Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού

Κλίμα εφησυχασμού των λαϊκών μαζών και εξωραϊσμού της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της καλλιεργεί με συστηματικό τρόπο η ηγεσία του κυβερνώντος, επιδιώκοντας την παράταση της κοινωνικής αποδοχής και συναίνεσης.

Το μήνυμα αυτό θα επιχειρήσει να ενισχύσει ο Κ. Καραμανλής με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα παρουσιάσει το πρωί του Σαββάτου, ο οποίος ταυτόχρονα θα δώσει προοπτική οκταετίας, προκειμένου να αποδώσει η πολιτική του και να ικανοποιηθούν οι υποσχέσεις τους στους «οικονομικά ασθενέστερους». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ως μοναδική προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων «κοινωνικής πολιτικής», που έχει εξαγγείλει, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω κυρίως της απελευθέρωσης των αγορών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Κ. Καραμανλής θα συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις ολόκληρο το πακέτο των προεκλογικών «παροχών», από την αύξηση του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων μέχρι τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τη μείωση της ανεργίας και τις αυξήσεις στους μισθούς, αλλά θα ζητήσει έμμεσα ανανέωση της λαϊκής εντολής, αφού θα θέσει ως χρονικό ορίζοντα για την υλοποίησή τους το 2010.

Η τακτική της κυβέρνησης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και τις «μεταρρυθμίσεις με συναίνεση», ώστε να μην αμαυρωθεί η «φιλολαϊκή εικόνα» που έχει καταφέρει να δημιουργήσει προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής. Ακριβώς αυτό το στόχο υπηρετούσε η αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού να παρευρεθεί στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Την ίδια στιγμή, από το Μέγαρο Μαξίμου διαδίδεται επίμονα ότι τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα προχωρήσει με προσεκτικά βήματα και «δεν επιθυμεί κοινωνικές συγκρούσεις».

Τα ονόματα των Γενικών Γραμματέων στο υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας αναλαμβάνει ο Σπ. Παπαδόπουλος, οικονομολόγος και διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, ΓΓ Καταναλωτή ορίζεται ο οικονομολόγος Θ. Σκορδάς και ΓΓ Ανταγωνισμού ο Σπ. Ευσταθόπουλος που ήταν ανώτατος αξιωματούχος στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 10 π.μ. θα ορκιστούν στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ