ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Αυλή του Μεγάρου Μουσικής!

Οχι, δεν πρόκειται για μια ετεροχρονισμένη φωτογραφία. Πρόκειται για μπουλντόζες και γερανούς που έχουν παραταχθεί ξανά τις τελευταίες μέρες δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, αυτή τη φορά προς την πλευρά της Βασ. Σοφίας, ξαναμετατρέποντας το πολύπαθο Πάρκο Ελευθερίας σε ένα απέραντο εργοτάξιο!

Προφανώς, μέσα στον περίβολο του νέου εργοταξίου κρύβεται ένα ακόμη μεγαλεπήβολο σχέδιο του μεγαλοεκδότη Χρ. Λαμπράκη, προέδρου του Μεγάρου Μουσικής. Σε τι συνίσταται αυτό; Κανείς δεν το έχει ανακοινώσει ακόμη, όπως δεν έχει ανακοινωθεί αν και αυτό θα γίνει με κονδύλια που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε ότι την 1η του Ιούλη του 2003 ο Χρ. Λαμπράκης παρουσίασε ενώπιον υπουργών, δημοσιογράφων και άλλων προσκεκλημένων την κατασκευή 125.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων, που περιλαμβάνουν τριώροφη υπόγεια αίθουσα Συνεδρίων 1.750 ατόμων, μουσική βιβλιοθήκη, άλλη αίθουσα 400 ατόμων, χώρους εξυπηρέτησης, εστιατόρια, μπαρ κλπ. που κόστισαν 60 δισ. δρχ. και κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα του Πάρκου Ελευθερίας.

Θυμίζουμε επίσης ότι για να γίνουν οι εγκαταστάσεις αυτές χρειάστηκε να γίνει η παραχώρηση του Πάρκου στον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής, με αλλεπάλληλες Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα από το 1991 έως το 1996, από τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και οι νέες υπό κατασκευήν εγκαταστάσεις βασίζονται σε (ν)τροπολογίες που ψηφίστηκαν από κοινού από τα κόμματα του δικομματισμού τον περασμένο Δεκέμβρη και συμπεριλαμβάνονται στο νόμο 3207/2003. Πρόκειται για το γνωστό «Ολυμπιακό νόμο», ο οποίος αποτελεί μνημείο παρανομίας, αφού με αυτόν νομιμοποιούνται όλες οι υπερβάσεις σε διάφορα Ολυμπιακά έργα, ενώ παράλληλα με άλλες (ν)τροπολογίες - όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» - δίνεται το δικαίωμα να λειτουργήσει το ξενοδοχείο της κας Μαμιδάκη σε περιοχή της Εκάλης και να παραχωρηθεί η έκταση Ριζάρι του Φαλήρου στο μεγαλοκατασκευαστή Βωβό.

Ποιος θα μας εξηγήσει τι σημαίνει «προσθήκη κατ' επέκταση υπογείων κλπ. του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών», που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη τροπολογία; Μήπως το Πάρκο Ελευθερίας έχει γίνει ήδη αυλή του Μεγάρου και δεν το ξέρουμε;

Η έξοδος των ετεροδημοτών

Αυξημένη ήταν χτες η κίνηση στις Εθνικές Οδούς Αθήνων - Λαμίας και Αθήνας - Κορίνθου, λόγω της εξόδου των ετεροδημοτών. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπεύθυνων των διοδίων, η κίνηση ήταν μειωμένη για προεκλογική περίοδο. Μεγάλη έξοδος αναμένεται κυρίως από σήμερα το μεσημέρι, ενώ η διέλευση των οχημάτων από τα διόδια θα είναι δωρεάν.

Από προχτές το πρωί μέχρι χτες το μεσημέρι πάνω από 45.000 οχήματα είχαν περάσει από τα διόδια Σχηματαρίου, ενώ 95.000 είχαν περάσει αντίστοιχα από τα διόδια Ελευσίνας. Σήμερα από τις 7 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. θα παραχωρηθεί, στο ρεύμα εξόδου, μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην Εθνική Αθήνας - Κορίνθου, από το 46ο - 53ο χλμ.

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στους βασικούς οδικούς κόμβους Δαφνίου, διυλιστηρίων, Ασπρόπυργου, Μαγούλας καθώς και σε άλλα κρίσιμα σημεία (έργα κλπ.). Ιδια μέτρα, τις ίδιες ώρες θα ληφθούν στην Εθνική Αθήνας - Λαμίας με παρεμβάσεις στους βασικούς οδικούς κόμβους: Ν. Κηφισιάς, γέφυρες Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου και σε άλλα σημεία (έργα κλπ.).

Χτες, επαναλήφθηκαν τα δρομολόγια των πλοίων, ενώ ίσχυε απαγορευτικό απόπλου μόνο για Σάμο - Ικαρία.

Ο καιρός

Οσον αφορά τον καιρό σήμερα στη βόρεια Ελλάδα θα επικρατήσει συννεφιά με ασθενείς χιονοπτώσεις το πρωί, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι, ενώ θα υπάρχει κρύο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί. Στη δυτική Ελλάδα θα υπάρχει ηλιοφάνεια και από το βράδυ συννεφιά. Θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι και από αργά το βράδυ νοτιοανατολικοί.

Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 13 βαθμούς Κελσίου. Στην ανατολική, ηπειρωτική Ελλάδα θα επικρατήσουν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και μετά βελτίωση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι από βόρειες διευθύνσεις. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν πρόσκαιρα ισχυροί.

Αντι-ΚΚΕ «δόσεις»

Στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής του ΟΗΕ (3.3.2004) για τα ναρκωτικά παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων και μίλησαν.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε η Λ. Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφια βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Η Λ. Καρατζά υπογράμμισε ότι η χρήση των ναρκωτικών έχει αιτίες που το γεννούν - όπως είναι η φτώχεια και ο αποκλεισμός, που χαρακτηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα. Αναφερόμενη στην «πρόνοια» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε ότι φοβάται πως για να μη χαλάσει η μόστρα θα επιχειρήσουν να μαζέψουν «τα πρεζάκια» απ' τους δρόμους και ότι γι' αυτό την κάνει καχύποπτη η «φούρια του ΟΚΑΝΑ, πώς θα τους δώσουμε μεθαδόνη και τι θα γίνει με τη μεθαδόνη».

Και η Λ. Καρατζά κατέληξε: «Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε σε αυτό το πεδίο και θα λέμε τα πράγματα που νομίζουμε ότι πρέπει να γίνονται. Τα έχουμε διατυπώσει και δε θα λέμε "τι να σου κάνει η πρόληψη;" που λέει η κ. Κοκκέβη, όταν ο ένας γυρίζει και διακινεί. Αστυνομία έχετε και έχετε μόνο αυτό. Δε σας είπα ότι πρέπει να έχετε αστυνομία, γιατί πρωτίστως είναι το θέμα της πρόληψης. Και λέτε τι να την κάνουμε την έρημη την πρόληψη. Ε, κάντε την έρημη την πρόληψη και μετά την απορρίπτετε» (απομαγνητοφωνημένο κείμενο).

Τη διαδέχτηκε στο βήμα ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με διαστρέβλωση της θέσης της Λ. Καρατζά για την πρόληψη. «Η προλαλήσασα δήλωσε ότι η πρόληψη έχει να κάνει με την αστυνομία», είπε ο Αλ. Τσίπρας, και η Λ. Καρατζά αναγκάστηκε να τον διακόψει και να τον διορθώσει.

Παρ' όλα αυτά ο Β. Βενιζέλος στην «Αυγή» (4.3.2004) έγραψε: «Πάλι με την... αστυνομία το ΚΚΕ! Οταν η γενικευμένη καταστολή και το κυνήγι των χρηστών ναρκωτικών έχει διαποτίσει την πολιτική ενός κόμματος, τότε αυτό δε θα αργήσει να συνδέσει ακόμη και την πρόληψη με την... αστυνομία! Ο λόγος για το ΚΚΕ, φυσικά, και για την εκπρόσωπό του Λ. Καρατζά, η οποία... έψεξε την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ επειδή ο Οργανισμός δε διαθέτει αστυνομία! "Μας λέτε ότι κάνετε πρόληψη. Τι πρόληψη να κάνετε; Αστυνομία έχετε;", ανέφερε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παγώνοντας την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ! "Μα, η δουλιά μας δεν είναι να έχουμε αστυνομία", απάντησε εμφανώς έκπληκτη η Α. Κοκκέβη.

Κατά τα λοιπά, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ προέβη στην καινοφανή ιστορική διαπίστωση ότι για τα ναρκωτικά ευθύνεται ο... καπιταλισμός και ζήτησε να δημιουργηθεί ένα "στεγνό" πρόγραμμα σε κάθε νομό. Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τέλος, προχώρησε στην απίθανη όσο και θλιβερή "καταγγελία", σύμφωνα με την οποία "ο ΟΚΑΝΑ έχει φούρια να δώσει μεθαδόνη στους χρήστες για να τους κρύψει από τη δημόσια θέα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων"!».

Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ποτέ την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με το ΣΥΝ.

Αλλο αυτό και άλλο οι αντι-ΚΚΕ «δόσεις». Εκεί πια φτάνουμε στην εγκατάσταση του αντι-ΚουΚουΕδισμού ως τρόπου ζωής, που μπορεί να οδηγήσει στην «εξάρτηση» απ' τον αντικομμουνισμό, που είναι δηλητήριο για τη δημοκρατία.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΤΣΑΡΕΛΗ

Συν/χος Λυκειάρχης - ετών 87

Κηδεύουμε τη Δευτέρα και ώρα 3.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά του: Ασπασία και Νίκος Τσεμάνης, Αριστείδης και Μαρία Κατσαρέλης. Τα εγγόνια του: Μαρία, Ιωάννα Τσεμάνη, Ελενα, Γιάννης Κατσαρέλης. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Παράκλησις της οικογενείας αντί στεφάνων τα αντίστοιχα ποσά να διατεθούν σε κοινωφελείς σκοπούς.

Ναυτικό ατύχημα στο Ρίο

Ναυτικό ατύχημα έγινε χτες το απόγευμα στο λιμάνι του Ρίο, όταν δύο φέρι μποτ ανοιχτού τύπου συγκρούστηκαν με απολογισμό τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ναυτεργάτη και υλικές ζημιές.

Πρόκειται για τα πλοία «ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α'» και «ΚΕΡΚΥΡΑ». Η σύγκρουση έγινε κατά τη διάρκεια των ταυτόχρονων χειρισμών που έκαναν τα δύο πλοία, το πρώτο για να καταπλεύσει στο λιμάνι και το δεύτερο για να αποπλεύσει. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε στα γόνατα ο λοστρόμος του «ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α'» Δημήτρης Μάνεσης, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο.

Τα αίτια του ατυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων της πορθμιακής γραμμής συνεχώς θέτουν το θέμα ότι η δυτική προβλήτα του Ρίο, όπου έγινε η σύγκρουση, είναι πολύ μικρή κι επικίνδυνη.

Εμπλοκή στον έλεγχο εισιτηρίων

Εκτός λειτουργίας για σχεδόν μια ώρα τέθηκε χτες τα ξημερώματα το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων («check - in» ) στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα παρουσιάστηκε χτες στις 5.30 τα ξημερώματα και μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του - περίπου μια ώρα αργότερα - αρκετές πτήσεις εκτελέστηκαν με καθυστέρηση και χιλιάδες επιβάτες παρέμειναν για πολλές ώρες στις αίθουσες αναμονής σχηματίζοντας ουρές στα «γκισέ» για να «τσεκάρουν» τα εισιτήριά τους. Οι αναχωρήσεις των αεροσκαφών από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με καθυστέρηση, όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, προκάλεσαν και «αργοπορημένες» επιστροφές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ