Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Μάχη» στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΓΕΝΕΥΗ.--

Στην έδρα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, διεξάγεται και φέτος άλλη μια μάχη, με επίκεντρο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκ μέρους της Κούβας, αλλά και το αίτημα του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε για άμεση αποχώρηση μέλους της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, καθώς ενέχεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά της Κούβας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, επέκρινε τον Λουίς Ζουνίγκα Ρέι ότι εμπλέκεται σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά της Αβάνας» και ζήτησε την άμεση αποχώρησή του από τον Οργανισμό, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μάικ Σμιθ. Ο Ρέι είναι Κουβανός εξόριστος, που κρατήθηκε επί 14 χρόνια, από το 1974 έως το 1988, σε φυλακή της χώρας με τις κατηγορίες του σαμποτάζ και της τρομοκρατίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος έφυγε παράνομα από την Κούβα το 1973. Από εκείνη τη στιγμή έγινε ένας από τους πλέον προβεβλημένους «Κουβανούς εξορίστους» και στέλεχος της «κουβανικής μαφίας του Μαϊάμι», όπως αποκαλεί όχι μόνο η Κούβα αλλά σχεδόν όλη η Λατινική Αμερική την κουβανοαμερικανική κοινότητα στη Φλόριντα, ενώ εμπλέκεται σε δύο περιπτώσεις σαμποτάζ, το 1974 και τη δεκαετία του 1990.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρεσβευτής Κέβιν Μόλεϊ, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο αίτημα της Αβάνας, είπε ότι η Ουάσιγκτον δε σκοπεύει να λάβει υπόψη της καμία απαίτηση. Απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Αβάνας και αρνούμενοι φυσικά να αποσύρουν το διπλωματικό τους εκπρόσωπο, ο Μόλεϊ εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι ο Ρέι είναι «εξέχον πρόσωπο, ένας εξέχων Κουβανοαμερικανός ακτιβιστής» και νιώθουν «υπερήφανοι» να τον έχουν στην αντιπροσωπεία τους, φυσικά...

Παράλληλα, σύμφωνα με την κουβανική εφημερίδα Granma, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους της Ανώτατης Επιτρόπου Κριστίν Σανέλ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία έκθεση βασιζόμενη σε αυθαιρεσίες και διατυπωμένη με πολωτικό και μεροληπτικό τρόπο για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «προέβλεψε» μάλιστα ότι η Κόστα Ρίκα πιθανώς θα καταθέτει την πρόταση καταδίκης των ΗΠΑ, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Κόστα Ρίκα είναι μία εκ των ελάχιστων χωρών που δεν ψήφισαν ενάντια στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων εκ μέρους των Ισραηλινών. Τέλος, όσον αφορά στη στάση της ΕΕ, ο Ρόκε τη χαρακτήρισε «υποκριτική και υιοθετεί την πολιτική των δύο μέτρων δύο σταθμών», αναρωτώμενος μάλιστα ότι αφού οι χώρες της ΕΕ τόσο κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί άραγε δεν είχαν την πρωτοβουλία για την καταδίκη των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ