Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αντιτρομοκρατικός» πυρετός στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Να εκμεταλλευτεί το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη για να δώσει ώθηση στα σχέδια για «αντιτρομοκρατική» θωράκιση της ΕΕ επιχειρεί η Κομισιόν, καθώς και κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ρ. Πρόντι έφτασε στο σημείο να προτείνει το διορισμό ειδικού επιτρόπου με αποκλειστική ενασχόληση τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»(!), ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών ζητά την ίδρυση ...μιας CIA για την ΕΕ, ενώ την Παρασκευή συγκαλείται εκτάκτως η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την πολιτική τους κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της περασμένης βδομάδας στη Μαδρίτη, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ.

«Είναι μια έκτακτη σύνοδος για να προετοιμαστούν οι συνομιλίες» που θα έχουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 25 και 26 του Μάρτη. Σημειώνεται ότι αυτός που επέμενε ιδιαίτερα ήταν ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών σε ένα «πάρα πολύ συγκεκριμένο» σχέδιο δράσης κατά της τρομοκρατίας. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορισμού ειδικού επιτρόπου κατά της τρομοκρατίας. Η ΕΕ ενδέχεται να διορίσει έναν ειδικό επίτροπο με αρμοδιότητες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μετά τις αιματηρές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε χτες ο Ρ. Πρόντι.

Προτάσεις για ανάληψη αυστηρότερων μέτρων από την ΕΕ ενδέχεται να κυριαρχήσουν στην τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 του Μάρτη. «Πρέπει να συζητήσουμε για τη στρατηγική (σε θέματα ασφαλείας) και θα το κάνουμε στη σύνοδο κορυφής της άλλης εβδομάδας», ανέφερε ο Πρόντι προς τους δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση όπου τηρήθηκε τρίλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων. «Ο επίτροπος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μπορεί να είναι τμήμα της στρατηγικής αυτής», πρόσθεσε.

Πηγή της ΕΕ είπε πως την ιδέα για διορισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου που θα συντονίζει το έργο των θεσμών της ΕΕ στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας διατύπωσε ο Χαβιέ Σολάνα, επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Ενας άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως η Επιτροπή θέλει ο συγκεκριμένος επίτροπος να είναι μέλος της Κομισιόν, παρότι υπάρχει ο Αντόνιο Βιτορίνο, αρμόδιος σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, στα οποία περιλαμβάνονται τα θέματα ασφαλείας και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ, την πρόταση για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κάτι σαν ευρωCΙΑ(!), που είχε κάνει πρόσφατα και είχε απορριφθεί από τους κοινοτικούς ομολόγους του, επανέφερε χτες στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Ερνστ Στράσερ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ε. Στράσερ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι κάποια «νήσος των μακαρίων, αλλά στόχος επιθέσεων τρομοκρατών» και ως εκ τούτου είναι αναγκαίες μεγαλύτερες επενδύσεις σε μια δικτύωση των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ε. Στράσερ πρότεινε μια «πλατφόρμα πληροφοριών και ανάλυσης» με τη χρησιμοποίηση ήδη υπαρχόντων θεσμών όπως η «Γιουροπόλ», στης οποίας την έδρα στη Χάγη θα μπορούσε να εγκατασταθεί, σε μια πρώτη φάση, αυτή η νέα «πλατφόρμα», που κατ' αρχάς θα ασχολούνταν αποκλειστικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ