ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Καταργεί το χαράτσι για ΛΑΦΚΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ που το θέσπισε ή θα εφαρμόσει την απόφαση ή θα ασκήσει έφεση στο Β΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεχίζοντας τις τρεις παρατάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2008

Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Μπροστά στο δίλημμα να καταργήσει ή να συνεχίσει το χαράτσι στις συντάξεις υπέρ του Λογαριασμού Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης - του διαβόητου ΛΑΦΚΑ - βρίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την ευεργετική υπέρ των συνταξιούχων απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρόκειται για ένα χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ με τον αντιασφαλιστικό νόμο 2084/92 (τον περίφημο νόμο Σιούφα), το οποίο ανανέωσε τρεις φορές με νόμους το ΠΑΣΟΚ και έγινε αντικείμενο προεκλογικής προπαγάνδας κυρίως απ' το ΠΑΣΟΚ αλλά και σιωπηρώς απ' τη ΝΔ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την υπ' αριθμό 0027 πράξη του, δικαίωσε συνταξιούχο του δημοσίου που προσέφυγε σε αυτό και ζητούσε να μην υπόκειται σε κρατήσεις 1-5% η σύνταξή του και να του επιστραφούν τα ποσά που παρακρατήθηκαν υπέρ του ΛΑΦΚΑ απ' τη μέρα της συνταξιοδότησής του. Η απόφαση εκδόθηκε στις 19.1.2004 απ' το Α΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ήταν γνωστή και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ πριν απ' τις εκλογές.

  • Ετσι την 1.3.2004 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ και υποσχέθηκε την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ απ' την επομένη των εκλογών. Μάλιστα, η υπόσχεση του Γ. Παπανδρέου συνοδεύτηκε απ' την υπενθύμιση «ποια ήταν η πολιτική της ΝΔ»
  • Το βράδυ της ίδιας μέρας εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ ο νυν υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Απ. Ανδρεουλάκος, και έλεγε ότι ο Γ. Παπανδρέου παραβιάζει ανοιχτές θύρες με δεδομένη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη ή να εφαρμόσει την απόφαση ή ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, να ασκήσει έφεση ενώπιον του Β΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέσα σε ένα χρόνο. Αλλιώς η απόφαση θα καταστεί υποχρεωτικά εκτελεστή.

Κάθε συνταξιούχος μπορεί να καταθέσει - χωρίς δικηγόρο - παρόμοια αίτηση ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικό προηγούμενο όπως στην περίπτωση του οικογενειακού επιδόματος που ανάγκασε την κυβέρνηση να το χορηγήσει...

Η ιστορία

Με το άρθρο 60 του νόμου 2084/1992 (νόμος Σιούφα) καθιερώθηκε η «Ειδική εισφορά συνταξιούχων» με καταληκτική ημερομηνία την 31.12.1997.

  • Ηρθε το ΠΑΣΟΚ και με το άρθρο 26 του νόμου 2592/1998 παρέτεινε το χαράτσι μέχρι 31.12.2001 με ορισμένες τροποποιήσεις, που διαμορφώθηκε ως εξής:

- Για τμήμα σύνταξης μέχρι 397 ευρώ ποσοστό 1%.

- Για τμήμα σύνταξης από 397,01 ευρώ μέχρι 587 ευρώ ποσοστό 2%.

- Για τμήμα σύνταξης από 587,01 ευρώ μέχρι 881 ευρώ ποσοστό 3%.

- Για τμήμα σύνταξης από 881,01 ευρώ μέχρι 1.174 ευρώ ποσοστό 4%.

- Για τμήμα σύνταξης από 1.174,01 ευρώ και άνω ποσοστό 5%.

Συντάξεις μέχρι 397 δεν υπόκεινται σε εισφορά υπέρ του ΛΑΦΚΑ.

  • Πάλι το ΠΑΣΟΚ με το άρθρο 4 του νόμου 3092/2002 παρέτεινε την ισχύ της Ειδικής Εισφοράς των συντάξεων μέχρι 1.1.2008!

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Μαζική συμμετοχή στην απεργία

Μαζικό, δυναμικό αγωνιστικό «παρών» στην 24ωρη απεργία στις 31 Μάρτη δηλώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων ότι θα δώσουν οι συνταξιούχοι, προβάλλοντας τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους αιτήματα.

«Περίοδος χάριτος οι συνταξιούχοι δε δίνουν σε κανέναν και πολύ περισσότερο σ' αυτούς που μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ακολούθησαν την ίδια πολιτική, εφαρμόζοντας τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνει ειδικότερα η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει: Η εργατική τάξη και οι συνταξιούχοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η Ομοσπονδία, με αφορμή και τις αποκαλύψεις του «Ρ» για το περιεχόμενο των κειμένων της Κομισιόν που πάνε για έγκριση στο Συμβούλιο της ΕΕ στις 25 του Μάρτη στο Δουβλίνο, επισημαίνει ότι φέρνουν νέα πρόσθετα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα με νέες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, στα εργασιακά δικαιώματα, στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τις επιλογές της ΕΕ, καθώς και όσους βάζουν πλάτη να περάσουν αυτές οι αποφάσεις «στο όνομα μιας "ανάπτυξης" που δεν έχει καμία σχέση με τα οικονομικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά μας συμφέροντα». Καταλήγοντας σημειώνει ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) πρέπει να πάρει τις ευθύνες της για την πλήρη συναίνεσή της σε όλα αυτά και τη στήριξη που προσφέρει στις επιλογές της ΕΕ.

Προσφυγή και δικαίωση

Ο Βασίλης Γούλας ήταν υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και συνταξιοδοτήθηκε τον Οκτώβρη του 2002, σε ηλικία 60 χρονών και μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας.

Στις 17.2.2003 ο Β. Γούλας ζήτησε με αίτησή του απ' τη 45η Διεύθυνση του ΓΛΚ τη διακοπή της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς 1-5% στη σύνταξή του, καθώς και την επιστροφή των εισφορών του που είχαν παρακρατηθεί από 1.1.2001 και εφεξής. Η 45ηΔιεύθυνση απέρριψε την αίτησή του και ο Β. Γούλας προσέφυγε στο Α΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ασχολήθηκε σε δυο συνεδριάσεις τους (12.1.2004 και 19.1.2004) με την προσφυγή του. Κατέληξε στην 0027 πράξη με την οποία δικαιώνεται ο συνταξιούχος.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, επικαλούμενο το Πρώτο Πρόσθετο του Πρωτόκολλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ) - κυρώθηκε με το ΝΔ 53/1974 (ΦΕΚ 256 Α΄) και έχει αυξημένη ισχύ έναντι των νόμων - μεταξύ των άλλων επισημαίνει: «Παν φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του... Στην έννοια της περιουσίας περιλαμβάνονται όχι μόνο τα εμπράγματα δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα "περιουσιακής φύσης" και τα νομίμως κεκτημένα "οικονομικά συμφέροντα" με συνέπεια να καλύπτονται από τη διάταξη αυτή και τα ενοχικής φύσης περιουσιακά δικαιώματα και ειδικότερα απαιτήσεις, είτε αναγνωρισμένες με δικαστική απόφαση ή διαιτητική απόφαση, είτε απλώς γεννημένες κατά το εθνικό δίκαιο, εφόσον υπάρχει νόμιμη προσδοκία ότι μπορούν να ικανοποιηθούν δικαστικά. Τέτοιες είναι και οι απαιτήσεις για σύνταξη και κοινωνικοασφαλιστικές εν γένει παροχές. Συνεπώς η αναγνωριζόμενη από το υφιστάμενο δίκαιο απαίτηση του ήδη συνταξιούχου για καταβολή της κανονισθείσας σ' αυτόν σύνταξης στο ακέραιο, η οποία (απαίτηση) έχει ήδη γεννηθεί και επομένως αποτελεί από τη γέννησή της στοιχείο της περιουσίας του, δεν επιτρέπεται να περιοριστεί με μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση, εάν δε συντρέχουν λόγοι πραγματικής δημόσιας ωφέλειας που να δικαιολογούν τον περιορισμό...».

Ετσι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή την ένσταση του συνταξιούχου, ακύρωσε το αρνητικό έγγραφο της 45ηςΔιεύθυνσης του ΓΛΚ και «ορίζει ότι πρέπει να επιστραφούν στον Β. Γούλα οι παρά το νόμο κρατηθείσες από τη σύνταξή του εισφορές για το ΛΑΦΚΑ από 1.1.2001 και εφεξής».

Σήμερα η σύνταξη του Β. Γούλα είναι 1.130 ευρώ και οι κρατήσεις υπέρ του ΛΑΦΚΑ είναι 35 ευρώ το μήνα.

Στη δωδεκαετή εφαρμογή της εισφοράς υπέρ του ΛΑΦΚΑ οι συνταξιούχοι χαρατσώθηκαν με 154 δισεκατομμύρια δραχμές ή 452 εκατ. ευρώ στο όνομα της αλληλεγγύης των πεινασμένων συνταξιούχων.

Σήμερα η συνέλευση του ΠΙΣ

Σε τακτική γενική συνέλευση καλεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όλους τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και τους εκπροσώπους τους σήμερα στο ξενοδοχείο «Χόλιντεϊ Ινν» στην Αθήνα.

Θα συζητηθούν η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Ιατρικές επισκέψεις και πράξεις, ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, ζητήματα που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ και ΤΣΑΥ.

ΠΑΜΕ για σύσκεψη την Τρίτη

Για την καλύτερη διοργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 31 του Μάρτη, καθώς και για την προετοιμασία του 32ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που ξεκινάει στις 17 του Μάρτη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών την Τρίτη στις 16 του μήνα, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 - πλατεία Κάνιγγος). Ανάλογη σύσκεψη διοργανώνει, την ίδια μέρα, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ