ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση

«Λευκή σημαία» σήκωσε προς την κυβέρνηση της ΝΔ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, πριν ακόμα αυτή προλάβει να παρουσιάσει τις προγραμματικές της δηλώσεις. Ετσι χτες σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 32ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χ. Πολυζωγόπουλος, έσπευσε ασμένως να ξεκαθαρίσει ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα θέλει να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση...».

Αλλά βέβαια η γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού, που σταθερά ακολουθεί όλα τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν αφορούν μόνο τη νέα κυβέρνηση. Αφορούν στη γενικότερη στρατηγική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, συνολικά στους πολιτικούς του εκφραστές και την καπιταλιστική ολοκλήρωση της ΕΕ.

Γι' αυτό στην κεντρική εισήγηση που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, η πλειοψηφία καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν «απολύτως αποδεκτό» ότι «η ΓΣΕΕ αποτελεί τον κεντρικό κοινωνικό διαπραγματευτή» και για τα υπόλοιπα συνδικάτα επιφυλάσσει το ρόλο «αξιόπιστων κοινωνικών συνομιλητών»!

Διαπραγματευτές και συνομιλητές, δηλαδή μαϊντανούς στο τραπέζι της εκμετάλλευσης και της μυθικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων, έτσι θέλει τα συνδικάτα της χώρα μας η πλειοψηφία.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το «διεκδικητικό πλαίσιο» της απεργίας στις 31 Μάρτη, που προβάλλει η πλειοψηφία και το οποίο επανέλαβε στη συνέντευξη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ενα 8% και μάλιστα οροφή, στους κατώτερους μισθούς και το 39ωρο, που όμως και αυτό τίθεται σε διαδικασίες ανταλλαγμάτων προς τους βιομηχάνους. Τώρα αν αυτό το ποσοστό σημαίνει μόλις ένα (1) ευρώ την ημέρα για το εργάτη της φάμπρικας, λίγο νοιάζει την πλειοψηφία, αφού όπως διακηρύσσει στην εισήγησή της: «Η πορεία της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της πραγματικής σύγκλισης, στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, επιβάλλει την προσήλωση στην αύξηση της παραγωγικότητας...».

Αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, αυτό είναι το ευαγγέλιο που δεσμεύει την πλειοψηφία. Ακόμα και για την ανεργία η πλειοψηφία επαναλαμβάνει την ίδια συνταγή που δίνει η Κομισιόν και τα όργανα της ΕΕ, δηλώνοντας: «Η μάχη κατά της ανεργίας είναι μάχη για την παραγωγικότητα της οικονομίας»!

Οι εργασίες του 32ου Συνεδρίου που αρχίζουν σήμερα θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με την εκλογή της 45μελούς νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα μέλη της Συνομοσπονδίας αριθμούν σήμερα 842.652 άτομα από 772.000 στο προηγούμενο συνέδριο.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη της απεργίας

Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Μαζικά, δυναμικά, με αποφασιστικότητα μπαίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 31 του Μάρτη. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με χτεσινή προκήρυξή του καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Σε προκήρυξή του ενόψει της απεργίας σημειώνει:

«Με όλες μας τις δυνάμεις προετοιμάζουμε τον απεργιακό αγώνα.

Αυτό απαιτεί η υπεράσπιση, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Κάθε συνδικάτο μπαίνει μπροστά στις ευθύνες του.

Συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε τόπο δουλιάς. Μέσα στη μάχη να αναπτυχθεί η εργατική πρωτοβουλία, να δυναμώσει η απαιτητικότητα, να δείξουμε τη δύναμη της εργατικής τάξης.

Αυτό φοβάται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αυτό τρομάζει την αντεργατική πολιτική του δικομματισμού.

Η πείρα μας είναι πολύτιμη. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ούτε νοιάστηκαν, ούτε πρόκειται να νοιαστούν για τα προβλήματα, για τα βάσανα της εργατικής οικογένειας. Υπηρετούν συνειδητά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Υπηρετούν τα κέρδη της. Η πολιτική και των δύο καθορίζεται με βάση την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ανταγωνιστικότητα σημαίνει μείωση του "εργατικού κόστους", φτηνότερη εργατική δύναμη, περισσότερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Να μην ξεγελαστεί κανένας εργαζόμενος από το χτύπημα στην πλάτη και τις υποσχέσεις της προεκλογικής περιόδου.

Είμαστε μπροστά σε νέα σφοδρή επίθεση.

Στις 25 του Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η σύνοδος αυτή είναι σφαγείο. Θα αποφασίσει για νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα:

Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σκληρή πολιτική λιτότητας, επέκταση της μερικής απασχόλησης, μερική συνταξιοδότηση, ακόμα πιο επώδυνες ανατροπές στην Υγεία και στην Παιδεία.

Μ' αυτά έχουν συμφωνήσει και τα δύο κόμματα του δικομματισμού, ενώ ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ γιατί ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που είναι η μάνα των αντιδραστικών αλλαγών, ο μπούσουλας της στρατηγικής του κεφαλαίου, των πολυεθνικών.

Γι' αυτό χρειάζεται αυστηρό κριτήριο. Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή και αυταπάτη.

Για την υπεράσπιση, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας έχουμε ένα δυνατό όπλο. Εχουμε τον ταξικό, συντονισμένο αγώνα.

Τώρα!

Διεκδικούμε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και Κλαδικές Συμβάσεις που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας.

Τώρα!

Διεκδικούμε το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Γιατί αυτό ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Γιατί αυτό πάει κόντρα στη λογική της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στην πολιτική της φτώχειας, της λιτότητας, της ανεργίας.

Δίνουμε την απεργιακή μάχη στις 31 του Μάρτη με προοπτική κλιμάκωσης, με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Για να σπάσουμε την αδιαλλαξία των βιομηχάνων, την αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Αυτός ο αγώνας έχει απαιτήσεις. Πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης.

Η λογική της μιας "ντουφεκιάς", η λογική των ελιγμών της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ δεν πρέπει να περάσει.

Μιλάμε καθαρά στους εργάτες, στους εργατοϋπαλλήλους.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι παρατάξεις που τη συγκροτούν δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τα εργατικά συμφέροντα. Εχουν ασπαστεί βασικές επιλογές του κεφαλαίου, υμνούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Εχουν υπογράψει δίχρονες Συμβάσεις με απαράδεκτους όρους.

Είναι οι δυνάμεις του "κοινωνικού διαλόγου", της συναίνεσης με τους βιομηχάνους και την αντεργατική πολιτική που οδήγησε στη χειροτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης.

Είναι δικό τους έργο το κατώτερο μεροκάματο εξαθλίωσης, των 23 ευρώ, και ο κατώτερος μισθός των 519 ευρώ.

Είναι συνένοχες για την ανατροπή βασικών ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Το ΠΑΜΕ δουλεύει και θα δουλεύει ακούραστα για την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης. Και αυτή η ενότητα κτίζεται μέσα στον αγώνα με στόχους πάλης που βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των άλλων πλουτοκρατών, σε αντίθεση με τη συνολική αντεργατική πολιτική του δικομματισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να γίνει αποτελεσματική η πάλη μας.

Στις 31 του Μάρτη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ. Σταματάμε τα πάντα. Κανένας εργαζόμενος, καμιά εργαζόμενη δεν πάει για δουλιά.

Δίνουμε το αγωνιστικό "παρών" στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)».

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Μη ζητάτε αυξήσεις

Με ...«κοινωνικό διάλογο» η λιτότητα στους μισθούς, λέει τώρα ο πρόεδρος των βιομηχάνων Οδ. Κυριακόπουλος

... «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπει στο περιβάλλον του ευρώ και είναι λογικό πλέον οι αυξήσεις να κυμαίνονται σε ευρωπαϊκά επίπεδα», δηλαδή οι αυξήσεις πρέπει να είναι πείνας. Αλλωστε, η... σύγκλιση πρέπει να γίνει σταδιακά «για να μην κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι τουλάχιστον έχουμε υποστεί» και οι εργασιακές σχέσεις (δικαιώματα, κατακτήσεις, χρόνος εργασίας) θα καθοριστούν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων». Τα παραπάνω αποτελούν ένα τμήμα των χτεσινών δηλώσεων - προκλήσεων κατά των εργαζομένων, σε ραδιοφωνικό σταθμό από τον πρόεδρο των βιομηχάνων Οδ. Κυριακόπουλο.

Εχοντας δεδομένη τη χρόνια υποχωρητικότητα και τη συναίνεση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εμφανίζεται ιδιαίτερα κυνικός σε μια περίοδο που επίκειται η υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Εκτιμά ότι το ποσοστό αύξησης (3,2%) που προτείνουν οι βιομήχανοι «είναι μια πολύ καλή εκκίνηση», αφού οι εργαζόμενοι στη Γερμανία, που εκπροσωπούνται από την IG Metall, αποδέχτηκαν αυξήσεις της τάξεως του 2,2%.

Ο Οδ. Κυριακόπουλος προχωρεί ακόμα πιο πέρα και κινδυνολογεί ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως, εξαιτίας του εργατικού κόστους, πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κλείνουν και μεταφέρονται σε χώρες με χαμηλότερο κόστος. Συνεχίζοντας, επιχειρεί να δημιουργήσει και σύγχυση στον ελληνικό λαό ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα έχουν επιπτώσεις και στο κόστος παραγωγής, κοντολογίς, θα επιβληθούν ανατιμήσεις στα προϊόντα.

Ο καθένας όμως γνωρίζει ότι οι αυξήσεις πείνας, που ουσιαστικά οδηγούν στη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης του ελληνικού λαού, συνοδεύονται με τσουχτερές ανατιμήσεις στο σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών. Βέβαια, και γι' αυτό οι βιομήχανοι έχουν έτοιμη τη λύση, αυτή της απελευθέρωσης των αγορών, δηλαδή της παράδοσης στα μονοπώλιά τους.

Η σημερινή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί από τους βιομήχανους ως «αξιόλογος και σοβαρός συνομιλητής». Ουδείς έχει την αντίθετη αίσθηση από αυτή των βιομηχάνων, οι οποίοι το διαπιστώνουν στην τσέπη τους με την εκτόξευση της κερδοφορίας τους. Γι' αυτό, λοιπόν, ο Οδ. Κυριακόπουλος ζητεί από την κυβέρνηση να μην έχει καμία ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις των... «κοινωνικών εταίρων», διότι είναι βέβαιοι ότι θα τα βρουν υπέρ των εργοδοτών. Για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργάτες και τους εργοδότες θα υπάρξει διευθέτηση μέσω του «διαλόγου» και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒ «θα μπορέσουμε, όπως έχουμε άλλωστε βρει και στο παρελθόν επαφή και συμφωνία σε πολλά πράγματα...».

Στα σωματεία η μάχη για την επιτυχία της

Στην πρώτη γραμμή της μάχης με όλες τους τις δυνάμεις μπαίνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία για να οργανώσουν και να προετοιμάσουν την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 31 του Μάρτη, αλλά και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως. Αυτό εκφράστηκε και χτες από τους δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για την προετοιμασία και οργάνωση της απεργίας και με τις τοποθετήσεις τους έκαναν ξεκάθαρο ότι στις 31 Μάρτη οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν αποφασιστικά και αγωνιστικά: 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, 44 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, 880 ευρώ κατώτερη σύνταξη, αλλά και όλα τα υπόλοιπα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στην εισήγηση της σύσκεψης που έκανε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη σημασία της απεργίας, τονίζοντας ότι θα είναι μια πρώτη ταξική απάντηση στον ΣΕΒ ότι η εργατική τάξη δε συναινεί. Πρέπει η απεργία, σημείωσε ακόμα, να στείλει μήνυμα μαζικής αμφισβήτησης της πολιτικής της κυβέρνησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ταυτόχρονα, να δείξει την εναντίωση στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και την αποκάλυψη του ρόλου που παίζει η ΓΣΕΕ και την αδυναμία των δυνάμεων της πλειοψηφίας να υπερασπιστούν τα εργατικά συμφέροντα.

Μιλώντας και για τα κριτήρια που πρέπει να μπουν για την επιτυχία της απεργίας, σημείωσε ότι αυτά είναι η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και η συσπείρωση νέων δυνάμεων στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Σημαντικό κριτήριο ακόμα, τόνισε, είναι η ζωντάνια που πρέπει να αποκτήσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία ώστε μέσα από αυτά, με στήσιμο επιτροπών αγώνα, Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις διοικήσεων, να μπουν και συζητηθούν τα αιτήματα που ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων, να βγουν ανακοινώσεις και να παρθούν ξεχωριστές αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, εμπλουτίζοντας και τα αιτήματα. Αυτά τα κριτήρια, επισήμανε, θα φέρουν και την απαίτηση για κλιμάκωση του αγώνα και ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό.

ΑΔΕΔΥ
Δηλώσεις υποταγής και εμπαιγμού

Τα διαπιστευτήρια της υποταγής τους στην αντεργατική πολιτική έδωσε και σ' αυτή την κυβέρνηση η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) - στη χτεσινή συνάντηση μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου. Οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων δεν αποδοκίμασαν ούτε για μια στιγμή πτυχές της αντεργατικής πολιτικής όπως γενίκευση μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, αντιασφαλιστικοί νόμοι κ.ά.

Από τη μεριά του, ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, έβαλε ξεκάθαρα το ζήτημα της αύξησης των μισθών των εργαζομένων στα 1.100 ευρώ, της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της άμεσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων στο Δημόσιο, της κατάργησης του νόμου που απαγορεύει την ύπαρξη Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων κ.ά.

Η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών στα παραπάνω ζητήματα έδειξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παραλαμβάνει «επιτυχώς» τη σκυτάλη της αντεργατικής πολιτικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για τις οικονομικές διεκδικήσεις παρέπεμψε στο «οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης» ενώ για το ασφαλιστικό δεν άρθρωσε λέξη.

Για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα προωθήσει νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στην κοινοτική οδηγία 1999/70, η οποία υποτίθεται ότι οδηγεί στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ομως το ίδιο το κείμενο της κοινοτικής οδηγίας όχι μόνο δεν υποχρεώνει στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αλλά επιβάλλει τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας και των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων. Την οδηγία αυτή με επιμονή υπερασπίζονται οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις και κυρίως αυτή της Αυτόνομης Παρέμβασης. Η αντεργατική κατεύθυνση της κοινοτικής οδηγίας επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενο του σχεδιαζόμενου Προεδρικού Διατάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει όχι τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αλλά τη μοριοδότησή τους με βάση το χρόνο προϋπηρεσίας στο Δημόσιο ώστε σε μελλοντικούς διαγωνισμούς να αποκτήσουν κάποιο υποτιθέμενο προβάδισμα. Τέλος, ο υπουργός απέρριψε την ύπαρξη ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων επικαλούμενος διατάξεις του Συντάγματος που το κόμμα του και η πρώην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ