Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Ελαστικότητα και επιδίωξη συμβιβασμών»

Ενίσχυση του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ ζήτησε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

«Δεν υπάρχει αναγκαιότητα αλλαγής της στρατηγικής της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Θα επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας, χωρίς να διολισθήσουμε σε επιθετικές μεθόδους ή αντιπαραθέσεις. Η Ρωσία θα δείξει στον αγώνα για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων ελαστικότητα και θα επιδιώξει συμβιβασμούς», είπε ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σ. Λαβρόφ, που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, μετά από 9χρονη θητεία στον ΟΗΕ, όπου εκπροσωπούσε τη χώρα του, υποσχέθηκε ότι «η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει έναν κεντρικό ρόλο για τον ΟΗΕ στο σύγχρονο κόσμο». Οπως σημείωσε: «Σήμερα που στον κόσμο υπάρχουν τέτοιες απειλές όπως η παγκόσμια τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής, μόνον ο ΟΗΕ έχει τη μοναδική αρμοδιότητα στο να δώσει βοήθεια για τη διευθέτηση των υφιστάμενων συγκρούσεων».

Για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Ιράκ, σημείωσε ότι τα δύο προβλήματα συνδέονται και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Τάχτηκε υπέρ της λύσης του λεγόμενου «οδικού χάρτη» και ταυτόχρονα υπέρ της «λήξης της κατοχής» στο Ιράκ, στην ανασυγκρότηση του οποίου κεντρικό ρόλο θεωρεί ότι πρέπει να παίξει ο ΟΗΕ.

Για τις σχέσεις με την ΕΕ ο Σ. Λαβρόφ είπε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία θα θέσει οπωσδήποτε στις προσεχείς συνομιλίες το ζήτημα «των οικονομικών συμφερόντων της Ρωσίας που συνδέονται με τη διεύρυνση της ΕΕ».

Στην πρώτη του συνέντευξη τύπου ο Σ. Λαβρόφ δεν μπόρεσε να αποφύγει ερώτηση σχετικά με ένα «ζήτημα αιχμής», που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες μέρες στις σχέσεις της χώρας του με το Κατάρ. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από τις αρχές του Κατάρ την άμεση απελευθέρωση των δύο Ρώσων πολιτών, (που φέρονται ως μέλη μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας), τους οποίους οι αρχές του Κατάρ έχουν συλλάβει με την κατηγορία της δολοφονίας του Τσετσένου Ζ.Γιανταρμπίεφ. Ο Ζ.Γιανταρμπίεφ, βασικό στέλεχος της αποσχιστικής κυβέρνησης της Τσετσενίας, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του ανατινάχτηκε στο Κατάρ στις 13 Φλεβάρη 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ