Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια...

Διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ του Συνασπισμού και των δυνάμεων που συνεργάστηκαν μαζί του στις πρόσφατες εκλογές, εξαιτίας της μη υλοποίησης της δέσμευσης που είχε αναλάβει η ηγεσία του Συνασπισμού για εκλογή του Γ. Μπανιά.

Με άρθρο της στην «ΑΥΓΗ» της Κυριακής η Ελένη Πορτάλιου, στέλεχος της ΑΚΟΑ, καταφέρεται εναντίον του ΣΥΝ κάνοντας λόγο για «εκφυλιστικά φαινόμενα», τονίζοντας πως δε σέβεται τις συμφωνίες του και πως αυτές εν μέρει υλοποιήθηκαν προνομιακά για τον ΣΥΝ, ενώ στο κομμάτι που αφορούσε στην πλουραλιστική εκπροσώπηση στη Βουλή αυτό «κατέρρευσε πλήρως». Η Ελ. Πορτάλιου σημειώνει πως ο ΣΥΝ «δεν τιμά το πολιτικό και αξιακό περιεχόμενο με το οποίο συγκροτήθηκε το ψηφοδέλτιό μας, δεν υπολογίζει όλους εμάς που συνεργαστήκαμε μαζί του», ενώ επικαλείται τον Μ. Γλέζο ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως «δεν μπορεί ο ΣΥΝ να μας γελοιοποιεί μπροστά στον κόσμο που λέει ότι τελικά γίναμε γλάστρες της Κουμουνδούρου».

Αντίστοιχου περιεχομένου είναι και μια σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν στην «Εποχή», με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Παύλου Κλαυδιανού, ο οποίος καταφέρεται εναντίον στελεχών του ΣΥΝ προσάπτοντάς τους «αλαζονεία», μιλώντας για «διαγκωνιζόμενους παράγοντες», «φεουδάρχες» κλπ. αλλά και εναντίον του ΣΥΝ συλλογικά, υπογραμμίζοντας πως έχει την πολιτική ευθύνη για την αθέτηση της υπόσχεσης.

Το όλο θέμα πονοκεφαλιάζει την ηγεσία του ΣΥΝ, ωστόσο δε φαίνεται να διαθέτει άλλη επιλογή πέραν του να διατηρήσει την πολυπόθητη έδρα της Α' Αθήνας ο πρόεδρός του. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στην Αννα Φιλίνη να παραιτηθεί υπέρ του Γ. Μπανιά, όπως προτείνουν οι σύμμαχοι, η ίδια όμως δεν είναι διατεθειμένη να το πράξει.

Συν τοις άλλοις, η ηγεσία του Συνασπισμού πρέπει να αποφασίσει και για τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου πριν τις ευρωεκλογές. Σ' αυτή την κατεύθυνση πιέζει το «αριστερό ρεύμα», ελπίζοντας πως το Συνέδριο θα επικυρώσει την «αριστερή» στροφή του κόμματος και θα καταστήσει περιθωριακές τις φωνές που αντιτίθενται. Υπέρ της διεξαγωγής του τάσσονται και οι «ανανεωτές» που θα ήθελαν ενόψει και των ευρωεκλογών να τεθεί στην κρίση του Συνεδρίου το θέμα των συμμαχιών του ΣΥΝ, πόσο μάλλον που αυτές ενδέχεται να εκφραστούν στο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή. Διαφορετική όμως άποψη έχει η τάση των λεγόμενων «προεδρικών». Χτες ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι προέχει ο απολογισμός των εκλογών και η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές και χαρακτήρισε «μέγα λάθος να πάμε σε ένα βιαστικό συνέδριο το Μάη γιατί θα προκαλέσει εσωστρέφεια, αντιπαραθέσεις και επιζήμιο αποπροσανατολισμό».

Ολα τα παραπάνω αλλά και η εισήγηση στην ΚΠΕ του ΣΥΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Μάρτη απασχόλησαν τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της ΠΓ, που δε στάθηκε δυνατόν να συμφωνήσει ως προς την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα δύο κείμενα (το ένα των Μπαλάφα, Λυκούδη, Παπαγιαννάκη), με βασικό σημείο διαφωνίας το αν ωφέλησε ή όχι η συνεργασία με άλλες δυνάμεις. Στην ΚΠΕ παραπέμπεται και το θέμα του χρόνου διεξαγωγής του Συνεδρίου. Η ΠΓ συζήτησε το θέμα που έχει ανακύψει με τη μη εκπροσώπηση στη Βουλή των συνεργαζόμενων δυνάμεων, ωστόσο επικράτησε η άποψη πως αυτό δεν μπορεί να λυθεί με απόφαση οργάνων από τη στιγμή που η Αννα Φιλίνη αρνείται να παραιτηθεί υπέρ του Γ. Μπανιά και ως εκ τούτου την έδρα θα κρατήσει ο Ν. Κωνσταντόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ