Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Καλλιεργούν κλίμα τρομοϋστερίας

Κλίμα τρομοϋστερίας καλλιεργεί μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού Τύπου, επισείοντας τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, ειδικά της «Λερναίας Υδρας» που αποτελεί η αλ Κάιντα, ενώ ο ισπανικός Τύπος αναζητά στη στάση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ την «τιμωρία» του Λαϊκού Κόμματος και ο αμερικανικός κάνει λόγο για «πλήγμα σε βάρος του Μπους». Η ΕΕ, γράφει κυρίως ο βρετανικός και ο γερμανικός Τύπος, αναζητούν «συνεκτική πολιτική» έναντι της τρομοκρατίας...

Η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γράφει ότι «η απειλή της τρομοκρατίας είναι γενικευμένη [...] η ισλαμική τρομοκρατία κατά της Ισπανίας δεν είναι ένα "ισπανικό πρόβλημα" που μπορούν να αποφύγουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι». Και η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» τονίζει ότι η επίθεση είχε στόχο «την ανοιχτή και μονίμως ευάλωτη νότια πτέρυγα της ΕΕ».

Η «Die Welt» υπογραμμίζει ότι η έλλειψη «συνεκτικής και λειτουργικής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής» θα «πρέπει να ανησυχήσει» τους Γερμανούς. «Και η Γερμανία έχει εδώ και καιρό αναφερθεί ως στόχος της αλ-Κάιντα, ειδικά λόγω της ανάμειξής της στο Αφγανιστάν», επισημαίνει η «Ντι Βελτ».

Στους ίδιους απειλητικούς τόνους η γαλλική «Liberation» τονίζει ότι η αντίθεση της Γαλλίας στον πόλεμο στο Ιράκ δεν καθιστά τη χώρα «άνοση» σε τρομοκρατικές επιθέσεις. «Η Γαλλία», γράφει, «θα έσφαλλε πάρα πολύ αν πίστευε ότι είναι ασφαλής από τα τρένα του θανάτου».

Η βρετανική «Guardian» επισημαίνει σε δικό της κύριο άρθρο ότι η αναμενόμενη εντός ημερών «συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, υπεύθυνων για τις εθνικές αστυνομίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας [...] θα δώσει εντολές για πιο στέρεες προτάσεις στην Ευρώπη» κατά της «τρομοκρατίας».

Η «The Times», όπως και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου βρετανικού Τύπου, στέκεται στα «ενισχυμένα αντιτρομοκρατικά μέτρα» ειδικά στο σύστημα συγκοινωνιών του Λονδίνου, καθώς το Λονδίνο αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πιο στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον και οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών θεωρούν ότι «αναμένεται τρομοκρατικό πλήγμα» στη χώρα.

Ανάλογο κλίμα καλλιεργούν η «Daily Telegraph» και άλλα καθημερινά φύλλα ευρείας κυκλοφορίας, με χαρακτηριστικό ένα άρθρο της «Independent» που τιτλοφορείται «Πόσο ασφαλής είναι τώρα η Βρετανία;» και προχωρά σε σειρά εκτιμήσεων για δυνητικούς «τρομοκρατικούς στόχους».

Η «Ιντιπέντεντ», σε άλλο ρεπορτάζ της, εκτιμά ότι το μακελειό της Μαδρίτης συνδέεται «απευθείας» με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Η «Financial Times» καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες «να ξανασκεφθούν την ασφάλεια» και προειδοποιεί για «συνέπειες στην οικονομική ανάνηψη» της ΕΕ, ενώ ανταποκρίσεις οικονομικού ενδιαφέροντος από πρακτορεία και ΜΜΕ στέκονται στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Η αμερικανική «Christian Science Monitor», σε ρεπορτάζ της, επισημαίνει πάντως τις προειδοποιήσεις ειδικών περί την «τρομοκρατία» ότι ακόμη και εάν ο Οσάμα μπιν Λάντεν συλληφθεί στο Αφγανιστάν, όχι μόνο «δε θα απαλείψει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας για τη Δύση», αλλά επιπλέον «θα επισύρει πιθανότατα πλήγματα αντεκδίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ