Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
PAX ROMANA και AMERICANA

Οταν αυτοί οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ παρεμβαίνουν, για να υπερασπίσουν την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων συμβαίνει το αντίθετο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπερασπίζονται τον ιμπεριαλισμό. Αν κάτι θέλουμε να υπερασπίσουμε από αυτό που κατάντησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι να βροντοφωνάξουμε «έξω το ΝΑΤΟ και οι μακελάρηδες από τη χώρα μας».

Στην ουσία, αυτή η συμφωνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΝΑΤΟ σημαίνει: «Μου παραχωρείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα, για να σου επιτρέψω τη διεξαγωγή των αγώνων που σου ανέθεσα».(1)

Είναι κι αυτό ένα δείγμα της αναβάθμισης των Ολυμπιακών Αγώνων μια και επέστρεψαν στη χώρα που τους γέννησε.

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως γνωστόν, συνεχίστηκαν και μετά τα μέσα του 2ου π.χ. αιώνα, όταν η Ηλεία(2), όπως και όλες οι ελληνικές πόλεις, έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτουργούσαν ως ένας θεσμός ελληνικός με ρωμαϊκή όμως υψηλή επικυριαρχία. Η ελευθερία όπως κατανοούνταν από το τότε δουλοκτητικό σύστημα, και στο βαθμό που αυτή εκφραζόταν και μέσα από τους τότε Ολυμπιακούς Αγώνες με την κατοχή των Ρωμαίων, δέχτηκε αποφασιστικό χτύπημα. Οι μέχρι πρότινος βάρβαροι άρχισαν να παίρνουν μέρος στους αγώνες, ο χρηματισμός για τη νίκη άρχισε να επεκτείνεται, ο ερασιτεχνισμός σταδιακά εγκαταλείπεται και άρχισε να δημιουργείται η κρατικοδίαιτη γενιά των αθλητών κ.ά.

Το ιερατείο της Ηλείας που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης των Αγώνων, αφού εξασφάλισε ελέω Ρωμαίων τα προνόμιά του, καμιά αντίδραση για όλα αυτά δε σημείωνε. Ηταν τόση η σήψη που, όπως αναφέρει ο Λουκιανός στο έργο του «Πρωτέας ή περί Περιγρίνου», ένας φτωχός σοφιστής αυτοπυρπολήθηκε μέσα στην αγορά της Ηλείας, καταγγέλλοντας τους Ελληνες ως φιλόδουλους και επιλήσμονες.

Αυτά περίπου στα χρόνια της Pax Romana.

Φυσικά, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Αλλά η εποχή της Pax Americana έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως αναδείχνονται και μέσα απ' αυτό που λέμε Ολυμπιακοί Αγώνες.

Αξίζει να θυμίσουμε:

- Μετά την ανάθεση της «ασφάλειας» των Ολυμπιακών Αγώνων στο ΝΑΤΟ ένα καινούριο φαινόμενο συνυφαίνεται με τους Ολυμπιακούς: Η στρατιωτικοποίησή τους.

- Μέχρι πριν λίγο το σαράκι που τους κατέτρωγε ήταν η εμπορευματοποίησή τους. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έγιναν πλέον ένα παραμάγαζο των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, με μόνο στόχο και απ' αυτό το μαγαζί να προσκομίζουν κέρδη. Στην απομύζηση κερδών πέρα από τις πολυεθνικές του ντόπινγκ που οργιάζουν, πέρα από τους πάσης φύσεως εμπόρους (των ιδεών, των συμβόλων κ.ά.), καπάκι ήρθε και η συμμετοχή στα κέρδη του ΝΑΤΟ.

- Στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα που ζούμε (καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο) δε θα μπορούσε να αντιστοιχίζεται στο εποικοδόμημά του άλλος αθλητισμός, άλλοι Ολυμπιακοί Αγώνες απ' αυτούς που ζούμε.

Οι λέξεις μόνο - αθλητισμός, ολυμπιακοί κ.ά.- θυμίζουν κάτι απ' τα παλιά, το περιεχόμενό τους δεν έχει πλέον καμιά σχέση ούτε με τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε με τους Ολυμπιακούς του πρώιμου καπιταλισμού, ούτε και των πρόσφατων χρόνων.

Φυσικά, η αντίφαση ανάμεσα στα λόγια τα μεγάλα περί των αρχαίων ιδανικών, του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενικής άμιλλας, περί της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, χωρίς διακρίσεις φυλής, χρώματος, θρησκείας και άλλων ων ουκ έστιν αριθμός, περί της αναβάθμισης, μια και επέστρεψαν στη χώρα που τους γέννησε, και της βαρβαρότητας του περιεχομένου των αγώνων τους θα μεγαλώνει.

Οσο πλησιάζουμε στην έναρξη αυτό θα το ζήσουμε σε όλο του το μεγαλείο.

Είναι γνωστό ότι συστατικό στοιχείο των αρχαίων Ολυμπιακών υπήρξε η εκεχειρία (προσωρινή διακοπή εχθροπραξιών που γίνεται μετά από συμφωνία). Κηρύσσονταν, κατά τον Πολυδεύκη, από ειδικό κήρυκα, τον «εκεχειροφόρο», οι ιερές εκεχειρίες - οι ιερομηνίες - διάρκειας ενός μήνα στις ελληνικές πόλεις για να μπορέσουν όλοι οι Ελληνες να συμμετάσχουν στους κοινούς αγώνες ή γιορτές (Ολύμπια, Πύθια, Ισθμια, Νέμεα).

Οι δικοί μας «εκεχειροφόροι» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διέτρεξαν όλα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία όχι για να προτείνουν «ιερομηνίες», αλλά να συμφωνήσουν πώς θα ενισχύσουν τα εκστρατευτικά σώματα που δρουν σε βάρος των λαών ανά την υφήλιο, και παραπέρα να καλέσουν το Λύκο (ΝΑΤΟ) να φυλάξει τα πρόβατα. Πλήρης λοιπόν ...αναβίωση του ολυμπιακού πνεύματος με την επιστροφή των Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε.

Είναι προφανές ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι καμιά σχέση δεν μπορεί να χουν με όλα τούτα. Να τους γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη, έχοντας καθαρό στο μυαλό τους ότι ο αθλητισμός, η άσκηση, το σπορ, η φυσική αγωγή (η σωματική κίνηση γενικά) έχουν αξία, όταν οι ίδιοι ασχολούνται μ' αυτά, γιατί αποκομίζουν άμεσα οφέλη, τόσο για την υγεία τους, όσο και για την καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους. Ο αθλητισμός, τα σπορ, η άσκηση ιδιαίτερα στην εποχή μας είναι ανάγκη. Κοινωνική ανάγκη που πρέπει να παρέχεται με ευθύνη της πολιτείας σε όλους. Η ενασχόληση με την κίνηση είναι στο βάθος πρόβλημα ελεύθερου χρόνου. Πού να βρεις όμως ελεύθερο χρόνο σ' αυτή την καπιταλιστική ζούγκλα των ελαστικών ωραρίων, της συνταξιοδότησης μετά τα 70 και πάει λέγοντας... Καθαρό να είναι στο λαό ότι μια χώρα θεωρείται αθλητικά προηγμένη όχι από το πόσα μετάλλια κερδίζει σε αγώνες, Ολυμπιακούς και άλλους, αλλά από το κατά πόσο εξασφαλίζει στο λαό της τις προϋποθέσεις να ασχολείται ο ίδιος με τον αθλητισμό, τα σπορ, τη φυσική αγωγή (3).

Ο αθλητισμός δεν είναι αυτοσκοπός (όταν γίνεται αυτοσκοπός είναι αυτό που ζούμε στα γήπεδα, στους Ολυμπιακούς κ.α.) είναι μέσο για την καλλιέργεια του ανθρώπου.

Δεν είναι θέαμα, αλλά ενεργητική συμμετοχή των νέων, του λαού μας. Οχι 40.000 στις κερκίδες και 2 στον αγώνα - το αντίστροφο είναι αθλητισμός.

Σήμερα, το μαζικό λαϊκό κίνημα, το αντιπολεμικό κίνημα, η πλειοψηφία του λαού καλείται να παίξει το ρόλο του φτωχού σοφιστή που αυτοπυρπολήθηκε μέσα στην αγορά της Ηλείας, καταγγέλλοντας τους Ελληνες ως φιλόδουλους και επιλήσμονες.

Μακριά από μας οι αυτοπυρπολισμοί. Απλά να δυναμώσει η φλόγα της λαϊκής αντίστασης και πάλης, με ισχυρό ΚΚΕ για το Λαϊκό Μέτωπο, για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία. Για να ανατραπεί και αυτή η βαρβαρότητα που εκφράζεται και μέσα από τον αθλητισμό τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) αμερικανοποιείται.

2. Τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

3. Αυτό το δικό τους αξιολογικό κριτήριο για τον αθλητισμό είναι το ίδιο μ' αυτό που χρησιμοποιούν στην οικονομία, το λεγόμενο κατακεφαλήν εισόδημα.


Του
Χρήστου ΚΟΦΦΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ