ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΟΚΕΡ ΜΠΟΥΣ
Συσπειρωθείτε...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι στον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, καλώντας επίσης τους συμμάχους των ΗΠΑ να διατηρήσουν τα στρατεύματά στους στο Ιράκ.

Η έκκληση συνιστά και τη ραχοκοκαλιά των δηλώσεων του Τζορτζ Ου. Μπους, μετά την «αποκάλυψη» ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη ήταν έργο της «Αλ Κάιντα», την ήττα του Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές και έπειτα από την προαναγγελία του Ισπανού εντολοδόχου πρωθυπουργού Θαπατέρο ότι θα αποσύρει τις ισπανικές δυνάμεις από το Ιράκ, ίσως τον Ιούνιο και εάν δεν υπάρξουν αλλαγές...

Ο Μπους υπογράμμισε ότι ο στόχος των «εν ψυχρώ δολοφόνων», που πραγματοποίησαν την επίθεση στη Μαδρίτη, είναι «να κάνουν τον υπόλοιπο κόσμο να υποκύψει. Ομως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψουν. Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας για να φέρουμε τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης, να λογοδοτήσουν για τις δολοφονίες στην Ισπανία, στην Τουρκία, στη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό ο ελεύθερος κόσμος να παραμείνει δυνατός, αποφασισμένος και ανυποχώρητος. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο πλευρό του ιρακινού λαού».

Επιπλέον, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε: «Η "Αλ Κάιντα" καταλαβαίνει τι διακυβεύεται. Η "Αλ Κάιντα" θέλει να φύγουμε από το Ιράκ, για να χρησιμοποιήσει το Ιράκ ως παράδειγμα νίκης επί της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ουδέν σχόλιο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πάντως απέφυγε να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Ισπανία, που ανέδειξε νικητές τους Σοσιαλιστές και την «αλλαγή στάσης» εκ μέρους τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν υπήρξε πιο διαφωτιστικός, σημειώνοντας ότι οι Ισπανοί και όποιοι άλλοι ακολουθήσουν το παράδειγμά τους στέλνουν ένα «τρομερό μήνυμα», ότι επιτρέπουν στους τρομοκράτες να επηρεάσουν τις εκλογές και τις πολιτικές τους.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ εξέφρασε την άποψη ότι εάν η Ισπανία αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, θα βρεθούν άλλες χώρες που θα θελήσουν να τα αντικαταστήσουν.

«Η αίσθησή μου είναι ότι θα δείτε χώρες να αντιδρούν με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Θα πουν ότι εάν αυτή η χώρα το κάνει, θα πράξουμε το αντίθετο και θα στείλουμε στρατεύματα», παρατήρησε ο Ράμσφελντ.

ΙΣΠΑΝΙΑ
«Οχι» σε ΗΠΑ, «ναι» σε μέτρα για την «ασφάλεια»

Σύλληψη ενός από τους υπόπτους

Associated Press

Σύλληψη ενός από τους υπόπτους
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ο νικητής των ισπανικών εκλογών Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, επανέλαβε χτες τη δέσμευσή του για απόσυρση των Ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ μέχρι τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα «για την ασφάλεια», πολλά από τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το ρόλο των «ισλαμιστών» στο μακελειό της Πέμπτης, 11 του Μάρτη.

Ο Θαπατέρο, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Onda Cero», τόνισε ότι η απόφασή του για την απόσυρση των στρατιωτών «είναι πολύ σαφής και σταθερή» και αποκάλεσε την κατοχή του Ιράκ «φιάσκο». Πάντως, ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ισπανίας έκανε σαφές ότι θα εξηγήσει «με υπευθυνότητα και σύνεση» στους «συμμάχους» (κυρίως σε Βρετανία και ΗΠΑ) «ποια είναι η θέση μας».

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης Ανχέλ Αθέμπες ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων ασφαλείας για την προστασία αεροδρομίων, σταθμών, λιμανιών, αλλά και βασικών εγκαταστάσεων και κτιρίων. «Πρέπει να υιοθετήσουμε σε μόνιμη βάση νέα μέτρα για την πρόληψη, την έρευνα και την πληροφόρηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αθέμπες που επίσης ανακοίνωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα περιπολούν στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

Τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τον Θαπατέρο, που έκανε σαφές ότι η ενίσχυση της «ασφάλειας» θα είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος, εξάλλου, πρόσθεσε ότι θα διορίσει «έναν ενιαίο γενικό διευθυντή για την εθνοφρουρά και την αστυνομία» για το μεγαλύτερο συντονισμό των δραστηριοτήτων τους.

Σε «κρίσιμη φάση» οι έρευνες

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τους υπαίτιους του μακελειού, ο Αθέμπες δήλωσε πως αυτές βρίσκονται σε «αποφασιστική φάση», αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα, πάντως, με την εφημερίδα «Ελ Παΐς», η αστυνομία πιστεύει ότι πίσω από τις εκρήξεις βρίσκεται η «Μαροκινή Ισλαμική Μαχητική Ομάδα», οργάνωση που φέρεται να χρηματοδοτείται από την «Αλ Κάιντα». Ακόμα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στο στόχαστρο της αστυνομίας βρίσκονται πλέον 20 Μαροκινοί. Η εφημερίδα «Ελ Μούντο» αναφέρει, επίσης, ότι οι επιθέσεις στις τέσσερις αμαξοστοιχίες σχεδιάστηκαν επί 20 ημέρες.

Στο μεταξύ, ενώπιον του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν προσήχθη χτες ο Αλγερινός Αλί Αμρούς που συνελήφθη την Τετάρτη, επειδή είχε απειλήσει πριν από δύο μήνες ότι «θα γεμίσει τη Μαδρίτη με νεκρούς». Σήμερα θα προσαχθούν ενώπιον δικαστή οι τρεις Μαροκινοί και δύο Ινδοί που θεωρούνται ύποπτοι για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Τέλος, ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αναγνωρίστηκε ο άγνωστος που ανέλαβε για λογαριασμό της «Αλ Κάιντα» την ευθύνη για τις επιθέσεις, ενώ τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις φαίνεται ότι είχαν κατασκευαστεί τον Φεβρουάριο σε ισπανικό εργοστάσιο και οι πυροκροτητές είχαν κλαπεί από λατομείο κοντά στην πρωτεύουσα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνελήφθη κι άλλος «αδέξιος» βομβιστής

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Ενας νεαρός άνδρας στα χέρια του οποίου εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να υποστεί μερικό ακρωτηριασμό, «συνελήφθη» από τις αρχές στο νοσοκομείο όπου του παρέχονταν οι πρώτες βοήθειες, μετέδιδαν χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Ανατολή» και «Ρόιτερ». Οι πληροφορίες που μεταδίδονταν θέλουν τον 21χρονο να πυροδότησε πρόωρα το μηχανισμό έξω από το αστυνομικό τμήμα που αποτελούσε το στόχο του. Τέθηκε υπό κράτηση και πρόκειται να ανακριθεί, όπως και ο επιζών της επίθεσης αυτοκτονίας νωρίτερα αυτό το μήνα εναντίον μασονικής στοάς, με την οποία η χτεσινή -- και θεωρούμενη ως «αποτυχημένη» - επίθεση μοιάζει να παρουσιάζει κοινά στοιχεία.

ΜΑΛΙ
«Αντιτρομοκρατική» εκπαίδευση από Αμερικανούς πρασινομπερέδες

ΤΙΜΠΟΥΚΤΟΥ.- Εικόνες από τις ασκήσεις «αντιτρομοκρατικής» εκπαίδευσης μονάδων του στρατού της δυτικοαφρικανικής χώρας, Μαλί, από Αμερικανούς πρασινομπερέδες των Ειδικών Δυνάμεων, μετέδιδε χτες το Ασοσιέιτεντ Πρες, έχοντας ως κέντρο αναφοράς το πρόγραμμα του αμερικανικού στρατού «Πρωτοβουλία Παν- Σαχέλ» που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβρη σε Μαλί, Νίγηρα, Τσαντ, Μαυριτανία. Το «Παν Σαχέλ» (όνομα που δόθηκε από τις άνυδρες περιοχές της Σαχάρας που αποτελούσαν επί αιώνες πέρασμα των καραβανιών Αράβων) έχει χρηματοδοτηθεί με περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων μόνον τα επτά αφορούν στην «ενίσχυση στρατιωτικής ικανότητας» των στρατών των παραπάνω δυτικοαφρικανικών χωρών... Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια αφορούν στον εξοπλισμό του στρατού, στην οικοδόμηση στρατιωτικών νοσοκομείων κλπ., καθώς οι Αμερικανοί δικαιολογούν τη διείσδυσή τους στην περιοχή με το σκεπτικό πως πρόκειται για ένα από τα «βασικά θερμοκήπια» τρομοκρατίας. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων Αμερικανών πρασινομπερέδων, στις ασκήσεις, οι Μαλινέζοι στρατιώτες μαθαίνουν να αποκρούουν «οιονδήποτε αντίπαλο, δηλαδή, ληστές, τρομοκράτες, αντάρτες, παράνομους, εγκληματίες...»(!).

Την περασμένη βδομάδα, στρατιώτες του Τσαντ και του Νίγηρα (με αμερικάνικη «αντιτρομοκρατική» μετεκπαίδευση) συγκρούστηκαν με, όπως ανακοινώθηκε, μέλη της ένοπλης αλγερινής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Σαλαφιστές Κλήσης και Μάχης», σκοτώνοντας 43 από αυτούς. Αμέσως μετά τις συγκρούσεις, το Τσαντ έκανε «επείγουσα έκκληση» στις ΗΠΑ για βοήθεια, με την Ουάσιγκτον να ανταποκρίνεται, στέλνοντας δύο μεταγωγικά C-130 με 19 τόνους (!) ιατρικού υλικού, κουβέρτες και τρόφιμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ