Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Θολώνει τα νερά» η κυβέρνηση

Με εντυπωσιοθηρικές εξαγγελίες και «συναινετικές μεταρρυθμίσεις» επιχειρεί να παρατείνει την «περίοδο χάριτος» και να συντηρήσει τη «φιλολαϊκή εικόνα»

Να «θολώσει τα νερά», σε σχέση με την εφαρμοζόμενη πολιτική, ώστε να μεγαλώσει την «περίοδο χάριτος» και να ενισχύσει το «πολιτικό κεφάλαιό» της επιχειρεί η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να συμβιβάσει, από τη μια τις αντιλαϊκές «από χέρι» προγραμματικές δηλώσεις που θα παρουσιάσει το Σάββατο στη Βουλή, με τη διατήρηση της φιλολαϊκής εικόνας που είχε δημιουργήσει προεκλογικά με φανταχτερές, αλλά κενές περιεχομένου, εξαγγελίες, όπως η κατάργηση των εξετάσεων της Β' Λυκείου από του χρόνου.

Ωστόσο, η εικόνα της κυβέρνησης «θολώνει» τόσο από τη σπουδή που έδειξε για να υποβάλει αίτημα συνδρομής στο ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και από την απόλυτη ευθυγράμμισή της και (αυτο)«δέσμευσή» της στη συμφωνία της Ν. Υόρκης για το Κυπριακό.

Επιδίωξη, όμως, του Κ. Καραμανλή είναι να αποφύγει το επόμενο διάστημα μια κοινωνική αναταραχή και όξυνση, εξαιτίας της λήψης κάποιων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Αυτή τη γραμμή επιχειρεί να περάσει μέσα από τις αλλεπάλληλες, σχεδόν καθημερινές, συνεργασίες που έχει με τους υπουργούς. Η γραμμή αυτή συνίσταται στο σύνθημα «μεταρρυθμίσεις με συναίνεση» και «σεμνότητα και αποτελεσματικότητα».

Το βλέμμα του Κ. Καραμανλή είναι στραμμένο αρχικά στις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να αποτρέψει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε ένα χρόνο, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το τελευταίο, όπως λένε συνεργάτες του, θα διασφαλιστεί μόνο αν το φθινόπωρο το κλίμα είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση και αποτρεπτικό για τους «αντιπάλους» της.

Σημαντικό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση είναι να δημιουργηθεί στην «κοινή γνώμη» η αίσθηση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σκύβει πάνω στα «προβλήματα της καθημερινότητας» και κάνει ό,τι μπορεί για να τα λύσει. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε χτες από την υπουργό Παιδείας η εξαγγελία για κατάργηση των εξετάσεων της Β' Λυκείου, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται ανάλογες εξαγγελίες για το πρόβλημα των συμβασιούχων, νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια, αντιγραφειοκρατικά μέτρα που θα κάνουν τη δημόσια διοίκηση πιο φιλική στους επιχειρηματίες, κ.ά. Βέβαια, τα μεγάλα και καυτά προβλήματα, όπως η ακρίβεια και η ανεργία, παραμένουν «ανέπαφα». Μάλιστα, οι προγραμματικές δηλώσεις που θα παρουσιαστούν το Σαββατοκύριακο θα εγγυώνται την παραπέρα όξυνσή τους. Οι υπουργοί, πάντως, πρέπει μέχρι αύριο να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και συγκεκριμένα μέτρα.

«Αριστερά ανοίγματα»

Ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποιεί άλλη μια φορά τα «αριστερά ανοίγματα», ως αντίβαρο στην αντιλαϊκή πολιτική του σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν υστερεί σε «κοινωνική ευαισθησία». Αυτό το χαρακτήρα είχε η συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Μίκη Θεοδωράκη. Συναντήσεις που θα επαναλαμβάνει τακτικά το επόμενο διάστημα με την ιδιότητα του υπουργού Πολιτισμού, ζητώντας συμβουλές και ιδέες για την «πολιτιστική πολιτική», που θα ακολουθήσει. Από την πλευρά του ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης εκτίμησε, όπως είπε σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ελλάδα που έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τον πολιτισμό. Ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται, όπως είπε, να έχει γνώμη και ανέφερε ότι «θα συζητάμε τακτικά». Σε ερώτηση αναφορικά με την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Μ. Θεοδωράκης μάλλον δε δείχνει ενδιαφέρον, επικαλούμενος και την ηλικία του (79 ετών), επισημαίνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί σε ένα χρόνο...

Τις σκάλες του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε μετά από χρόνια χτες και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως είπε, συζήτησε με τον Κ. Καραμανλή για το Κυπριακό και την πορεία του κυβερνητικού έργου. Αποσαφήνισε ότι δε θα έχει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο, ενώ επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η στελέχωση στην κορυφή της πυραμίδας του κρατικού μηχανισμού, κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Από τους πρώτους διορισμούς των γενικών γραμματέων φάνηκε ότι έχουν τη «σφραγίδα» και είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του ίδιου του Κ. Καραμανλή. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής ονόματα γενικών γραμματέων: Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών γενικοί γραμματείς ορίστηκαν οι Γ. Μέργος, Βασ. Σταυρινός, Γ. Κουρής και Κ. Μουσουρούλης. Στο υπουργείο Εσωτερικών ορίστηκαν οι Βασ. Ανδρόπουλος και Αθ. Βεζυργιάννης. Στο υπουργείο Ανάπτυξης ορίστηκαν οι Ν. Στεφάνου και Ι. Τσουκαλάς. Στο υπουργείο Υγείας γγ ορίστηκε ο Πασχάλης Μπουχώρης, στο υπουργείο Πολιτισμού ο Χρ. Ζαχόπουλος και στο υπουργείο Παιδείας ο Κ. Τσαμαδιάς.

Στο υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ΓΓ Ισότητας αναλαμβάνει η κα Ευγ. Τσουμάνη, πρόεδρος του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών, ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ο Λ. Γεωργακόπουλος, δικαστικός, και ειδικός γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου ο κ. Πάτρ. Γεωργιάδης, θεολόγος. Στο υπουργείο Παιδείας ΓΓ ορίζεται ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Ανδρ. Καραμάνος, στο υπουργείο Αμυνας ο Γ. Ζορμπάς, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στο Δημόσιας Τάξης ο Λ. Ευαγγελίδης, πρέσβης επί τιμή, στο υπουργείο Ναυτιλίας ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Τζοάνος, και στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Παν. Πανούρης, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεσμευμένο στην αειφόρο κερδοφορία(2007-04-24 00:00:00.0)
«Σέρνονται» σενάρια και αγωνία...(2006-01-31 00:00:00.0)
Στο «στόχαστρο» η κατάργηση της αυτοδιοίκησης(2005-01-29 00:00:00.0)
Κυβερνητική σύσκεψη για το ΝΑΤΟ(2004-06-26 00:00:00.0)
Καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού(2004-03-18 00:00:00.0)
Οι γερμανικές αποζημιώσεις...(2000-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ