Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σε διατεταγμένη υπηρεσία...

«... Αντίθετα, είναι αυτή η ΕΤΑ που στα τέλη '70 μετατρέπεται σε μια οργάνωση που εκρήγνυται αργότερα σε μικρότερα γκρουπ της Ακροαριστεράς. Αλλη πλευρά της, πάλι, αρκετά σημαντική, πάει στο Κομμουνιστικό Κόμμα την τελευταία χρονιά του Φράνκο.

- Ησασταν κι εσείς μαζί τους και περάσατε στο Κομμουνιστικό Κόμμα...

- Εγώ ήμουν στο ΚΚ ακριβώς ένα χρόνο κι αυτό που κατάφερα ήταν να το διαλύσω. Ηταν μια επιχείρηση για να μετατρέψουμε το ΚΚ της Χώρας των Βάσκων σε μια οργάνωση που θα προέρχονταν από πρώην μέλη της ΕΤΑ της δεκαετίας του '60. Γι' αυτό και κάναμε μια μικρή συνωμοσία και μεταξύ άλλων εγώ έπρεπε αν είμαι μέσα στο ΚΚ και να το καταστρέψω, κάτι που έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση. Το πέρασμά μου από το μαρξισμό πέρασε από τον τροτσκισμό. Στα τέλη, λοιπόν, του φρανκισμού, το ΚΚ της Χώρας των Βάσκων επανοργανώνεται από κόσμο που προερχόταν από την ΕΤΑ...».

Το παραπάνω απόσπασμα συνέντευξης ανήκει στον Τζον Χουάριστι Λιναθέρο, πρώην μέλος της ΕΤΑ. Εναν 52χρονο σήμερα Βάσκο από το Μπιλμπάο, διδάκτορα Ρομανικής Φιλολογίας, καθηγητή Ισπανικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες. Η συνέντευξή του δημοσιεύτηκε στον «Ταχυδρόμο» του περασμένου Σαββάτου και δε γνωρίζουμε, βέβαια, πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα όσα λέει, αλλά και μόνο πως τα λέει είναι αρκούντως αποκαλυπτικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ