Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικός χάρτης για το Κυπριακό

Χάρτη που σηματοδοτεί υποχώρηση στο εδαφικό έναντι διασφάλισης της εθνοτικής καθαρότητας του προωθούμενου τουρκοκυπριακού ομόσπονδου κρατιδίου πρόκειται να καταθέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», αναφέρει πως η Τουρκία έχει ετοιμάσει χάρτη για το Κυπριακό, τον οποίο θα καταθέσει ακόμη και την ύστατη ώρα προκειμένου να διασώσει τη διαδικασία των συνομιλιών. Η κατάθεση του χάρτη θα γίνει αφού προηγουμένως τον δει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διευκρινίζει.

Οπως δημοσιεύτηκε στον τουρκικό Τύπο, ο χάρτης θα σημειώνει υποχώρηση των Τούρκων στο εδαφικό μέχρι και 23% ή ακόμα και 22%, για να περιοριστεί ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα Ντενκτάς για φυλετική καθαρότητα του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Εξάλλου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι έφθασε η ώρα του Γενικού Γραμματέα, θέλοντας να τονίσει ότι δεν αναμένει αποτελέσματα ούτε στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, στην οποία θα εμπλακούν Ελλάδα και Τουρκία.

Κατά τον ίδιο, τόσο ο Κόφι Ανάν, όσο και ο Τζορτζ Μπους έδειξαν να κατανοούν τις τουρκικές ευαισθησίες σε ό,τι αφορά τους τρεις βασικούς άξονες: την ενίσχυση της διζωνικότητας, την ευθυγράμμιση των ορίων των δύο κρατιδίων και τις τουρκικές εγγυήσεις.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Ερντογάν περί χάρτη, ο Κύπριος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να κατανοήσουν όλοι ότι η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της διεθνώς.

Χωριστές συναντήσεις

Χτες το πρωί ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες αντί για απευθείας. Αργότερα το απόγευμα ο ντε Σότο είχε παρόμοια συνάντηση στα κατεχόμενα και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Από τούδε και στο εξής ο ντε Σότο θα έχει κυρίως χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Ο ίδιος ο ντε Σότο εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη διαδικασία των χωριστών συναντήσεων που ξεκίνησε χτες, ενδεχομένως να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος. Πρόσθεσε ότι σήμερα Τρίτη φθάνει (για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες) στην Κύπρο ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ. Θα έχει συναντήσεις με Παπαδόπουλο και Ντενκτάς.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Ντενκτάς ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη θέση του διαπραγματευτή και να ηγηθεί εκστρατείας στα κατεχόμενα, ενάντια στο σχέδιο Ανάν. Το ρόλο του «καλού» φαίνεται να κρατά ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε συνέντευξή του επέκρινε όσους αντιτίθενται στο σχέδιο και είπε ότι «ισοδυναμεί με αυτοκτονία να λες σε κάποιον να μην το ψηφίσει». Επεσήμανε δε ότι είναι άδικο να λέγεται ότι ο ίδιος ακολουθεί την πορεία του Ντενκτάς. «Στην πραγματικότητα υπάρχουν διαφορές τις οποίες προσπαθούμε να παραμερίσουμε», είπε ο Ταλάτ και καθησύχασε τους Τουρκοκύπριους λέγοντας ότι «κανένας δεν έκαμε λόγο για παράδοσή τους». Κάλεσε αυτούς που άρχισαν εκστρατεία κατά του σχεδίου να του συμπαρασταθούν στην προσπάθειά του να πετύχει αλλαγές. «Τώρα που η Τουρκία πορεύεται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε, «είναι αδύνατο να φέρει και το φορτίο της Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ