Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Μη ζητάτε αυξήσεις

Με ...«κοινωνικό διάλογο» η λιτότητα στους μισθούς, λέει τώρα ο πρόεδρος των βιομηχάνων Οδ. Κυριακόπουλος

... «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπει στο περιβάλλον του ευρώ και είναι λογικό πλέον οι αυξήσεις να κυμαίνονται σε ευρωπαϊκά επίπεδα», δηλαδή οι αυξήσεις πρέπει να είναι πείνας. Αλλωστε, η... σύγκλιση πρέπει να γίνει σταδιακά «για να μην κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι τουλάχιστον έχουμε υποστεί» και οι εργασιακές σχέσεις (δικαιώματα, κατακτήσεις, χρόνος εργασίας) θα καθοριστούν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων». Τα παραπάνω αποτελούν ένα τμήμα των χτεσινών δηλώσεων - προκλήσεων κατά των εργαζομένων, σε ραδιοφωνικό σταθμό από τον πρόεδρο των βιομηχάνων Οδ. Κυριακόπουλο.

Εχοντας δεδομένη τη χρόνια υποχωρητικότητα και τη συναίνεση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εμφανίζεται ιδιαίτερα κυνικός σε μια περίοδο που επίκειται η υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Εκτιμά ότι το ποσοστό αύξησης (3,2%) που προτείνουν οι βιομήχανοι «είναι μια πολύ καλή εκκίνηση», αφού οι εργαζόμενοι στη Γερμανία, που εκπροσωπούνται από την IG Metall, αποδέχτηκαν αυξήσεις της τάξεως του 2,2%.

Ο Οδ. Κυριακόπουλος προχωρεί ακόμα πιο πέρα και κινδυνολογεί ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως, εξαιτίας του εργατικού κόστους, πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κλείνουν και μεταφέρονται σε χώρες με χαμηλότερο κόστος. Συνεχίζοντας, επιχειρεί να δημιουργήσει και σύγχυση στον ελληνικό λαό ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα έχουν επιπτώσεις και στο κόστος παραγωγής, κοντολογίς, θα επιβληθούν ανατιμήσεις στα προϊόντα.

Ο καθένας όμως γνωρίζει ότι οι αυξήσεις πείνας, που ουσιαστικά οδηγούν στη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης του ελληνικού λαού, συνοδεύονται με τσουχτερές ανατιμήσεις στο σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών. Βέβαια, και γι' αυτό οι βιομήχανοι έχουν έτοιμη τη λύση, αυτή της απελευθέρωσης των αγορών, δηλαδή της παράδοσης στα μονοπώλιά τους.

Η σημερινή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί από τους βιομήχανους ως «αξιόλογος και σοβαρός συνομιλητής». Ουδείς έχει την αντίθετη αίσθηση από αυτή των βιομηχάνων, οι οποίοι το διαπιστώνουν στην τσέπη τους με την εκτόξευση της κερδοφορίας τους. Γι' αυτό, λοιπόν, ο Οδ. Κυριακόπουλος ζητεί από την κυβέρνηση να μην έχει καμία ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις των... «κοινωνικών εταίρων», διότι είναι βέβαιοι ότι θα τα βρουν υπέρ των εργοδοτών. Για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργάτες και τους εργοδότες θα υπάρξει διευθέτηση μέσω του «διαλόγου» και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒ «θα μπορέσουμε, όπως έχουμε άλλωστε βρει και στο παρελθόν επαφή και συμφωνία σε πολλά πράγματα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ