Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
«Οχι» σε ΗΠΑ, «ναι» σε μέτρα για την «ασφάλεια»

Σύλληψη ενός από τους υπόπτους

Associated Press

Σύλληψη ενός από τους υπόπτους
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ο νικητής των ισπανικών εκλογών Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, επανέλαβε χτες τη δέσμευσή του για απόσυρση των Ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ μέχρι τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα «για την ασφάλεια», πολλά από τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το ρόλο των «ισλαμιστών» στο μακελειό της Πέμπτης, 11 του Μάρτη.

Ο Θαπατέρο, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Onda Cero», τόνισε ότι η απόφασή του για την απόσυρση των στρατιωτών «είναι πολύ σαφής και σταθερή» και αποκάλεσε την κατοχή του Ιράκ «φιάσκο». Πάντως, ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ισπανίας έκανε σαφές ότι θα εξηγήσει «με υπευθυνότητα και σύνεση» στους «συμμάχους» (κυρίως σε Βρετανία και ΗΠΑ) «ποια είναι η θέση μας».

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης Ανχέλ Αθέμπες ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων ασφαλείας για την προστασία αεροδρομίων, σταθμών, λιμανιών, αλλά και βασικών εγκαταστάσεων και κτιρίων. «Πρέπει να υιοθετήσουμε σε μόνιμη βάση νέα μέτρα για την πρόληψη, την έρευνα και την πληροφόρηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αθέμπες που επίσης ανακοίνωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα περιπολούν στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

Τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τον Θαπατέρο, που έκανε σαφές ότι η ενίσχυση της «ασφάλειας» θα είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος, εξάλλου, πρόσθεσε ότι θα διορίσει «έναν ενιαίο γενικό διευθυντή για την εθνοφρουρά και την αστυνομία» για το μεγαλύτερο συντονισμό των δραστηριοτήτων τους.

Σε «κρίσιμη φάση» οι έρευνες

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τους υπαίτιους του μακελειού, ο Αθέμπες δήλωσε πως αυτές βρίσκονται σε «αποφασιστική φάση», αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα, πάντως, με την εφημερίδα «Ελ Παΐς», η αστυνομία πιστεύει ότι πίσω από τις εκρήξεις βρίσκεται η «Μαροκινή Ισλαμική Μαχητική Ομάδα», οργάνωση που φέρεται να χρηματοδοτείται από την «Αλ Κάιντα». Ακόμα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στο στόχαστρο της αστυνομίας βρίσκονται πλέον 20 Μαροκινοί. Η εφημερίδα «Ελ Μούντο» αναφέρει, επίσης, ότι οι επιθέσεις στις τέσσερις αμαξοστοιχίες σχεδιάστηκαν επί 20 ημέρες.

Στο μεταξύ, ενώπιον του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν προσήχθη χτες ο Αλγερινός Αλί Αμρούς που συνελήφθη την Τετάρτη, επειδή είχε απειλήσει πριν από δύο μήνες ότι «θα γεμίσει τη Μαδρίτη με νεκρούς». Σήμερα θα προσαχθούν ενώπιον δικαστή οι τρεις Μαροκινοί και δύο Ινδοί που θεωρούνται ύποπτοι για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Τέλος, ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αναγνωρίστηκε ο άγνωστος που ανέλαβε για λογαριασμό της «Αλ Κάιντα» την ευθύνη για τις επιθέσεις, ενώ τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις φαίνεται ότι είχαν κατασκευαστεί τον Φεβρουάριο σε ισπανικό εργοστάσιο και οι πυροκροτητές είχαν κλαπεί από λατομείο κοντά στην πρωτεύουσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες «αντιτρομοκρατικές» συλλήψεις (2006-01-13 00:00:00.0)
Ερευνες αλλά και απειλές (2004-04-06 00:00:00.0)
Τυνήσιος ο εμπνευστής (2004-04-02 00:00:00.0)
Νέες συλλήψεις (2004-03-19 00:00:00.0)
Συσπειρωθείτε... (2004-03-18 00:00:00.0)
«ΕΥΡΩΠΗ» ΚΑΤΑ «ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»... (2004-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ