότι «τόσο καλά συντονισμένες επιθέσεις μπορούν να γίνουν μόνο από διεθνείς οργανώσεις», στρεφόμενες ξεκάθαρα προς την «αλ Κάιντα». Την εκδοχή της «αλ Κάιντα» δεν αποκλείουν και ορισμένοι σιίτες ηγέτες, εκτιμώντας ότι το μίσος των ουαχαμπιτών (ακραίων σουνιτών) κατά των σιιτών είναι δεδομένο, και αυτοί αποτελούν τον κορμό της οργάνωσης. Εντούτοις, η «αλ Κάιντα», με επιστολή που της αποδίδεται και έφθασε, ηλεκτρονικώς, στην εφημερίδα «αλ Κουντς αλ Αράμπι», αν και δεν παραλείπει να επιτεθεί λεκτικά κατά των «απίστων σιιτών», δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία σχέση με το λουτρό αίματος.

Ορισμένοι άλλοι σιίτες ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο θρησκευτικός ηγέτης των Ιρακινών σιιτών, Αγιατολάχ Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, και ο επικεφαλής της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, επέρριψαν τις ευθύνες στις κατοχικές δυνάμεις, κατηγορώντας τες, τουλάχιστον αρχικά, για ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας. Ορισμένοι άλλοι σιίτες ηγέτες δε δίστασαν να εκτιμήσουν ότι οι κατακτητές έχουν συμφέρον από την έκρηξη μιας εμφύλιας σύρραξης, ενδεχόμενο που έσπευσαν τόσο οι σιίτες όσο και οι σουνίτες ηγέτες να αποκλείσουν, καλώντας τον ιρακινό λαό να παραμείνει ενωμένος «απέναντι στον ξένο εχθρό».

Στο περιθώριο όλων αυτών των εξελίξεων, ρουκέτα έπληξε τηλεφωνικό θάλαμο στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός, ενώ, νωρίς το απόγευμα, και το βράδυ, ισχυρές συγκρούσεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό τίποτε περισσότερο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τον Ιούνη το ... ιππικό;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-«Εντός των επόμενων δύο βδομάδων», σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι στρατιωτικοί διοικητές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της ανάπτυξης νέων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, που προγραμματίζεται για τα τέλη Ιούνη, σε πέντε μεγάλες πόλεις της - υπό μερική κατοχή - χώρας. Αν και δε δίνονται λεπτομέρειες για τον αριθμό των νέων στρατευμάτων, διάφορες πληροφορίες κάνουν λόγο περί «διπλασιασμού» των 6.400 στρατιωτών που διατηρεί στην Καμπούλ.

Η χρονική συγκυρία της ανάπτυξης - που, αν τελικώς γίνει, θα σηματοδοτεί πιθανώς ένα νέο modus vivendi ΕΕ και ΗΠΑ - συμπίπτει σχεδόν με το χρονοδιάγραμμα διενέργειας των «εκλογών» με στόχο τη νομιμοποίηση και την παράταση της προεδρίας του Χαμίντ Καρζάι.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη χθες έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία, που τεκμηριώνουν ότι οι κατασχέσεις αφγανικής ηρωίνης στα σύνορα του Τατζικιστάν αυξήθηκαν πάνω από 1.000 φορές το 2003 σε σύγκριση με το 1996. Μάλιστα, η υπηρεσία του ΟΗΕ διατείνεται πως η κατασχεθείσα ηρωίνη είναι «πολύ καθαρότερη» από όσο στο παρελθόν...

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευρωπαϊκό «ξέπλυμα»

ΑΓΚΥΡΑ-ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ-ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ο Πατ Κοξ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και ο Τζακ Στρο, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, εμφανίστηκαν χτες να «εξαίρουν» την υποτιθέμενη «πρόοδο» της Τουρκίας όσον αφορά στις «μεταρρυθμίσεις» που περνά η κυβέρνηση, και να βεβαιώνουν ότι «οι πόρτες της ΕΕ είναι ανοιχτές» για τη χώρα. Ο Κοξ, μάλιστα, υποστήριξε πως αυτά που έχει «πετύχει» η τουρκική Βουλή ήταν «αδιανόητα» 18 μήνες πριν, και κυριολεκτικά ξέπλυνε τα εγκλήματα του τουρκικού κράτους ξεπερνώντας τα με μια αναφορά στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», στον οποίο περιλαμβάνει προφανώς αναδρομικά (!) τον πόλεμο στο Κουρδιστάν και εναντίον της Αριστεράς... Ο δε Στρο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χουριέτ», έκανε λόγο για εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με στόχο θεσμική «εμβάθυνση των σχέσεών μας στο θέμα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Και ο νοών νοείτω...

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Κυβέρνηση Κοστούνιτσα με τη «βούλα» της Βουλής...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την άνετη έγκριση της πλειοψηφίας της Βουλής έλαβε χτες η νέα κυβέρνηση της Σερβίας με πρωθυπουργό το Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Σε σύνολο 250 βουλευτών, 130 ψήφισαν υπέρ της νέας κυβέρνησης συνασπισμού που συγκροτούν τέσσερα κόμματα (με αρκετές διαφορές σε θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής), 113 κατά, ένας δήλωσε παρών ενώ έξι βουλευτές ήταν απόντες.

Ο Κοστούνιτσα, που κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία των ψήφων χάρη στην υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, επανέλαβε τα περί «περιορισμού» της έως τώρα «υποτελούς συνεργασίας» με το Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, αργότερα χτες βράδυ ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας ανέμενε να πάρει μία πιο άμεση «γεύση» των γνωστών πιέσεων της Ουάσιγκτον (περί αναστολής της «οικονομικής βοήθειας») με την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν... Νωρίτερα δε, ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες «συμβούλευε» τη νέα σερβική κυβέρνηση να μην αναστείλει τη συνεργασία με τις αρχές του Δικαστηρίου της Χάγης γιατί, όπως εξήγησε, «θα κλείσει το παράθυρο» για την ένταξη του Βελιγραδίου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη»...

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Κέρι, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μονομαχία μεταξύ του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους και του Τζον Κέρι θα διεξαχθεί, όπως όλα δείχνουν, στις 2 Νοέμβρη για την προεδρία των ΗΠΑ, αφού στην αναμέτρηση της «Σούπερ Τρίτης» για το χρίσμα των Δημοκρατικών ο Κέρι θριάμβευσε σε εννέα από τις δέκα πολιτείες.

Συγκεκριμένα, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης κέρδισε στις πολιτείες του Οχάιο, του Μέριλαντ, της Μασαχουσέτης, του Κονέκτικατ, της Νέας Υόρκης, του Ρόουντ Αϊλαντ, της Τζόρτζια, της Καλιφόρνια και της Μινεσότα. Η έκπληξη ήρθε από τον Χάουαρντ Ντιν, ο οποίος -παρά την απόφασή του να αποσυρθεί- κατάφερε να επικρατήσει στην πολιτεία του Βερμόντ, της οποίας στο παρελθόν υπήρξε κυβερνήτης.

Για την επιτυχία που σημείωσε, ο Κέρι δέχτηκε συγχαρητήρια και από τον Μπους, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς και τον συνεχάρη. «Είχαμε μία πολύ καλή συνομιλία» δήλωσε ο Κέρι, ο οποίος στη συνέχεια καταδίκασε τους «αδέξιους» πολιτικούς χειρισμούς του Μπους, υποσχόμενος ότι θα αποκαταστήσει τη συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες και θα επαναφέρει τη χώρα στην «κοινωνία των εθνών».

Ο Τζον Εντουαρντς, ο οποίος υπέστη συντριπτική ήττα, δε θέλησε να ξεκαθαρίσει εάν θα συνεχίσει ή θα παραιτηθεί, αν και πηγές από το επιτελείο του υποστήριξαν ότι το τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας είναι πλέον ορατό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ