Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχίζουν ελληνοτουρκικές συνομιλίες

Αθήνα και Αγκυρα ξεκινούν άμεσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν, αύριο Τετάρτη, στην Αθήνα, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών, συνομιλίες για την πτυχή της ασφάλειας του Κυπριακού, «ανοίγοντας» τη διαδικασία η οποία την προσεχή βδομάδα οδηγεί στην Ελβετία στην τετραμερή διάσκεψη, όπου οι δύο χώρες θα επιχειρήσουν να ...συνδράμουν στον διάλογο των δύο κυπριακών κοινοτήτων, με στόχο τη βελτίωση και τελικά την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν».

Η συζήτηση για την πτυχή της ασφάλειας αποσκοπεί σε συμφωνία για το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων που οι δύο χώρες θα διατηρήσουν στο νησί, καθώς και για την ποσότητα και την ποιότητα του οπλισμού τους. Ταυτόχρονα, εκτιμάται πως αυτή η πρώτη άμεση ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα δώσει τον τόνο για τις προθέσεις των δύο πλευρών, ενόψει της τετραμερούς συνάντησης την επόμενη βδομάδα.

Η Αθήνα στηρίζει

Η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της Λευκωσίας, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση του «σχεδίου Ανάν» και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, την περασμένη Κυριακή.

«Συμφωνούμε με τους χειρισμούς», επισήμανε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι σταθερός και αταλάντευτος στόχος είναι η Κύπρος να ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ την 1η Μαΐου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι οι συνομιλίες, παρά τις όποιες δυσκολίες για την επίλυση του προβλήματος συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα η εποικοδομητική και μετριοπαθής στάση της κυπριακής πλευράς να βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Οι συνομιλίες, είπε, πρέπει να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να προϋπάρξει επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της απόφασης για δημοψήφισμα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι αυτό αποτελεί ένα από τα σημεία που πρέπει να αλλάξει. Επίσης, δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής το επίπεδο στο οποίο θα εκπροσωπηθούν οι διάφορες πλευρές στην τετραμερή διάσκεψη του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος νωρίς το πρωί της Κυριακής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον κ. Καραμανλή πολύ χρήσιμη και εξέφρασε την ευχή να βρεθεί λύση έστω και την τελευταία στιγμή.

Παπαδόπουλος - Παπανδρέου

Ο Κύπριος Πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεισφέρει στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και από τη νέα του θέση.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το Σάββατο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε τη συμπαράστασή του προς την κυπριακή κυβέρνηση και σε κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση «βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, ώστε να κλείσει η μεγάλη πληγή του ελληνισμού».

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς, έκανε λόγο για επιμονή του κ. Ντενκτάς στις γνωστές του θέσεις και επισήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει την ειλικρινή προσπάθειά της με συγκεκριμένες θέσεις.

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε και με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ