Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Κάλεσαν το ΝΑΤΟ για την... ασφάλειά μας

Μέσα σε ένα κλίμα τρομοϋστερίας η κυβέρνηση της ΝΔ με την αμέριστη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και την άμεση καθοδήγηση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα μετατρέπουν του Ολυμπιακούς Αγώνες, με πρόσχημα την ασφάλειά τους απέναντι σε ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό πλήγμα, σε μια ΝΑΤΟική επιχείρηση «νέας τάξης».

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια και οι πληροφορίες για τη διάταξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη διάρκεια των Αγώνων. Ενα σκηνικό πολεμικής επιχείρησης όπου το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι Αμερικανοί θα έχουν τον πρώτο λόγο σε μια επιχείρηση που καταλύει κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και θέτει υπό περιορισμό τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Το θέμα φαίνεται πως το χειρίζεται κατευθείαν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Μίλερ, ο οποίος, συνοδευόμενος από «συνεργάτες» του, επισκέφθηκε χτες το πρωί τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλο. Στην κατά τα άλλα «εθιμοτυπική» συνάντηση, διάρκειας περίπου μιας ώρας, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την πλευρά των Αμερικανών, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα μπαίνει επιτακτικά και στόχος τους είναι η ανοιχτή και απροκάλυπτη εμπλοκή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Το ενδεχόμενο αυτό φοβίζει την ελληνική πλευρά, που ζητάει «χαμηλούς τόνους» στην προβολή του όλου θέματος από τα μέσα ενημέρωσης.

Πάντως, ο υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι την ευθύνη της όλης επιχείρησης θα την έχει η Ελλάδα διά του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Επίσης σημειώνεται ότι η ΝΑΤΟική συνδρομή θα είναι σε πόρους και μέσα, ενώ δε θα υπάρξει ανοιχτή παρουσία χερσαίων ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση το σχήμα θα οριστικοποιηθεί μέχρι την προσεχή σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις 5-6 Απρίλη.

Μπορεί, όμως, ο νυν υπουργός Αμυνας να είναι φειδωλός στις δηλώσεις του, ο απελθών όμως, ο Γ. Παπαντωνίου, ήταν αποκαλυπτικός σε συνέντευξή του στο «Φλας», όπου εμφανίστηκε να διεκδικεί την «πατρότητα» της ΝΑΤΟικής εμπλοκής.

«Η συνεργασία, είπε ο πρώην υπουργός Αμυνας, με το ΝΑΤΟ είχε ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες, από τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στο Κολοράντο της Αμερικής τον Οκτώβριο του 2003. Και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ είχαμε ήδη συμφωνήσει να έρθουν εδώ τα AWACS, τα ιπτάμενα ραντάρ και μάλιστα με Ελληνες πιλότους και να υπάρχει σε ετοιμότητα η μονάδα ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, έξω από την Ελλάδα βεβαίως, σε περίπτωση όμως που εκδηλωθεί κάποια επίθεση στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ολα αυτά ήταν συμφωνημένα σε άτυπη βάση στο πλαίσιο της κανονικής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Υπήρχε πάντα η σκέψη μιας επισημοποίησης της συνεργασίας αυτής, αλλά αυτό δεν το είχαμε αποφασίσει εμείς σαν κυβέρνηση, δεν το είχαμε κρίνει σκόπιμο τότε και σε κάθε περίπτωση κρίναμε ότι ήταν σωστό να πάρει την απόφαση η κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου».

Ο Γ. Παπαντωνίου συνέχισε: «Συνέβη το τραγικό συμβάν στη Μαδρίτη και η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει σ' αυτή την κατεύθυνση. Εκτιμώ ότι δεν προσθέτει ουσιαστικά τίποτα σ' αυτό που ήδη γινόταν σε κανονική βάση με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι θέμα εισήγησης της στρατιωτικής ηγεσίας, είναι καθαρά πολιτική απόφαση και σε κάθε περίπτωση ισχύουν αυτά τα οποία είχαμε δηλώσει ως Ελλάδα και ως κυβέρνηση μέχρι τις 7 Μαρτίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς κοινή αντιαεροπορική - «αντιτρομοκρατική» άμυνα(2007-04-27 00:00:00.0)
Στρατιωτική επιχείρηση νεοταξικού τύπου(2003-11-25 00:00:00.0)
Η Ελλάδα πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις(2003-10-24 00:00:00.0)
Ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης(2002-09-12 00:00:00.0)
Ακόμα μεγαλύτερη η εμπλοκή για τη χώρα μας(2001-11-15 00:00:00.0)
Προσέγγιση καθ' υπαγόρευσιν(1995-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ