Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Το αίμα εντείνει την οργή

27 νεκροί και 41 τραυματίες, ξένοι, Αραβες και Ιρακινοί, ο πρώτος απολογισμός της επίθεσης κατά του ξενοδοχείου «Τζαμπάλ Λίμπανον» στο κέντρο της Βαγδάτης

Από το χώρο της επίθεσης

Associated Press

Από το χώρο της επίθεσης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της Βαγδάτης, σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς, από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, νωρίς χτες βράδυ, με στόχο το ξενοδοχείο «Τζαμπάλ Λίμπανον». Οι προσπάθειες εντοπισμού νεκρών και τραυματιών συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες, ενώ ένας πρώτος απολογισμός ανέφερε 27 νεκρούς και 41 τραυματίες. Οι εθνικότητές τους δεν είχαν γίνει γνωστές καθώς στο ξενοδοχείο διέμεναν ξένοι, Αραβες και Ιρακινοί.

Σε παγιδευμένο αυτοκίνητο οφείλεται, πιθανότατα, η ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε, χτες, τη συνοικία Καράντα, λίγο πίσω από την πλατεία Φιρντάους, όπου στις 9 Απρίλη, πέρυσι, είχε καθαιρεθεί το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν από Αμερικανούς πεζοναύτες. Το ξενοδοχείο «Τζαμπάλ Λίμπανον» καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως επίσης και τουλάχιστον άλλα 5 παρακείμενα κτίρια ενώ δεκάδες αυτοκίνητα πήραν φωτιά συντελώντας ακόμη περισσότερο στο χάος που επικράτησε. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τελικός απολογισμός θα αυξηθεί πολύ περισσότερο.

Επί τόπου έσπευσαν αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν εχθρικότατα από τους οργισμένους περιοίκους που τις απώθησαν ζητώντας τους να αφήσουν τους Ιρακινούς να ασχοληθούν μόνοι τους με τη χώρα τους. Σχολιάζοντας τη βομβιστική επίθεση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, εξέφρασε την καταδίκη της αμερικανικής ηγεσίας αλλά και την «αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στο Ιράκ».


Associated Press

Ενταση επικρατούσε από χτες τα ξημερώματα στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου σε διαφορετικές επιθέσεις με ρουκέτες έχασαν τη ζωή τους 3 παιδιά και 1 ενήλικας Ιρακινός ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 5 πολίτες. Εξαιρετικά τεταμένη παρέμενε, και χτες, η ατμόσφαιρα και στη Μοσούλη, βορείως, όπου 1 Ιρακινός των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και άλλοι 3 τραυματίστηκαν, όταν το όχημά τους έπεσε πάνω σε βόμβα.

Ελιγμοί με τον ΟΗΕ

Λίγο πριν την πολύνεκρη επίθεση, είχε γίνει γνωστό ότι το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο προτίθεται να αποστείλει, άμεσα, στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επιστολή ζητώντας του να αναλάβει ο οργανισμός ενεργότερο ρόλο και να συμβάλλει στις πολιτικές διαδικασίες μεταβίβασης της εξουσίας και οργάνωσης ελεύθερων εκλογών. Αν, όντως, γίνει αυτό, το διορισμένο Συμβούλιο θα είναι το δεύτερο, μετά τον θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, Μεγάλο Αγιατολάχ αλ Σιστάνι, που ζητά από τον ΟΗΕ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο. Ανάλογη θέση υιοθέτησε, χτες, και ο προεδρεύων της ΕΕ, Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, πάντως, Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωνε, χτες, πως δεν είναι βέβαιος ότι είναι εφικτό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης της εξουσίας, μέχρι τις 30 Ιούνη. Αν οι «εκτιμήσεις» Ράμσφελντ είναι, όντως, ρεαλιστικές, τότε όλες οι εκκλήσεις για παρέμβαση του ΟΗΕ παίρνουν, μάλλον, παράταση, αφού ο Οργανισμός έχει υποστηρίξει ότι θα επιστρέψει στο Ιράκ μετά από επίσημο αίτημα των Ιρακινών και της κατοχικής διοίκησης, και για να βοηθήσει στις πολιτικές διαδικασίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση συγκρούσεων, επιθέσεων και κατοχικών επιδρομών (2004-10-05 00:00:00.0)
Νέες αντικατοχικές επιθέσεις και νέες απειλές Ράμσφελντ (2004-02-25 00:00:00.0)
Επιθέσεις και (γνωστές) «αποκαλύψεις» (2003-12-20 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες επιθέσεις από άκρη σε άκρη (2003-10-30 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια για το σχέδιο και για Ράμσφελντ (2003-09-06 00:00:00.0)
Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί (2001-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ