Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στις προτεραιότητες τρομονόμος- 2 και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Η χώρα μας υπέρ της καθιέρωσης επιτρόπου για τη λεγόμενη καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και ο τρομονόμος-2 είναι στις άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι». Το υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να φέρει σύντομα στη Βουλή νομοθετήματα, με τα οποία αφ' ενός να επικυρώσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και αφ' ετέρου να κάνει ένα καλό «λίφτινγκ» στη λεγόμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Στο μεταξύ θετική είναι η αντίδραση της κυβέρνησης και στην ιδέα καθιέρωσης ενός επιτρόπου για θέματα τρομοκρατίας. «Κατ' αρχήν η ιδέα του επιτρόπου δεν μπορεί να μας βρει αντίθετους», δήλωσε ο Αν. Παπαληγούρας, προϊδεάζοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Ετσι, οδηγούμαστε σε μια επιπλέον αυταρχικοποίηση του θεσμικού πλαισίου και περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων σε συμμόρφωση προς σχετικές αποφάσεις υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας θα πάρει μέρος στη Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες για τα λεγόμενα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ οι σχετικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στο Συμβούλιο Κορυφής στις 25-26 Μάρτη.

Τόσο η κυβέρνηση της χώρας μας όσο και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αξιοποιούν το πρόσφατο χτύπημα στη Μαδρίτη για να περάσουν μέτρα που ουσιαστικά αναγορεύουν σε τρομοκρατία οποιαδήποτε αμφισβήτηση της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιστρατεύσει ένα επιπλέον χαρτί, αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων, για να περάσει με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις αυτά τα μέτρα που είχε στο συρτάρι έτοιμα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν σαφής και δεν άφησε καμιά αμφιβολία περί του αντιθέτου: «Νομίζω ότι κάτω από το κλίμα της Μαδρίτης - δήλωσε - να προχωρήσουμε, όπως πρέπει, χωρίς να βρισκόμαστε αναγκαία στη θέση εκείνη να πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ - ας πω - μειζόνων αγαθών. Από τη μια μεριά της ασφάλειας και από την άλλη της ελευθερίας».

Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αν και η προθεσμία έχει λήξει την 31η Δεκέμβρη 2003. Το ίδιο ισχύει και με τον τρομονόμο-2, ο οποίος έχει καθυστερήσει για να κατατεθεί στη Βουλή.

Ο τρομονόμος-2 ουσιαστικά εξαλείφει από το χάρτη το πολιτικό έγκλημα, ενώ αναγορεύει σε πράξεις τρομοκρατίας ακόμη και καταστροφές σε ιδιωτικές κατοικίες.

Από την άλλη το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης με τη λίστα των 32 αδικημάτων θα επιτρέπει την παράδοση σε τρίτη χώρα όχι μόνο των κατηγορουμένων αλλά και απλά υπόπτων. Επίσης, για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας μας θα μπορούν να εκδοθούν στις ξένες αρχές ακόμη και Ελληνες πολίτες, με παραγγελία κοινοτικής δικαστικής αρχής!

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ενόψει της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης έχουν ζητήσει να επεκταθούν και σ' αυτές οι... ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη γρήγορη έκδοση ημεδαπών. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων και αποδεικνύονται αφερέγγυες οι δήθεν διαβεβαιώσεις κρατικών λειτουργών ότι δε θα εκδοθεί ποτέ Ελληνας πολίτης στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ