Σάββατο 21 Γενάρη 2023 - Κυριακή 22 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
Σημαντική επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Σμύρνη της Τουρκίας

Από τη σύσκεψη στο Εργατικό Στέκι στο Τσιγλί
Από τη σύσκεψη στο Εργατικό Στέκι στο Τσιγλί
Τη Σμύρνη της Τουρκίας επισκέφτηκε στα μέσα Γενάρη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή, και τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε διμερείς συναντήσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΚΚΤ) με επικεφαλής τον Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΤ.

Στις συναντήσεις έγινε αλληλοενημέρωση για την προεκλογική περίοδο που διανύουν τόσο η χώρα μας όσο και η γειτονική Τουρκία, όπου οι εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του Μαΐου. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα διμερούς συνεργασίας των δύο ΚΚ.

«Το ΚΚ Τουρκίας έρχεται, όλα αλλάζουν!»

Με το σύνθημα αυτό κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές το ΚΚ Τουρκίας.

Απέναντι στις τρεις πολιτικές συμμαχίες που έχουν συγκροτηθεί - από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, το αντιπολιτευτικό σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) μαζί με δεξιά, κεντροδεξιά, εθνικιστικά και «αριστερά» κόμματα, και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με κάποια «αριστερά» κόμματα - το ΚΚΤ έχει συγκροτήσει από τις 20/8/2022 τη δική του συμμαχία, με την επωνυμία «Ενωση Σοσιαλιστικών Δυνάμεων», μαζί με τρεις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις με αντικαπιταλιστικές αναφορές.

Από την επίσκεψη στο Στέκι της Γειτονιάς του ΚΚΤ στην περιοχή Τόρμπαλι
Από την επίσκεψη στο Στέκι της Γειτονιάς του ΚΚΤ στην περιοχή Τόρμπαλι
Ωστόσο το ΚΚΤ κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές αυτοτελώς, με το δικό του εκλογικό πρόγραμμα, όνομα και έμβλημα, κατεβάζοντας τους δικούς του υποψηφίους για τις 600 έδρες της τουρκικής Βουλής.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σε εργατικά - λαϊκά προάστια της Σμύρνης

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Στέκι της Γειτονιάς του ΚΚΤ στο προάστιο Τόρμπαλι, όπου απασχολούνται πάνω από 50.000 εργαζόμενοι και υπάρχουν 1.072 βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε 45 διαφορετικούς τομείς. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως παγκοσμίως γνωστές καπνοβιομηχανίες. Στο Τόρμπαλι υπάρχει και αγροτική παραγωγή, κυρίως σε ντομάτα, ελιά, σταφύλι, καπνό κ.λπ. Το Στέκι της Γειτονιάς του ΚΚΤ στο Τόρμπαλι άνοιξε τον Αύγουστο του 2022.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέλη της ΚΕ του KKΤ Μπασάρ Οζέρ και Τζανσού Ομπά έκαναν μια παρουσίαση εκ μέρους του Στεκιού της Γειτονιάς, περιγράφοντας τη σημασία του Τόρμπαλι για τη Σμύρνη και την Τουρκία, ενώ έδωσαν και στοιχεία για τη γεωργική και βιομηχανική παραγωγή, καθώς και σχετικά με την κοινωνική σύνθεση του πληθυσμού. Παρουσιάστηκαν επίσης η δράση του ΚΚΤ στο Τόρμπαλι και οι δραστηριότητες που διεξάγονται στο Στέκι. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γ. Μαρίνος εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και μοιράστηκε την εμπειρία της δουλειάς του Κόμματος στην εργατική τάξη. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με έμφαση στη συμβολή της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ του ΚΚΤ και του ΚΚΕ, στον συνεχιζόμενο αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την υπόθεση της εργατικής εξουσίας και στις δύο χώρες.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε επίσης το Εργατικό Στέκι του ΚΚΤ στο προάστιο Τσιγλί, όπου υπάρχει οργανωμένη βιομηχανική ζώνη με περισσότερα από 600 εργοστάσια στα οποία απασχολούνται πάνω από 30.000 εργάτες. Τα εργοστάσια αυτά δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, των έτοιμων ενδυμάτων, της συσκευασίας, των τροφίμων, του μετάλλου, των μηχανημάτων, της υποβιομηχανίας αυτοκινήτων, των πλαστικών, των χημικών, των ηλεκτρικών και των ηλεκτρονικών ειδών. Το Εργατικό Στέκι του Τσιγλί άνοιξε τον Μάη του 2019, μετά την αντίστοιχη απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΚΚΤ με σύνθημα «Στους εργάτες». Αποτελεί σημαντικό κέντρο αλληλεγγύης και οργάνωσης του αγώνα της εργατικής τάξης στην περιοχή, η οποία είναι γνωστή για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Το ΚΚΤ δραστηριοποιείται στο εργατικό κίνημα της συγκεκριμένης βιομηχανικής ζώνης μέσω της πλατφόρμας «Τα αφεντικά να νιώσουν την ανάσα μας» (Patronlarin Ensesindeyiz - ΡΕ), αναδεικνύοντας συνεχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες, κυρίως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, στηρίζοντας τους εργατικούς αγώνες που ξεσπούν.

Τέτοια παραδείγματα εργατικών αγώνων που ξέσπασαν την τελευταία διετία είναι οι νικηφόρες κινητοποιήσεις των εργατών του εργοστασίου «Celik Nakis» - το οποίο εργάζεται για εταιρείες όπως η «Uniteks» και η «Cu Tekstil» και παράγει τα προϊόντα των εταιρειών «Zara», H&M, «Bershka», «Tommy Hilfiger», «Dechatlon», «Mango» - όταν τα αφεντικά εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα μαζί με τα μηχανήματα, αφήνοντας τους εργάτες ξεκρέμαστους. Οι εργάτες πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις μαζί με το δίκτυο ΡΕ και κατάφεραν να πετύχουν ορισμένες κατακτήσεις. Στην ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Οι εργάτες στην κλωστοϋφαντουργία εκτίθενται σε όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση μέρα με τη μέρα. Ο λόγος γι' αυτό είναι η ακόρεστη επιθυμία των αφεντικών για κέρδη, καθώς και η έλλειψη οργάνωσης των εργαζομένων. Το σημαντικότερο κέρδος αυτής της διαδικασίας για εμάς ήταν το συμπέρασμα ότι οι οργανωμένοι εργάτες δεν μπορούν να νικηθούν. Χάρη στο Δίκτυο ΡΕ, το οποίο μας ένωσε όταν ήμασταν όλοι διασκορπισμένοι σε διαφορετικά μέρη, μάθαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τα δικαιώματά μας μόνο όταν αγωνιζόμαστε οργανωμένα. (...) Δεν θα επιτρέψουμε στα αφεντικά να διαιρούν τους εργαζόμενους και να τους κάνουν να δουλεύουν σαν σκλάβοι. Αυτός ο αγώνας είναι μια αρχή. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εικονική ασφάλιση, στις υπερωρίες και στην επισφαλή εργασία, ειδικά στα φασονατζίδικα. Η ενότητα των εργαζομένων θα νικήσει σίγουρα τα αφεντικά».

Αλλη σημαντική κινητοποίηση ήταν η στάση εργασίας των εργατών στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών ειδών «Batel Elektromekanik», οι οποίοι πέτυχαν τη μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, υπηρεσία μεταφοράς από και προς τον χώρο εργασίας και αύξηση στον μισθό τους.

Επίσης έλαβαν χώρα κινητοποιήσεις σχετικά με την έλλειψη μέτρων ενάντια στην πανδημία (π.χ. στα εργοστάσια «Elsa», «Vestel», «Dardanel)», απεργία και κινητοποίηση ενάντια σε συμβιβασμένους συνδικαλιστές στη CIBEL AS, μια εταιρεία του δήμου Τσιγλί, οι οποίοι ήθελαν να υπογράψουν εξευτελιστικές αυξήσεις στους μισθούς και εμποδίστηκαν από τους πρωτοπόρους εργάτες, κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στην πετροχημική βιομηχανία DYO υπό το πρόσχημα της μείωσης προσωπικού, κινητοποίηση ενάντια στο εργοδοτικό έγκλημα στην εταιρεία πλαστικών «Bareks Plastik» του ομίλου «Bakioglu», όπου ένας 27χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του αφού παγιδεύτηκε σε μηχάνημα, και κινητοποίηση για τους 100 απολυμένους εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας «Umut Tekstil», οι οποίοι όταν ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους έλαβαν από τον εργοστασιάρχη την απάντηση «δεν θα πάρετε δεκάρα τσακιστή από μένα».

Κοινά τα προβλήματα και η πάλη των εργαζομένων σε Τουρκία και Ελλάδα

Εκ μέρους του Εργατικού Στεκιού του Τσιγλί άνοιξε τη σύσκεψη ο Τσαλάρ Οζκάν. Αναφέρθηκε στους χώρους εργασίας και στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων στην περιοχή, ενώ μοιράστηκε και πληροφορίες για το πώς άνοιξε το Στέκι και λειτούργησε ως στέγη για την ανάπτυξη του αγώνα στις κινητοποιήσεις των βιομηχανικών εργατών στην κλωστοϋφαντουργία, που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα.

Ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρέτισε τον αγώνα του ΚΚΤ για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης της Τουρκίας, τονίζοντας παράλληλα τη σημαντική εμπειρία των Εργατικών Στεκιών για την επικοινωνία του ΚΚΤ με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της χώρας και για την ενίσχυση των δεσμών του ΚΚΤ με την εργατική τάξη. Υπογράμμισε ότι η συμβολή των Εργατικών Στεκιών και των Στεκιών Γειτονιάς στην ταξική πάλη είναι σημαντική, καθώς έχουν γίνει χώροι όπου οι εργαζόμενοι αναζητούν λύσεις για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Μίλησε για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στις δύο χώρες, κάτι που αντικειμενικά επιτάσσει την κοινή πάλη των λαών ενάντια στην αστική τάξη και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, ενάντια στους ανταγωνισμούς που οδηγούν στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, όπως τώρα στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε ακόμα στον πολύχρονο συντροφικό αγώνα του ΚΚΤ και του ΚΚΕ στη διεθνή σκηνή και τόνισε τη σημασία της οργάνωσης για την εξουσία της εργατικής τάξης, για να κλείσει καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΤ στις προσεχείς εκλογές.

Οχι στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες της αστικής διαχείρισης

Ο ΓΓ του ΚΚΤ, Κεμάλ Οκουγιάν, αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία, της μόνης δύναμης που μπορεί να νικήσει τον εθνικισμό και την πολεμοκαπηλεία. Επεσήμανε ότι η θέση του ΚΚΤ είναι ξεκάθαρη σε όλες τις ατζέντες που θα προκύψουν προς αυτήν την κατεύθυνση, και ότι θα τηρηθεί μια πολύ ξεκάθαρη στάση για τη διασφάλιση της φιλίας και της αδελφοσύνης των δύο εργαζόμενων λαών.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις προσεχείς εκλογές στην Τουρκία και στα κοινοβουλευτικά διλήμματα της αστικής διαχείρισης που καλλιεργούνται αυτήν την περίοδο, ενώ ανέδειξε και το παράδειγμα της Ελλάδας. Μίλησε για τον «άνεμο που έπνεε» και στην Τουρκία κατά την περίοδο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ενθουσιώδεις αναφορές ότι «η αριστερά έρχεται στην εξουσία» και τους πηχυαίους τίτλους ορισμένων τουρκικών εφημερίδων ότι «έγινε επανάσταση στη γείτονα χώρα». Εκείνες τις μέρες, τόνισε, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα στην Ελλάδα το οποίο αντιστάθηκε στις αυταπάτες της αστικής διαχείρισης, ενώ αντίστοιχα στην Τουρκία το ΚΚΤ εξηγούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει τίποτα. Και, αναφερόμενος στα αντιλαϊκά αποτελέσματα της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «όταν ολοκλήρωσε το έργο του, παρέδωσε τα σκήπτρα της αντιλαϊκής πολιτικής στη δεξιά κυβέρνηση».

Ο Κ. Οκουγιάν κάλεσε να αντληθούν συμπεράσματα από αυτήν την εξέλιξη και, κλείνοντας την εκδήλωση, ανέφερε: «Δηλώνουμε δυνατά ότι θα γκρεμίσουμε τον καπιταλισμό. Θα τον γκρεμίσουμε και θα εγκαθιδρύσουμε τη σοσιαλιστική εξουσία. Δεν θα διστάσουμε να το πούμε. Πρέπει να το οργανώσουμε αυτό και μπροστά στις εκλογές, πρέπει να κατευθύνουμε την οργή των εργαζομένων για να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό και να εγκαθιδρύσουμε μια νέα εξουσία, μια σοσιαλιστική τάξη πραγμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ