ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχίζουν ελληνοτουρκικές συνομιλίες

Αθήνα και Αγκυρα ξεκινούν άμεσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν, αύριο Τετάρτη, στην Αθήνα, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών, συνομιλίες για την πτυχή της ασφάλειας του Κυπριακού, «ανοίγοντας» τη διαδικασία η οποία την προσεχή βδομάδα οδηγεί στην Ελβετία στην τετραμερή διάσκεψη, όπου οι δύο χώρες θα επιχειρήσουν να ...συνδράμουν στον διάλογο των δύο κυπριακών κοινοτήτων, με στόχο τη βελτίωση και τελικά την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν».

Η συζήτηση για την πτυχή της ασφάλειας αποσκοπεί σε συμφωνία για το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων που οι δύο χώρες θα διατηρήσουν στο νησί, καθώς και για την ποσότητα και την ποιότητα του οπλισμού τους. Ταυτόχρονα, εκτιμάται πως αυτή η πρώτη άμεση ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα δώσει τον τόνο για τις προθέσεις των δύο πλευρών, ενόψει της τετραμερούς συνάντησης την επόμενη βδομάδα.

Η Αθήνα στηρίζει

Η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της Λευκωσίας, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση του «σχεδίου Ανάν» και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, την περασμένη Κυριακή.

«Συμφωνούμε με τους χειρισμούς», επισήμανε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι σταθερός και αταλάντευτος στόχος είναι η Κύπρος να ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ την 1η Μαΐου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι οι συνομιλίες, παρά τις όποιες δυσκολίες για την επίλυση του προβλήματος συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα η εποικοδομητική και μετριοπαθής στάση της κυπριακής πλευράς να βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Οι συνομιλίες, είπε, πρέπει να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να προϋπάρξει επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της απόφασης για δημοψήφισμα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι αυτό αποτελεί ένα από τα σημεία που πρέπει να αλλάξει. Επίσης, δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής το επίπεδο στο οποίο θα εκπροσωπηθούν οι διάφορες πλευρές στην τετραμερή διάσκεψη του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος νωρίς το πρωί της Κυριακής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον κ. Καραμανλή πολύ χρήσιμη και εξέφρασε την ευχή να βρεθεί λύση έστω και την τελευταία στιγμή.

Παπαδόπουλος - Παπανδρέου

Ο Κύπριος Πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεισφέρει στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και από τη νέα του θέση.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το Σάββατο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε τη συμπαράστασή του προς την κυπριακή κυβέρνηση και σε κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση «βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, ώστε να κλείσει η μεγάλη πληγή του ελληνισμού».

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς, έκανε λόγο για επιμονή του κ. Ντενκτάς στις γνωστές του θέσεις και επισήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει την ειλικρινή προσπάθειά της με συγκεκριμένες θέσεις.

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε και με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εύχομαι να διαψευστούν οι προβλέψεις μας για το Κυπριακό

Eurokinissi

Με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσο Παπαδόπουλο συναντήθηκε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μία ουσιαστική ενημέρωση από τον πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο. Εγώ θα ήθελα να ευχηθώ, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του Κυπριακού, όταν θα έχει κλείσει, όπως λέμε, το Κυπριακό, τότε το ΚΚΕ να έχει την ευτυχία να δηλώσει, ότι το Κυπριακό έκλεισε και ότι εμείς έχουμε πέσει έξω στις προβλέψεις μας. Αυτό θέλουμε και τίποτε άλλο: Να πέσουμε έξω στις προβλέψεις μας. Μια λύση όπως - όπως, μια λύση μη βιώσιμη και λειτουργική δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι την 1η Μάη, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Απ' ό,τι καταλαβαίνω τα όρια είναι συγκεκριμένα και ασφυκτικά. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις τι θα γίνει».

Σε άλλη ερώτηση αν πρέπει αν γίνουν βελτιώσεις στο «σχέδιο Ανάν», τόνισε:

«Ούτε συζήτηση. Είχαμε εκτιμήσει ότι το "σχέδιο Ανάν" δεν προνοεί ένα ενιαίο και ομόσπονδο κράτος, στη βάση βέβαια μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας. Αυτό που προβλέπει είναι ένα μόρφωμα, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία».

Τουρκικός χάρτης για το Κυπριακό

Χάρτη που σηματοδοτεί υποχώρηση στο εδαφικό έναντι διασφάλισης της εθνοτικής καθαρότητας του προωθούμενου τουρκοκυπριακού ομόσπονδου κρατιδίου πρόκειται να καταθέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», αναφέρει πως η Τουρκία έχει ετοιμάσει χάρτη για το Κυπριακό, τον οποίο θα καταθέσει ακόμη και την ύστατη ώρα προκειμένου να διασώσει τη διαδικασία των συνομιλιών. Η κατάθεση του χάρτη θα γίνει αφού προηγουμένως τον δει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διευκρινίζει.

Οπως δημοσιεύτηκε στον τουρκικό Τύπο, ο χάρτης θα σημειώνει υποχώρηση των Τούρκων στο εδαφικό μέχρι και 23% ή ακόμα και 22%, για να περιοριστεί ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα Ντενκτάς για φυλετική καθαρότητα του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Εξάλλου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι έφθασε η ώρα του Γενικού Γραμματέα, θέλοντας να τονίσει ότι δεν αναμένει αποτελέσματα ούτε στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, στην οποία θα εμπλακούν Ελλάδα και Τουρκία.

Κατά τον ίδιο, τόσο ο Κόφι Ανάν, όσο και ο Τζορτζ Μπους έδειξαν να κατανοούν τις τουρκικές ευαισθησίες σε ό,τι αφορά τους τρεις βασικούς άξονες: την ενίσχυση της διζωνικότητας, την ευθυγράμμιση των ορίων των δύο κρατιδίων και τις τουρκικές εγγυήσεις.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Ερντογάν περί χάρτη, ο Κύπριος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να κατανοήσουν όλοι ότι η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της διεθνώς.

Χωριστές συναντήσεις

Χτες το πρωί ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες αντί για απευθείας. Αργότερα το απόγευμα ο ντε Σότο είχε παρόμοια συνάντηση στα κατεχόμενα και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Από τούδε και στο εξής ο ντε Σότο θα έχει κυρίως χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Ο ίδιος ο ντε Σότο εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη διαδικασία των χωριστών συναντήσεων που ξεκίνησε χτες, ενδεχομένως να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος. Πρόσθεσε ότι σήμερα Τρίτη φθάνει (για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες) στην Κύπρο ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ. Θα έχει συναντήσεις με Παπαδόπουλο και Ντενκτάς.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Ντενκτάς ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη θέση του διαπραγματευτή και να ηγηθεί εκστρατείας στα κατεχόμενα, ενάντια στο σχέδιο Ανάν. Το ρόλο του «καλού» φαίνεται να κρατά ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε συνέντευξή του επέκρινε όσους αντιτίθενται στο σχέδιο και είπε ότι «ισοδυναμεί με αυτοκτονία να λες σε κάποιον να μην το ψηφίσει». Επεσήμανε δε ότι είναι άδικο να λέγεται ότι ο ίδιος ακολουθεί την πορεία του Ντενκτάς. «Στην πραγματικότητα υπάρχουν διαφορές τις οποίες προσπαθούμε να παραμερίσουμε», είπε ο Ταλάτ και καθησύχασε τους Τουρκοκύπριους λέγοντας ότι «κανένας δεν έκαμε λόγο για παράδοσή τους». Κάλεσε αυτούς που άρχισαν εκστρατεία κατά του σχεδίου να του συμπαρασταθούν στην προσπάθειά του να πετύχει αλλαγές. «Τώρα που η Τουρκία πορεύεται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε, «είναι αδύνατο να φέρει και το φορτίο της Κύπρου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ