Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην ιμπεριαλιστική κατοχή στο Ιράκ

Χιλιάδες Τούρκοι συμμετείχαν στη μαχητική διαδήλωση στην Αγκυρα την Κυριακή, 26η Οκτωβρίου 2003, εναντίον της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ και της ενδεχόμενης τουρκικής συμμετοχής σε αυτήν

Turkiye Komunist Partisi

Χιλιάδες Τούρκοι συμμετείχαν στη μαχητική διαδήλωση στην Αγκυρα την Κυριακή, 26η Οκτωβρίου 2003, εναντίον της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ και της ενδεχόμενης τουρκικής συμμετοχής σε αυτήν
Μαχητική διαδήλωση οργανώθηκε την Κυριακή 26 του Οκτώβρη στην Αγκυρα ενάντια στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ, και ενάντια στα σχέδια αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα. Τη διαδήλωση οργάνωσαν το ΚΚ Τουρκίας και οι «επιτροπές κατά της κατοχής», μια μορφή συσπείρωσης που προωθεί το ΚΚΤ σε τόπους δουλιάς, πανεπιστήμια και γειτονιές.

Στην πόλη από μέρες αναρτημένες αφίσες και πανό, με σήμα κατατεθέν τον «Οντούρ» -τη γελοιογραφική φυσιογνωμία που χρησιμοποιεί από τις εκλογές το ΚΚΤ- καλούσαν σε συμμετοχή στη συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «μην πυροβολείτε τον αδελφό Ιρακινό λαό». Από τα φορτηγάκια τύπου βαν που ντυμένα με τις αφίσες και τα χρώματα του ΚΚΤ ακούγονται συνθήματα και καλέσματα συμμετοχής, ανάμεικτα με γνώριμα τραγούδια όπως το «Αριστερό Μαρς», το «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», «είμαστε δυο-είμαστε τρεις».. στα τούρκικα!

Χιλιάδες διαδηλωτές, στη μεγάλη τους πλειονότητα νέοι, από την περιοχή της Αγκυρας και την Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνονται από νωρίς μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΤ στην Αγκυρα. Οι αστυνομικές αρχές κάπως αιφνιδιάζονται από την εικόνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται πορεία που διασχίζει την κεντρική αγορά της Αγκυρας. Με συνθήματα όπως «Οχι στη λεηλασία και την καταστροφή, ο σοσιαλισμός η λύση», «ιμπεριαλιστές δολοφόνοι -ΑΡΚ συνεργάτες», «οι κατακτητές πάντα ηττώνται», «επιτροπές αγώνα ενάντια στην κατοχή» οι διαδηλωτές προχωράν από την οδό Mithat Pasa προς το Πάρκο Abdi Ipekηi όπου θα γίνει η συγκέντρωση. Εδώ το μπλοκ των εργατών της υποδηματοποιίας -«δε θα φορέσουν από μας μπότες οι κατακτητές» λέει το πανό τους-, εκεί οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της Αγκυρας, πιο πίσω οι φοιτητές, πλάι τους οι επιτροπές γονιών στρατευμένων, πιο δίπλα ένα πανό στην «απαγορευμένη γλώσσα» -στα κουρδικά- με το ίδιο μήνυμα «στο όνομα της αδελφοσύνης των λαών όχι στην κατοχή».

Τη συγκέντρωση ανοίγει ο γνωστός ηθοποιός Οχράν Αϊντίν, κάτω από τα άγρυπνα μάτια και πάνοπλα χέρια των αστυνομικών. Τόσο που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιοι από όσους παίρνουν σημειώσεις είναι δημοσιογράφοι και ποιοι της ασφάλειας. Ποιήματα του Χικμέτ, λαϊκά και επαναστατικά τραγούδια εναλλάσσονται με τους ομιλητές που ένας μετά τον άλλο καταγγέλλουν την ιμπεριαλιστική κατοχή του Ιράκ και τα σχέδια αποστολής τουρκικών στρατευμάτων, υπογραμμίζουν τις πατριωτικές παραδόσεις των λαών της Τουρκίας σε αντιδιαστολή με την υποτακτική στους ιμπεριαλιστές στάση της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τους άλλους λαούς που απειλούνται «ο λαός της Κούβας δεν είναι μόνος» τονίζουν.

Μηνύματα από την ΠΟΔΝ, το Κόμμα Εργατών Βελγίου, το ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), το ΑΚΕΛ, το Πορτογαλικό ΚΚ και το ΚΚ της Πολωνίας γίνονται δεκτά με χειροκροτήματα, ενώ ιδιαίτερα θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα και συνθήματα έχει ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του ΚΚΕ, που ήταν και ο μόνος ξένος καλεσμένος στη συγκέντρωση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι χαιρετισμοί περιορίζονται μόνο στην ανάγνωση της τούρκικης μετάφρασής τους διότι το κράτος απαγορεύει τη χρήση κάθε άλλης γλώσσας πλην της τουρκικής στις δημόσιες εκδηλώσεις για λόγους διατήρησης της «κρατικής συνοχής».

Ανάμεσα στους ομιλητές, ο πρόεδρος του ΚΚΤ, Αϊντερίν Γκιουλέν και ο ΓΓ του ΚΚΤ, Κεμάλ Οκουγιάν, εκπρόσωποι των «επιτροπών κατά της κατοχής» από εργατικούς χώρους, από τις γυναίκες, τους διανοούμενους, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία ενός πρώην συνταγματάρχη του Στρατού και βέβαια ο χαιρετισμός της Μπερβάν, ενός 12χρόνου κοριτσιού. Το κάλεσμα κοινό: Για να αρθεί η σκιά που έχουν απλώσει οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, για να ζήσουν ευτυχισμένα οι λαοί. Το ραντεβού ανανεώνεται για τους νέους αγώνες και ιδιαίτερα για τις εκδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Μάη στην Κωνσταντινούπολη.


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Σμύρνη της Τουρκίας (2023-01-21 00:00:00.0)
Με ορμή στις νέες μάχες (2009-02-04 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις ενάντια στη Ράις (2006-04-27 00:00:00.0)
Στην Τουρκία η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ (2004-12-12 00:00:00.0)
Στους δρόμους ξανά (2003-04-30 00:00:00.0)
Προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του ΚΚ (1998-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ