Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΟΚΕΡ ΜΠΟΥΣ
Συσπειρωθείτε...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι στον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, καλώντας επίσης τους συμμάχους των ΗΠΑ να διατηρήσουν τα στρατεύματά στους στο Ιράκ.

Η έκκληση συνιστά και τη ραχοκοκαλιά των δηλώσεων του Τζορτζ Ου. Μπους, μετά την «αποκάλυψη» ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη ήταν έργο της «Αλ Κάιντα», την ήττα του Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές και έπειτα από την προαναγγελία του Ισπανού εντολοδόχου πρωθυπουργού Θαπατέρο ότι θα αποσύρει τις ισπανικές δυνάμεις από το Ιράκ, ίσως τον Ιούνιο και εάν δεν υπάρξουν αλλαγές...

Ο Μπους υπογράμμισε ότι ο στόχος των «εν ψυχρώ δολοφόνων», που πραγματοποίησαν την επίθεση στη Μαδρίτη, είναι «να κάνουν τον υπόλοιπο κόσμο να υποκύψει. Ομως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψουν. Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας για να φέρουμε τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης, να λογοδοτήσουν για τις δολοφονίες στην Ισπανία, στην Τουρκία, στη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό ο ελεύθερος κόσμος να παραμείνει δυνατός, αποφασισμένος και ανυποχώρητος. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο πλευρό του ιρακινού λαού».

Επιπλέον, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε: «Η "Αλ Κάιντα" καταλαβαίνει τι διακυβεύεται. Η "Αλ Κάιντα" θέλει να φύγουμε από το Ιράκ, για να χρησιμοποιήσει το Ιράκ ως παράδειγμα νίκης επί της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ουδέν σχόλιο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πάντως απέφυγε να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Ισπανία, που ανέδειξε νικητές τους Σοσιαλιστές και την «αλλαγή στάσης» εκ μέρους τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν υπήρξε πιο διαφωτιστικός, σημειώνοντας ότι οι Ισπανοί και όποιοι άλλοι ακολουθήσουν το παράδειγμά τους στέλνουν ένα «τρομερό μήνυμα», ότι επιτρέπουν στους τρομοκράτες να επηρεάσουν τις εκλογές και τις πολιτικές τους.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ εξέφρασε την άποψη ότι εάν η Ισπανία αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, θα βρεθούν άλλες χώρες που θα θελήσουν να τα αντικαταστήσουν.

«Η αίσθησή μου είναι ότι θα δείτε χώρες να αντιδρούν με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Θα πουν ότι εάν αυτή η χώρα το κάνει, θα πράξουμε το αντίθετο και θα στείλουμε στρατεύματα», παρατήρησε ο Ράμσφελντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ