Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλες επιθέσεις από άκρη σε άκρη

Κατοχικοί στρατιώτες στο Τικρίτ έξω από το νοσοκομείο, όπου μεταφέρουν τραυματίες από τις δυνάμεις τους

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες στο Τικρίτ έξω από το νοσοκομείο, όπου μεταφέρουν τραυματίες από τις δυνάμεις τους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΠΑΛΑΝΤ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατακόρυφη είναι, πλέον, η κλιμάκωση της βίας στο κατεχόμενο Ιράκ, όπου οι επιθέσεις λαμβάνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας με δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και τις κατοχικές δυνάμεις να μοιάζουν μάλλον αμήχανες και ανίκανες να ελέγξουν το χάος που διαμορφώνεται, αρκούμενες, απλώς, σε ανακοινώσεις καθημερινής αύξησης των απωλειών τους. Ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι οι «αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν στο Ιράκ», αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αγνόησαν την προσωπική έκκληση του Κόλιν Πάουελ και απομακρύνουν μεγάλο μέρος του προσωπικού τους. Η κατοχική διοίκηση επιμένει ότι την κύρια ευθύνη της κλιμάκωσης φέρουν «ξένοι μαχητές που έχουν διεισδύσει στη χώρα».

«Δε θα υποκύψουμε στο κλίμα φόβου», διαβεβαίωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το μπαράζ επιθέσεων, που συγκλονίζει, τις τελευταίες ημέρες, το Ιράκ, με επίκεντρο την ιρακινή πρωτεύουσα. Ο Μπους επανέλαβε τους ισχυρισμούς των επιτελών του, αλλά και του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται «ξένοι μαχητές» και κατέληξε ότι «όλοι αυτοί οι εγκληματίες φοβούνται την ελευθερία που βλέπουν να ανατέλλει στο Ιράκ». Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στο Ιράν και στη Συρία, καλώντας τις δύο χώρες «να ελέγχουν αυστηρά τα σύνορά τους».

Ανάλογες εκτιμήσεις για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών διατύπωσε και ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Οι περισσότεροι θιασώτες αυτής της εκδοχής επικαλούνται ως αποδεικτικό στοιχείο και τη σύλληψη ενός επίδοξου καμικάζι ϋεμενικής υπηκοότητας, τη Δευτέρα. Για ακόμη «δυσκολότερη κατάσταση» έκανε λόγο και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε ότι «τους επόμενους μήνες θα υπάρξει κλιμάκωση της βίας». Παρόμοιες «προβλέψεις» φιλοξενεί και ο αραβικός Τύπος, ο οποίος επιρρίπτει την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις και τονίζει ότι μοναδική λύση είναι «όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς».

Το κτίριο του Ερυθρού σταυρού μετά από την επίθεση

Associated Press

Το κτίριο του Ερυθρού σταυρού μετά από την επίθεση
Οι διαβεβαιώσεις Μπους, αλλά και η προσωπική δημόσια έκκληση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και κυρίως προς το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να μην αποχωρήσουν από την κατεχόμενη χώρα, «γιατί τότε οι τρομοκράτες θα έχουν πετύχει το στόχο τους», δε φαίνονται, πάντως, να πιάνουν τόπο. Αργά, χτες, από τη Γενεύη, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλους τους ξένους υπαλλήλους του και θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες με τους Ιρακινούς εργαζομένους του και χωρίς επιπλέον στρατιωτική προστασία, όπως πρότειναν οι κατοχικές δυνάμεις. Σε ανάλογες ανακοινώσεις προχώρησαν αρκετές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», με εξαίρεση τη γαλλική «Solidarites», η οποία έχει αναλάβει την επιδιόρθωση μεγάλου μέρους του δικτύου ύδρευσης.

Κλιμάκωση των επιθέσεων

Προς το παρόν οι κατοχικές δυνάμεις μοιάζουν μάλλον μουδιασμένες από τα αλλεπάλληλα πλήγματα. Μετά από τη σειρά των αιματηρότατων βομβιστικών επιθέσεων της Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, των οποίων ο απολογισμός έχει φθάσει τους 40 νεκρούς και τους 220 τραυματίες, η Βαγδάτη συνεχίζει να συγκλονίζεται από άκρη σε άκρη. Αργά το βράδυ της Τρίτης, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκε από έκρηξη, ενώ άλλος ένας είχε σκοτωθεί νωρίτερα και άλλοι 6 είχαν τραυματιστεί από επίθεση με βομβίδες. Επίσης, αργά το απόγευμα της Τρίτης, δολοφονήθηκε από αγνώστους ο Φαρίς αλ Ασαμ, αντιδήμαρχος της ιρακινής πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά του προαυλίου του πανεπιστημίου και κατά της αυλής του ξενοδοχείου «Βαβέλ», οι οποίες δεν εξερράγησαν.

Χθες, 2 ακόμη Αμερικανοί σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκε όταν το τεθωρακισμένο «Αμπραμς», στο οποίο επέβαιναν, χτύπησε σε εκρηκτικό μηχανισμό και καταστράφηκε ολοσχερώς στο Μπάλαντ. Τρεις Αμερικανοί τραυματίστηκαν στο χωριό Χάμπχαμπ, δυτικά της Μπαακούμπα όταν χτύπησαν σε νάρκη, ενώ άγνωστες παραμένουν οι απώλειες από επίθεση ενόπλων σε περίπολο στη Χαλίντιγια. Τα ξημερώματα, στην περιοχή Σουγαϊράχ, στο νοτιοανατολικό Ιράκ, σημειώθηκε και η πρώτη επίθεση κατά Ουκρανών στρατιωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7. Ρουκέτες «Κατιούσα» έπληξαν αμερικανικά φυλάκια, χωρίς θύματα, στο Κιρκούκ, ενώ επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Μοσούλη, όπου σκοτώθηκαν 2 άμαχοι Ιρακινοί.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, επιθέσεις σημειώθηκαν στη Φαλούτζα και στη Βασόρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, συνολικά, 1 Αμερικανός στρατιώτης, 1 Βρετανός, 4 Ιρακινοί πολίτες και να τραυματιστούν άλλοι 8 Ιρακινοί. Συνολικά, μετά το επίσημο τέλος των εχθροπραξιών έχουν, πλέον, χάσει τη ζωή τους 117 Αμερικανοί στρατιώτες, περισσότεροι από όσους σκοτώθηκαν στις μάχες.

Συγκλονιστικά στοιχεία

Χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Σχέδιο για Εναλλακτική Αμυνα», όπου υποστηρίζεται ότι κατά τις μάχες μόνο ανάμεσα στις 19-30 Απρίλη έχασαν τη ζωή τους 13.000 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 4.300 είναι πολίτες. Η οργάνωση συνέλεξε τα στοιχεία της από ιρακινά νοσοκομεία, τον αμερικανικό στρατό και από ανταποκριτές και τονίζει ότι αποδεικνύεται με τον αιματηρότερο τρόπο ότι «δεν υπάρχουν έξυπνα όπλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ