Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επικίνδυνες αντιλήψεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι φανατικοί ισλαμιστές έχουν στόχο τις Δυτικές Δημοκρατίες, αμφισβητούν ευθέως τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και θεωρούν εχθρό τους το δυτικό τρόπο ζωής... Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός έχει κηρύξει τον πόλεμο στη δημοκρατία και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε γρήγορα...

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα των όσων γράφονται και λέγονται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το μακελειό της Μαδρίτης. Υπάρχουν κι άλλα, ακόμη χειρότερα, τα οποία... ονειρεύονται - ούτε λίγο ούτε πολύ - την αναβίωση της εποχής της παγχριστιανικής ενότητας και στράτευσης ενάντια στους «αλλόθρησκους» και «φιλοδοξούν» για την οργάνωση νέων σταυροφοριών. Είναι περιττό, νομίζουμε, να σημειώσουμε πόσο αποπροσανατολιστικές και, κυρίως, επικίνδυνες είναι οι προαναφερόμενες αντιλήψεις. Αλλωστε, ακόμη και την εποχή των σταυροφοριών άλλα ήταν τα πραγματικά αίτια των τότε εκστρατειών και πολέμων και όχι η διάσωση των ιερών τόπων και η διάδοση της χριστιανικής πίστης. Τα τελευταία αποτέλεσαν απλώς το πρόσχημα και, ταυτόχρονα, το μέσο για την υποταγή και την αλλοτρίωση των κατακτημένων λαών. Η ίδια ακριβώς ιστορία επαναλήφθηκε αργότερα και με την ανακάλυψη των νέων τόπων (π.χ. Αμερική).

Τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου - μαζί μ' αυτά, που ταλανίζουν τις χώρες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς - δεν έχουν να κάνουν με «πόλεμο πολιτισμών», αλλά με τη φύση του ιμπεριαλισμού, την ωμή και απάνθρωπη καταπίεση και εκμετάλλευση, τις απροσμέτρητες ανισότητες, την καταπάτηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών ολόκληρων λαών κλπ., κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ