ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΗ
Ταξική αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης

Πλατιές εξορμήσεις στους τόπους δουλιάς, στους άνεργους, στους μισοαπασχολούμενους εργάτες, στους «νοικιασμένους» εργάτες, ξεκινούν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, προκειμένου να φτάσει παντού το ταξικό αγωνιστικό προσκλητήριο για μαζική αποφασιστική συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 31 Μάρτη. Για να γίνει υπόθεση του καθενός ο αγώνας για τη συσπείρωση του συνόλου των εργαζομένων, για να ξεδιπλωθεί με όρους σύγκρουσης ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στο κεφάλαιο και όσους το στηρίζουν.

Η διεκδίκηση των 1.100 ευρώ ως κατώτερου μισθού, η απαίτηση για πλήρη και σταθερή εργασία σε όλους, για ουσιαστική προστασία των ανέργων, για δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δωρεάν Παιδεία και Υγεία, που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα προβάλλει, είναι στόχοι πάλης, που, μέρα με τη μέρα, γίνονται όλο και περισσότερο συνείδηση πως είναι απόλυτα ρεαλιστικοί. Η πολιτική που εφαρμόζεται κάνει τη διεκδίκησή τους πιο αναγκαία από ποτέ.

Στο απέναντι στρατόπεδο από τη ζωή του εργάτη, στέκεται η «θανατηφόρα» πολιτική του ΣΕΒ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όσων υπηρετούν πιστά την ΕΕ. Αυτή η πολιτική που έχει σακατέψει το δικαίωμα του στη δουλιά με δικαιώματα, που ξεφτιλίζει καθημερινά την αξιοπρέπειά του. Εσπευσαν, μάλιστα, να δηλώσουν ότι αυτοί οι στόχοι πάλης δεν είναι ρεαλιστικοί. Αυτοί που μετέτρεψαν την Υγεία σε εμπόρευμα και για να πάει ένας εργάτης με τα 519 ευρώ του σημερινού κατώτερου μεροκάματου, μια επίσκεψη στο γιατρό, πρέπει να «κόψει» μια βδομάδα τη λαϊκή. Που δεν μπορεί να μάθει το παιδί του μια ξένη γλώσσα, γιατί τα «διπλώματα» θέλουν πολλά λεφτά. Γιατί αυτά τα 519 ευρώ που ένας εργάτης θα τα πάρει στην καλύτερη των περιπτώσεων, φτάνουν πολλές φορές μόνο για να πληρωθεί το νοίκι και περισσεύουν και κάτι ψιλά.

«Πλάτη» για τη διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας έβαλε και βάζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» παρέδωσαν μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» απλόχερα την εργατική τάξη στους εκμεταλλευτές της. Το ίδιο έργο θα συνεχίσουν και γι' αυτό δε χωράει καμία αυταπάτη. Γιατί αυτή η πολιτική και αυτοί οι μισθοί ενισχύουν την εκμετάλλευση του εργάτη από τους εργοδότες. Εξυπηρετούν την αύξηση των κερδών τους. Σ' αυτή τη λογική θέλουν να υποτάξουν ακόμα περισσότερο την εργατική τάξη όλοι μαζί, κυβέρνηση, τα κόμματα που την υποστηρίζουν, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Το ΠΑΜΕ προτείνει το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτόν τον δρόμο επιβάλλεται να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, γιατί μόνο μέσα από αυτόν το δρόμο θα δικαιωθούν.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Φαρμακερό χαράτσι στους ασφαλισμένους

Καθιερώνονται διά χειρός της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Εντονότατη κριτική στη ΝΔ ασκούσαν προεκλογικά τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ γιατί η ΝΔ στο πρόγραμμά της για την Υγεία περιλάμβανε την κατάργηση της λίστας φαρμάκων και την επιβολή μίνιμουμ φαρμάκων, που θα δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ίδιο διάστημα όμως (10.2.2004) ο απερχόμενος υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Εκτ. Νασιώκας προχωρούσε στην υπογραφή Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) για τον ορισμό του τι είναι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και τον τρόπο με τον οποίο θα διαφημίζονται (Τεύχος Β' ΦΕΚ 284). Στην υπουργική απόφαση δεν ορίζεται αν τα φάρμακα αυτά θα χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία και ο τρόπος με τον οποίο θα διαμορφώνεται η τιμή τους, με δεδομένο ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ τα ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται ως οποιοδήποτε άλλο καταναλωτικό προϊόν και έχουν ελεύθερη διακύμανση τιμής, που στην πράξη για τη χώρα μας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στην τιμή τους.

Μέχρι σήμερα τα ΜΗΣΥΦΑ μπορούσαν να τα προμηθευτούν οι ασφαλισμένοι με ιατρική γνωμάτευση - όπως όλα τα φάρμακα εκτός λίστας - όμως, με τη νέα υπουργική απόφαση δεν ξεκαθαρίζεται αν θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να τα προμηθεύονται, μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, έστω και με ιατρική γνωμάτευση.

Σημειώνεται, ότι ένα σημαντικό μέρος των φαρμακοβιομηχάνων ζητούσε να οριστούν τα ΜΗΣΥΦΑ και με αυτό τον τρόπο να απελευθερωθούν από τη διατίμηση που είχαν ως φάρμακα εντός λίστας.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών είναι κάθετα αντίθετη σε αυτή τη μορφή κατηγοριοποίησης των φαρμάκων. Υπογραμμίζει ότι είναι απαράδεκτο να επιχειρείται με έμμεσους τρόπους η μετατροπή του φαρμάκου σε καταναλωτικό προϊόν. Και αυτά τα φάρμακα, τονίζει, πρέπει να εξακολουθήσουν να ορίζονται ως φάρμακα - μια και με αυτό τον τρόπο πήραν άδεια κυκλοφορίας - και η διακίνησή τους να διέπεται από όλους τους κανόνες που διέπουν όλα τα υπόλοιπα φάρμακα.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Η διέξοδος βρίσκεται στην ταξική συσπείρωση, στο ΠΑΜΕ

Στην τριετία που πέρασε από το προηγούμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός τόσο σε επίπεδο τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ), όσο και σε μια σειρά από μεγάλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις κυριάρχησε πλήρως, συμβάλλοντας με τη στάση και τη συμπεριφορά του στην αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων και στο πισωγύρισμα των εργασιακών σχέσεων. Δεν αντέδρασε σε μια σειρά από ζητήματα από αφορούσαν την εργατική τάξη.

Με εξαίρεση τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό το 2002, οι οποίες έγιναν κύρια κάτω από την πίεση που δέχτηκαν οι συγκεκριμένες ηγεσίες από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αλλά και από το ξεπέρασμα των ηγεσιών από απλούς εργαζόμενους, σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα έλαμψαν με την απουσία τους. Δεν αντέδρασαν, όπως είχαν υποχρέωση, ούτε για τη σκληρή εισοδηματική πολιτική των κυβερνήσεων, ούτε για τους ξυλοδαρμούς των συνταξιούχων, ούτε για την τρομακτική αύξηση της ανεργίας, ούτε για τη φαλκίδευση του οχτάωρου, ούτε για τη μερική απασχόληση - ωρομίσθιο, ούτε για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, που στόχο έχει τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, ανάμεσα στ' άλλα. Ακόμα και για τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ η αντίδραση ήταν υποτονική και καθαρά εθιμοτυπική. Φυσικά, δε διανοείται κανείς να αναφέρει άλλα ζητήματα, όπως το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, διότι εκεί όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά στάθηκαν αλληλέγγυοι προς τους ξεπουλητάδες.

Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για τα προβλήματα εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων. Βγήκαμε από μια εκλογική αναμέτρηση όπου ο νεοφιλελεύθερος δικομματισμός επικράτησε σε υψηλά ποσοστά για μια ακόμα φορά στον πολιτικό στίβο. Οι δυνάμεις της συναίνεσης, του συμβιβασμού και του ρεφορμισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα έχουν το πάνω χέρι τα τελευταία χρόνια.

Πιστεύω πως κυρίαρχο ζήτημα στο 32ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ πρέπει να είναι ο προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος. Θα αντιπαρατεθούν δύο βασικές γραμμές - κατευθύνσεις. Η γραμμή της συναίνεσης του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού απ' τη μια που εκφράζεται κύρια απ' τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και απ' την άλλη η γραμμή του ταξικού αγώνα, της κοινωνικής διεκδίκησης και του ταξικού προσανατολισμού που εκφράζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οι δυνάμεις της ΔΗΣΕΚ, στην οποία ανήκω, δίνουν τη μάχη μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, που αποτελεί σήμερα τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η διέξοδος από εδώ και μπρος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων στο ΠΑΜΕ, με στόχο και σκοπό την πίεση της ηγεσίας που θα προκύψει από το 32ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αλλά και των άλλων οργανώσεων για την ανάπτυξη αγώνων.

Παρά την αλλαγή κυβέρνησης δεν προβλέπεται αλλαγή πολιτικής, διότι δυστυχώς τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία ακολουθούν και εφαρμόζουν την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική και υπηρετούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και όχι των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Μονόδρομος, λοιπόν, ο απεγκλωβισμός των εργαζομένων από τις συμβιβασμένες ηγεσίες και η ανάπτυξη αγώνων μέσα από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), με αφετηρία την απεργιακή κινητοποίηση της 31ης Μάρτη, στην οποία καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απεργήσουν μαζικά.


Του
Χριστόφορου ΣΚΕΠΕΤΑΡΗ*
* Ο Χριστόφορος Σκεπετάρης είναι μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μέλος της Γραμματείας της ΔΗΣΕΚ

Συσκέψεις για την προετοιμασία

Για την καλύτερη διοργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 31 του Μάρτη καθώς και για την προετοιμασία του 32ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που ξεκινάει στις 17 του Μάρτη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών την Τρίτη στις 16 του μήνα, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 πλατεία Κάνιγγος). Ανάλογη σύσκεψη διοργανώνει, την ίδια μέρα, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Ακόμα δύο σακατεμένοι εργάτες

Δύο σακατεμένοι εργάτες είναι ο απολογισμός που έγινε γνωστός τη χτεσινή μέρα στους χώρους δουλιάς και είναι χαρακτηριστικό, ότι για τον έναν από τους δύο εργάτες όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, από την Αστυνομία μέχρι το νοσοκομείο, δήλωναν μέχρι αργά χτες το βράδυ ότι δεν ξέρουν τίποτα... Είναι μια ακόμα ένδειξη για την αδιαφορία όλου του συστήματος για τη ζωή του κάθε εργαζόμενου. Αλλωστε αυτή την κατεύθυνση τη δίνει η ίδια η Κομισιόν, που σε πρόσφατη έκθεσή της σημειώνει ότι τα εργατικά ατυχήματα πρέπει να αποφεύγονται όχι γιατί σημαίνουν χαμό εργατών, αλλά... για να μην υπάρχουν απώλειες στην... παραγωγική διαδικασία.

Συγκεκριμένα το πρώτο ατύχημα σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ρ» έγινε χτες στις 10 το πρωί σε πολυκατοικία στον Κολωνό, όταν ο 48χρονος συντηρητής ασανσέρ Ζαχαρίας Μπέλιας έπεσε στο φρεάτιο του ασανσέρ από ύψος τεσσάρων μέτρων. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό» με κάταγμα στον αυχένα.

Με κάταγμα στο αριστερό του πόδι πλήρωσε το χτεσινό μεροκάματο και Αντώνης Τσαλαβούτης, 54 ετών, όταν έπεσε από τη σκάλα που ήταν ανεβασμένος στο πλυντήριο απορριμματοφόρων στο εργοτάξιο του δήμου Αγίου Δημητρίου. Να σημειώσουμε, ότι είναι το πέμπτο εργατικό ατύχημα στο δήμο μέσα σε 15 μήνες, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ