Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις

Ισραηλινά στρατεύματα έξω από τη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Ισραηλινά στρατεύματα έξω από τη Λωρίδα της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Νέες πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσαν, χτες, ισραηλινά ελικόπτερα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση στην περιοχή. Σύμφωνα με διαρρέουσες πληροφορίες, η ισραηλινή ηγεσία έχει, ήδη, αποφασίσει να εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών ακριβείας, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει ο χρόνος για την πραγματοποίηση της, διακηρυγμένης από τον Αριέλ Σαρόν, μονομερούς μερικής ισραηλινής αποχώρησης.

Με διαφορά μερικών ωρών, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους μια ολιγομελή ομάδα ατόμων που υποτίθεται ότι τοποθετούσε βόμβα μεγάλης ισχύος και αργότερα, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, στόχος έγινε ένα πλήθος ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους φέρονταν να υπάρχουν και ένοπλοι. Και οι δύο επιθέσεις έγιναν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούσαν αλλεπάλληλες εισβολές.

Από τις δύο πυραυλικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και 2 έφηβοι, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 4 και κατεδαφίστηκαν 7 σπίτια. Αργά το βράδυ, ισραηλινό τανκ έβαλλε κατά σπιτιού, πάλι στο ίδιο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 Παλαιστίνιοι. Κατά πολλούς, το χτεσινό μπαράζ επιθέσεων στη Ράφα εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων κλιμάκωσης και αντιποίνων που έχει δρομολογήσει η ισραηλινή ηγεσία, αλλά συνδέεται και με ορισμένες χτεσινές προτάσεις του υπουργού Αμυνας.

Ο Σαούλ Μοφάζ, που συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, δήλωνε ότι συμφωνεί με τα σχέδια ισραηλινής μερικής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας και συμπλήρωνε ότι το Ισραήλ θα ήταν καλό να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του μια λωρίδα γης κατά μήκος των ισραηλινο-αιγυπτιακών συνόρων. Κατά πολλούς, οι αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές και επιθέσεις στη Ράφα στοχεύουν, ακριβώς, στη δημιουργία μιας «νεκρής» ζώνης επί παλαιστινιακού εδάφους κατά μήκος των συνόρων.

«Η ισραηλινή ηγεσία στοχεύει να καταστρέψει τη Γάζα πριν φύγει. Αλλά εμείς δε γονατίζουμε» δήλωνε, από τη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε, χτες, με τον Οσάμα ελ Μπαζ, ειδικό απεσταλμένο του Αιγύπτιου Προέδρου. Και οι δύο άνδρες δήλωναν ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση σε περίπτωση ισραηλινής αποχώρησης από τη Γάζα.

Εντούτοις, χτες το πρωί, σε ώρα αιχμής, σημειώθηκε ένα σοβαρότατο επεισόδιο στο κέντρο της πόλης της Γάζας, που ενίσχυσε τις ανησυχίες περί σταδιακής επικράτησης χάους. Ενοπλοι της «Χαμάς», που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, δε σταμάτησαν σε αστυνομικό έλεγχο και αντάλλαξαν πυρά με τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 πολίτης και να τραυματιστούν άλλοι 17.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ