ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2004
Σελ. /32
Ολυμπιακοί Αγώνες του πολέμου;

Από γιορτή, υποτίθεται, της ειρήνης και του αθλητισμού οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν μετατραπεί στο αντίθετό τους, σε πανηγύρι των πολεμοκάπηλων και αποθέωση του «πνεύματος» του αντιτρομοκρατικού πολέμου των ΗΠΑ

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Στρατοκρατούμενη πόλη και μάλιστα υπό ΝΑΤΟική κατοχή, θα είναι, όσο και αν οι κυβερνώντες θέλουν να εξωραΐσουν την κατάσταση, θα είναι η Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από γιορτή, υποτίθεται, της ειρήνης και του αθλητισμού θα έχει μετατραπεί στο αντίθετό της, σε πανηγύρι των πολεμοκάπηλων και αποθέωση του «πνεύματος» του αντιτρομοκρατικού πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κάτω από τη «φρούρηση» ενός επιθετικού - ιμπεριαλιστικού οργανισμού, του παγκόσμιου χωροφύλακα της νέας τάξης.

Οι μακελάρηδες των λαών, ασφαλώς και θέλουν να αναβαθμιστούν ως υπερασπιστές της ειρήνης μέσα από την παγκόσμια γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι σημαντικό για την ίδια την ύπαρξη του ΝΑΤΟ να δείξουν ότι μπορούν να παίξουν και κάποιο «χρήσιμο» ρόλο, πέρα από το σκορπούν το θάνατο στους λαούς... Τους διευκολύνει εξαιρετικά η κίνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, με την πρώτη πράξη της η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε μια θεαματική επίδειξη εθελοδουλίας και υποτέλειας, επιβεβαιώνοντας ότι πάνω απ' όλα βάζει τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» των ΗΠΑ. Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη απλά ήταν το πολυπόθητο πρόσχημα... Οι Ολυμπιακοί, αντί για «εκεχειρία», θα προσφέρουν βήμα, για να ακουστούν πιο έντονα οι φιλοπόλεμες ιαχές των ιμπεριαλιστών.

Καμία γιορτή δεν περιμένει ο λαός της Αθήνας, ο ελληνικός λαός στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου η κατάσταση πολιορκίας και κατοχής θα θυμίζει το «όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». ΝΑΤΟικοί και Αμερικανοί θα αλωνίζουν... Ο κόσμος θα κρατά με αγωνία την ανάσα του και θα εύχεται να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα... Το κακό είναι ότι τα «μέτρα ασφαλείας» - και όχι μόνο - θα μείνουν και μετά...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ» ΚΑΙ «ΟΜΠΡΕΛΑ»

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ...«Η κυβέρνηση ζήτησε την Παρασκευή τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς όμως να κάνει συγκεκριμένη επίκληση σε συγκεκριμένα άρθρα του καταστατικού της Συμμαχίας. Η ασάφεια στη σχετική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη κρίθηκε απολύτως σκόπιμη, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλεσθεί το άρθρο 5 (σ.σ. γιατί δεν έχει υποστεί εξωτερική επίθεση), αλλά ούτε και το άρθρο 4 (σ.σ. γιατί δε βρίσκεται υπό άμεση απειλή εξωτερικής επίθεσης)... Κατ' αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει και το "δόγμα της προληπτικής επίθεσης" εναντίον όλων εκείνων των κύκλων που ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να δυσφημήσουν ή να επικρίνουν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων» (Κύρα Αδάμ - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ:«Μία "πυραυλική ομπρέλλα" αποτελούμενη από συστοιχίες Patriot, Stinger και Hawk στήνεται πάνω από την Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία. Η "Α" δημοσιεύει σήμερα το χάρτη όπου έχουν εγκατασταθεί τα αντιπυραυλικά συστήματα, την ακτίνα δράσης τους, καθώς και το σχεδιασμό που έχει γίνει και συνθέτει την άμυνα απέναντι στην τρομοκρατία» («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ;«Είναι όμως πράγματι αναγκαία η συμμετοχή του ΝΑΤΟ; Οι επιφυλάξεις είναι πολλές: Πρώτον, υπάρχουν τα προφανή ερωτηματικά σχετικά με το ποιος θα διοικεί τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που θα επιχειρούν στον ελληνικό χώρο. Δεύτερον, είναι εύλογο να αναρωτηθούν πολλοί αν μετά και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα οδηγηθούμε σε Αγώνες με τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας... που θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθεί κάθε έννοια γιορτής. Τρίτον, και ασφαλώς πιο σημαντικό, εκφράζονται φόβοι πως με την επίσημη πρόσκληση του ΝΑΤΟ οι Αγώνες γίνονται πιο ελκυστικός στόχος για τρομοκράτες» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

«ΟΧΙ» ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ...«Η νέα κυβέρνηση έπραξε πολύ σωστά καλώντας το ΝΑΤΟ να θέσει υπό την "ομπρέλα" του την ολυμπιακή ασφάλεια. Η απόφαση αυτή αποτελεί δείγμα υπευθυνότητας και απόλυτης συναίσθησης της κρισιμότητας της κατάστασης... Οσοι παραμένουν επιφυλακτικοί κάνοντας λόγο για "στρατιωτικοποίηση" των Ολυμπιακών Αγώνων θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η χώρα μας αφ' ης στιγμής ανέλαβε αυτήν την κορυφαία διοργάνωση δεν έχει την πολυτέλεια να αυτοσχεδιάσει στον τομέα της ασφάλειας» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΘΝΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΘΝΑΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ, ΕΥΒΟΙΑ, ΒΟΙΩΤΙΑ.

City Press: ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): (Πρωθυπουργός) - ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΑΜΕΝΗ!..

ΧΩΡΑ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Ασφάλεια Ολυμπιακών - Μεγάλα έργα - Κυπριακό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ Β΄ ΚΑΙ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ.

ΕΣΤΙΑ: Η «ΕΚΠΛΗΞΙΣ» ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 3 ΒΙΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΟΚ ΜΕ 20.000 ΧΑΠΙΑ ΕΚΣΤΑΣΙΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Γράμμα από τη Μαδρίτη (1): «Οι Σοσιαλιστές επικράτησαν του Λαϊκού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χτες μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Οι Ισπανοί ψηφοφόροι, κάτω από τη σκιά των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη, που τους κόστισαν 200 νεκρούς, «τιμώρησαν» το Χοσέ Μαρία Αθνάρ για τη συμμετοχή της χώρας τους στον πόλεμο του Ιράκ» (ΝΕΑ).

Γράμμα από τη Μαδρίτη (2): «Το Λαϊκό Κόμμα πλήρωσε ακριβά την απόφαση του Αθνάρ να μπλέξει την Ισπανία στον παράνομο πόλεμο στο Ιράκ. Παρά τις προβλέψεις, ότι θα κέρδιζε με διαφορά 3-5% χάνει με 4,5% από το Σοσιαλιστικό. Η μεγάλη ανατροπή οφείλεται τόσο στο σοκ από την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης, που υπενθύμισε τον τυχοδιωκτισμό του Αθνάρ να συμμαχήσει με τον Μπους, όσο και στο ψέμα του, ότι υπεύθυνη για το χτύπημα ήταν η ΕΤΑ» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Γράμμα από τη Μαδρίτη (3): «Δυναμικό "όχι" στον κύκλο του αίματος και του πολέμου είπαν χτες με την ψήφο τους οι πολίτες της Ισπανίας. Τιμώρησαν το Λαϊκό Κόμμα που ενέπλεξε τη χώρα τους στη δίνη του πολέμου και της τυφλής βίας, στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και δίνοντας ηχηρό χαστούκι στην παράνοια του τρόμου. Οι σοσιαλιστές, μετά από 8 χρόνια, επέστρεψαν εντυπωσιακά στο πολιτικό προσκήνιο της Ισπανίας με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (ΕΘΝΟΣ).

Στο στόχαστρο οι ξένοι... «Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές διωκτικές αρχές μετά το χτύπημα στην Ισπανία. Στο στόχαστρο της ΕΥΠ αλλά και της Κρατικής Ασφάλειας, όπως και των ξένων μυστικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα έχουν μπει εκατοντάδες ξένοι που ζουν στην Ελλάδα. H προσοχή των διωκτικών αρχών, όπου αυτό είναι εφικτό, εστιάζεται σε Ιρακινούς, Πακιστανούς, Αφγανούς, Σαουδάραβες, Αιγυπτίους και Σύρους. Βάρος δίνεται επίσης και στις κινήσεις Κούρδων που πρόσκεινται στο ΡΚΚ» (Πάνος Μπαίλης - ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ