Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα για το σταυρό

ΡΩΜΗ.-- Εξακολουθεί να διχάζει την Ιταλία η απόφαση δικαστηρίου να απομακρυνθεί από την τάξη ενός δημοτικού σχολείου, στο μικρό χωριό Οφένα, ο σταυρός. Η απόφαση ήρθε έπειτα από προσφυγή του Αντελ Σμιθ, (συχνά ακραίου) προέδρου μιας μουσουλμανικής κοινότητας της Ιταλίας, που ζήτησε να απομακρυνθεί ο σταυρός από την τάξη του σχολείου που πήγαιναν τα δύο παιδιά του.

Δικαστήριο της γειτονικής πόλης Ακουίλα αποφάσισε ότι ο σταυρός πρέπει να απομακρυνθεί, διότι αποτελεί διάκριση να υπάρχει στην τάξη μόνο ένα θρησκευτικό σύμβολο. Το σχολείο έχει ένα μήνα να εφαρμόσει την απόφαση.

Μερίδα γονέων αντιδρά έντονα, ενώ παρέμβαση έκαναν τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι, όσο και ο Πρόεδρος της χώρας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι. Ο Φίνι αποκάλεσε την απόφαση «ξεκάθαρο παραλογισμό» και υποστήριξε ότι απομακρύνει την προοπτική ένταξης των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία (!), ενώ ο Τσιάμπι απηχώντας το Βατικανό υποστήριξε ότι ο σταυρός είναι «σύμβολο της χώρας».

Το Σύνταγμα της Ιταλίας προβλέπει το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, αλλά από την άλλη υπάρχει νόμος του 1924 που αναφέρει ότι σε όλα τα δημόσια κτίρια είναι υποχρεωτική η ανάρτηση του σταυρού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ