ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΒΟΙΑ
28 νεκροί και 658 και σακατεμένοι εργάτες

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την τελευταία πενταετία στην περιοχή

Τραγικός είναι ο απολογισμός των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων την περίοδο 1999-2003 σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εύβοιας: Μέσα σε μια πενταετία 686 σκοτώθηκαν και σακατεύτηκαν στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου στην περιοχή.

Τα στοιχεία αυτά ήρθαν λίγες μόλις μέρες μετά τους δύο νεκρούς εργάτες στην περιοχή της Εύβοιας, στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ και στη ΔΕΗ στο Αλιβέρι που ανέβασαν στους 13 τους νεκρούς εργάτες από τις αρχές του χρόνου και στους 626 από το 2000. Στο σύνολο των ατυχημάτων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι αιτίες είναι η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και η εντατικοποίηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της υπηρεσίας στην περιοχή, 28 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους την πενταετία 1999 - 2003 στους χώρους εργασίας της Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα: Το 1999 είχαμε εφτά νεκρούς, το 2000 τρεις, το 2001 τέσσερις, το 2002 έξι και οκτώ το 2003, από αυτούς οι 27 ήταν άντρες και μία ήταν η γυναίκα. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός όμως και ο αριθμός των 19 πολύ σοβαρών τραυματισμένων εργαζομένων και συγκεκριμένα: Το 1999 πέντε, το 2000 τρεις, το 2001 επίσης τρεις και έξι το 2003, από αυτούς 17 ήταν άντρες και δύο ήταν γυναίκες. Από τα συνολικά 686 εργατικά ατυχήματα που έγιναν την πενταετία στην περιοχή τα 574 συνέβησαν σε άντρες και 112 σε γυναίκες. Οπως αποδεικνύεται επίσης από τα ίδια τα στοιχεία, η τάση των ατυχημάτων από το 1992 είναι αυξητική καθώς από 125 που ήταν τότε το 2003 ο αριθμός ανέβηκε στα 160.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εμπόδια απ' την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου!

Καταγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου

Εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας (16, 17 και 18 Φλεβάρη 2004), προκειμένου να πετύχουν μείωση της συμμετοχής των εργαζομένων στις εκλογές, έβαλαν πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ, με πρώτη και καλύτερη την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σ. Λίβερη! Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστούν ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που είναι άνεργοι ή ανασφάλιστοι, δεν έχουν το δικαίωμα να γράφονται στο σωματείο τους!

Το νέο ΔΣ του σωματείου καταγγέλλει στα μέλη του και σε όλους τους εργαζόμενους της Κέρκυρας την απαράδεκτη συμπεριφορά της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σ. Λίβερη, του μέλους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Σ. Μακρή και του μέλους του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Π. Ζήμου.

Οπως σημειώνεται, «καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια των εκλογών τα άτομα αυτά και με την παρουσία του δικηγόρου του Εργατικού Κέντρου προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Με πρόσχημα διάφορα νομοθετήματα δημιούργησαν μια απαράδεκτη κατάσταση που ποτέ άλλη φορά δεν έχει συμβεί σε εκλογές άλλου σωματείου». Υπογραμμίζει δε ότι μοναδικό μέλημά τους ήταν να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι εργαζόμενοι στις εκλογές του σωματείου!

Στην απαίτησή τους να μη γράφονται στο σωματείο άνεργοι και ανασφάλιστοι τονίζει: «Δε φτάνει, δηλαδή, το γεγονός ότι τόσοι συνάδελφοι είναι χωρίς δουλιά ή αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι, αλλά θα πρέπει κατά την κυρία Λίβερη και την παράταξή της να απαγορεύεται σ' αυτούς και το δικαίωμα να συνδικαλίζονται, δηλαδή να αγωνίζονται».

Και συνεχίζει: «Δεν είναι όμως τυχαία η συμπεριφορά αυτών των ατόμων. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της τακτικής που ευθύνεται για την υποχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος, της τακτικής που έδιωξε τους εργαζόμενους από τα σωματεία τους. Είναι δείγμα της τακτικής που δε θέλει δυνατά σωματεία, αλλά σωματεία - σφραγίδες ακίνδυνα για τα μεγάλα συμφέροντα και τις πολιτικές που ευθύνονται για την άσχημη κατάσταση των εργαζομένων».

Απέναντι σε όλα αυτά, η νέα διοίκηση του σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν το σωματείο απονευρωμένο και αδύναμο και αυτή δεν είναι άλλη από την ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση στο σωματείο, «για να είμαστε ακόμη πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί στους αγώνες που έρχονται».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Δεύτερη δύναμη η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα»

Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών. Εξέλεξε 3 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου και για πρώτη φορά εξέλεξε και 1 αντιπρόσωπο για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Αναλυτικά, η ΠΑΣΚΕ πήρε 6 έδρες, η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» 3 έδρες και η ΔΑΚΕ 2 έδρες.

Από έναν αντιπρόσωπο για το συνέδριο της ΓΣΕΕ εξέλεξαν η ΠΑΣΚΕ και η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα».

ΟΜΙΛΟΣ «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ»
Εργοδοτικές πιέσεις σε εργαζόμενους να φύγουν από τα σωματεία

Για άσκηση πιέσεων με εξαναγκασμό εργαζομένων, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις «ως στελέχη» με την προϋπόθεση να διαγραφούν πρώτα από τα σωματεία τους, καταγγέλλουν τη διοίκηση του Ομίλου «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» σε κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία: ΑΓΕΤ ΒΟΛΟΥ, ΕΒΙΕΣΚ ΒΟΛΟΥ, ΑΓΕΤ ΜΗΛΑΚΙΟΥ, ΕΒΙΕΣΚ ΜΗΛΑΚΙΟΥ, Κ/Δ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», Κ/Γ ΑΓΕΤ «Η ΕΝΩΣΗ». Η ενέργεια αυτή της εταιρίας, σημειώνουν, έχει στόχο την αποδυνάμωση των Σωματείων και εάν είναι δυνατό, τη διάλυσή τους, για να υλοποιήσει όσα μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε, λόγω της αποφασιστικής αντίδρασης των εργαζομένων.

Με τις παράνομες αυτές ενέργειες, επισημαίνουν, η εταιρία παραβιάζει το άρθρο 12 παράγραφός 1 του Συντάγματος και το νόμο 1264/82 άρθρο 14 παράγραφοι 1 και 2 (προστασία και διευκολύνσεις συνδικαλιστικής δράσης).

Καταλήγοντας τα σωματεία σημειώνουν, ότι η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας και δηλώνουν, ότι δε θα ανεχτούν άλλο αυτές τις παρανομίες και τις αποικιοκρατικές πρακτικές και θα κινητοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση.

Προεκλογικό χρηματιστήριο ελπίδων

Κλιμακώθηκαν, τις τελευταίες μέρες, οι προεκλογικές υποσχέσεις των εκπροσώπων του δικομματισμού, με τον Κ. Καραμανλή να διεκδικεί τα πρωτεία, υποσχόμενος ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο θα μετατραπούν σε αορίστου, με την εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Ομως, η κοινοτική οδηγία σε καμιά περίπτωση δεν επιβάλλει τη μονιμοποίησή τους, ακόμα και αν αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αντίθετα, αφήνει πολλά παραθυράκια, για να συνεχίσουν στην ίδια με τη σημερινή κατάσταση ανασφάλειας, αβεβαιότητας και διαρκούς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας. Ανάλογες «γενναίες» προεκλογικές παροχές κάνει και το ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ότι το μέτωπο του δικομματισμού δε διστάζει να εκμεταλλευτεί ακόμα και την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων για το αύριο, προκειμένου να τους υφαρπάξει την ψήφο τους.

Αύριο, οι εργαζόμενοι έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να καταδικάσουν αυτή την κοροϊδία. Και από μεθαύριο να συνεχίσουν τους αγώνες τους για τη μονιμοποίησή τους.

Απόφαση της ΕΣΗΕΑ για απεργίες

Απεργιακές κινητοποιήσεις στις εφημερίδες «Ο Κόσμος του Επενδυτή», «Αυριανή», «Ο Φίλαθλος» και το ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» αποφάσισε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ λόγω μη τήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της καθυστέρησης δεδουλευμένων και της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας από τους ιδιοκτήτες των μέσω αυτών. Στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή του διασωματειακού οργάνου για τον καθορισμό των ημερομηνιών που θα πραγματοποιηθούν οι απεργίες.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την ιδιοκτησία της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή» και τα διευθυντικά της στελέχη «για καταχρηστικές και παράνομες απολύσεις και ζητά την άμεση ανάκλησή τους». Ακόμα, καταγγέλλει τον εκδότη των εφημερίδων «Αυριανή» και «Ο Φίλαθλος», Γ. Κουρή, «για την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί και την αθέτηση των διαβεβαιώσεων που έδωσε στην αντιπροσωπεία των συνεργαζόμενων Ενώσεων». Σε ό,τι αφορά το «Φλας» η απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει λόγω της αθέτησης των υποσχέσεων της ιδιοκτήτριας κ. Ελ. Κόκκαλη και των διευθυντικών στελεχών της για καταβολή οφειλομένων στους συντάκτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ