Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ατμόσφαιρα» για την τετραμερή.

Αθήνα και Αγκυρα συντηρούν στη ζωή τη διαδικασία και ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών

H χτεσινή πρώτη άμεση ελληνοτουρκική ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εξελίχθηκε μέσα «σε εποικοδομητική και φιλική ατμόσφαιρα», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το απόγευμα σε Αθήνα και Αγκυρα.

Η διατύπωση περί «φιλικής» και «εποικοδομητικής ατμόσφαιρας» αποκαλύπτει, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, τη διάθεση των δύο κυβερνήσεων να ακολουθήσουν μέχρι τέλους την προβλεπόμενη διαδικασία, με την οποία έχουν συμφωνήσει, στις 13 του Φλεβάρη στη Νέα Υόρκη.

Στην ίδια κοινή ανακοίνωση γίνεται λόγος και για τη διαπίστωση μιας «πρώτης συναντίληψης σε ορισμένα θέματα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν και ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία.

Η χτεσινή ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων βασίστηκε στο κείμενο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα στο ίδιο επίπεδο στην Ελβετία, παράλληλα και ταυτόχρονα με τις συζητήσεις της τετραμερούς διάσκεψης.

Βασικό σημείο διαφωνίας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι ο αριθμός των δυνάμεων που θα διατηρηθούν στο νησί αν υιοθετηθεί τελικά το σχέδιο Ανάν. Οπως είναι γνωστό η Αγκυρα επιμένει στη διατήρηση δύναμης 10.000 ανδρών για κάθε πλευρά. Η Αθήνα, από την πλευρά της, θεωρεί ότι μια δύναμη 2.500 στρατιωτών είναι αρκετή, ενώ η πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ προβλέπει τη διατήρηση 6.500 ελλήνων και 6.500 Τούρκων στρατιωτών.

Η «φιλική και εποικοδομητική» ατμόσφαιρα της χτεσινής συνάντησης των υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, πάντως, δεν έχει προσφέρει προς το παρόν κάποιο σαφές μήνυμα για την εξέλιξη της τετραμερούς διάσκεψης. Μέχρι και χτες δεν είχε οριστικοποιηθεί ούτε η ημερομηνία, αλλά ούτε και το επίπεδο σύγκλησης της διάσκεψης. Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια του Ρ. Ντενκτάς να τορπιλίσει τη διαδικασία. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανακοίνωσε χτες ότι δεν προτίθεται να μετάσχει στις τετραμερείς διαπραγματεύσεις για την Κύπρο.

Ο Ρ. Ντενκτάς διευκρίνισε ότι θα αποφύγει αυτές τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα μετάσχουν η Ελλάδα, η Τουρκία καθώς και η ελληνοκυπριακή πλευρά και η τουρκοκυπριακή πλευρά, γιατί θεωρεί ότι δεν είναι δυνατή καμία πρόοδος, λόγω της αδιαλλαξίας της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Συνεπεία τούτου, δε θα πάω στην Ελβετία», δήλωσε μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT 2, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή».

Στο μεταξύ, από χτες βρίσκεται στην Κύπρο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Κίραν Πρέντεργκαστ, προκειμένου να κάνει ανασκόπηση και αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και να συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Χτες το πρωί, συνοδευόμενος από τον ειδικό σύμβουλο του Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρέντεργκαστ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο. Το βράδυ αναμενόταν ανάλογη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ρ. Ντενκτάς. Ο Πρέντεργκαστ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια. Συναντήσεις αναμένονται και σήμερα, όπως και η τοποθέτηση του αξιωματούχου επί της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση και με επίκεντρο των συνομιλιών το Κυπριακό. Οπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός του κατοχικού καθεστώτος, στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι διμερείς σχέσεις και αμυντικά προγράμματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ