Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
20 Μάρτη

Μέρα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό

Σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω». Γνωμικό που δείχνει έντονα την υποταγή του ραγιά στους παλιούς και τους νέους αγάδες της παγκοσμιοποιημένης «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού.

Σε μια άλλη εποχή και κάτω από άλλες συνθήκες της στυγνής βρετανικής επικυριαρχίας, η Ινδία του Μαχάτμα Γκάντι ανέπτυξε μιαν άλλη θεωρία υποταγής, την «παθητική αντίσταση». Εποχή κατά την οποία χιλιάδες Ινδοί οδηγήθηκαν στη σφαγή και στα μπουντρούμια της τότε θαλασσοκράτειρας.

Ο ανθρωποθεός από την πλευρά του κινήθηκε, αρχικά ως κοινωνικός αναμορφωτής, τον καιρό της ρωμαϊκής κατοχής. Και σ' αυτό το στάδιο ήταν που έδιωξε με το μαστίγιο τους κακούς εμπόρους από το ναό και διακήρυξε ότι είναι ευκολότερο να περάσει ένα παλαμάρι - (κάμηλο) - από την τρύπα μιας βελόνας παρά ο πλούσιος στη βασιλεία των ουρανών. Αργότερα, εκεί στο λόφο των ελαιών πρόσταξε τον Πέτρο που είχε κινηθεί απειλητικά κατά του Ιούδα: - Βάλε τη μάχαιρα στη θήκη της κλπ. Προηγούμενα είχε διακηρύξει: Ουκ ήλθον βαλείν μάχαιραν, αλλ' ειρήνην.

Δυο χιλιάδες τέσσερα χρόνια από τότε, εμείς και οι λαοί του κόσμου υπερασπιζόμαστε την ειρήνη από την άγρια μανία των κοσμοκρατόρων. Και την υπερασπιζόμαστε, όχι ως οπαδοί του «πασιφισμού» και της παθητικής αντίστασης, αλλά δυναμικά, συλλογικά, σε σύνδεση με τα καθορισμένα προβλήματα και χτυπώντας τη ρίζα του κακού.

Μ' αυτήν την ιστορική αγωνιστική παράδοση, η ΕΕΔΥΕ και δεκάδες οργανώσεις, φορείς και σωματεία, με τη διακήρυξη που υπογράφουν, στα πλαίσια, της πρόσκλησης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και άλλων διεθνών οργανώσεων, του λαϊκού κινήματος για την Ημέρα Αντίστασης στον Πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό καλούν το Σάββατο στις 20 του Μάρτη, στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία για να ανατρέψουμε τα σχέδια της παγκοσμιοποιημένης βαρβαρότητας.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ