Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες με φόντο την έναρξη της λειτουργίας της Βουλής

Την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, θα παρουσιάσει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Μετά από μια σειρά συναντήσεων που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα, σήμερα και ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με την ομιλία του θα επιχειρήσει να καθορίσει το αντιπολιτευτικό πλαίσιο και συγχρόνως θα κάνει αναφορές και στις «αλλαγές» που θέλει να κάνει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ειδικά μετά το κλίμα που δημιουργήθηκε από την εκλογική ήττα του κόμματος του.

Πάντως τα πρώτα δείγματα γραφής φανερώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως ακριβώς και η ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα, θα επικεντρώσει τα αντιπολιτευτικά «πυρά» του σε επιμέρους θέματα κυρίως διαχείρισης και θα αρκεστεί σε «κορόνες» και ανούσιες αντιπαραθέσεις, αφήνοντας στο περιθώριο την ουσία των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, αφού μ' αυτές υπάρχει πλήρη ταύτιση.

Την ίδια στιγμή και ενώ ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν «κομβικές» θέσεις στο ΠΑΣΟΚ, οι πληροφορίες φέρνουν στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον πρώην υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα. Θέσεις επίσης, στη «νέα εποχή» του ΠΑΣΟΚ, διεκδικούν η Μ. Αποστολάκη και η Αν. Διαμαντοπούλου, η οποία πιθανά θα παραμείνει και στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος μέχρι και τις ευρωεκλογές.

Εξάλλου, για τη θέση του νέου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ως επικρατέστερος φέρεται ο Ευαγγ. Βενιζέλος, ο οποίος όταν και ρωτήθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης, παραδέχτηκε ότι μετά τις εκλογές είχε «μια σειρά από τηλεφωνικές συζητήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου» και ότι του «προτάθηκε η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου», την οποία αποδέχτηκε αλλά συγχρόνως υποστήριξε ότι δεν του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο επίσημα.

Βέβαια ο πρώην υπουργός Πολιτισμού δεν... έχασε την ευκαιρία και παρουσίασε τους όρους κάτω από τους οποίους θα αποδεχόταν μια τέτοια πρόταση. Οπως ανέφερε ο Ευαγγ. Βενιζέλος, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιλέξει τον ή τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους με τα δικά του κριτήρια», γιατί όπως συμπλήρωσε «πρέπει να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και πρέπει να υπάρχει μια κοινοβουλευτική και πολιτική αποτελεσματικότητα».

Μάλιστα, δήλωσε ότι αν δεν τοποθετηθεί από τον Γ. Παπανδρέου στη θέση αυτή «αλλά τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Καταστατικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή η διαδικασία της εκλογής των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα» τότε δε θα είναι υποψήφιος... Μάλιστα υποστήριξε τη συγκεκριμένη του τοποθέτηση, δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι στη φάση αυτή και με το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, πρέπει οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, να είναι πρόσωπα που έχουν σχέση εμπιστοσύνης και κοινά πολιτικά αντανακλαστικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», γιατί σύμφωνα με τον ίδιο «η εκλογή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπακούει σε άλλες λειτουργίες οι οποίες προσιδιάζουν σ' ένα κυβερνητικό και όχι σ' ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ