Σάββατο 21 Γενάρη 2023 - Κυριακή 22 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Μαζικός αγώνας κόντρα στην κρατική καταστολή

Χιλιάδες εργάτες, αγρότες, νέοι, γυναίκες από όλες τις επαρχίες του Περού συμμετείχαν την Πέμπτη στη μεγάλη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Λίμα, μετά το κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Περού (CGTP) για πανεθνική απεργία και τα καλέσματα πολλών λαϊκών οργανώσεων, ενάντια στην αυταρχική αντιλαϊκή κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε. Οι διαδηλωτές απαιτούν παραίτηση της κυβέρνησης, προκήρυξη νέων εκλογών και σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης.

Η μεγάλη διαδήλωση στη Λίμα, έκφραση της συσσωρευμένης οργής γιατί ο λαός πληρώνει δεκαετίες τα βάρη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, χτυπήθηκε ξανά βάναυσα από την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα δεκάδες να είναι οι τραυματίες διαδηλωτές.

Την Τετάρτη είχαν σκοτωθεί από σφαίρες στο στήθος και το κεφάλι δύο νέοι άνθρωποι σε διαδηλώσεις αντίστοιχα στην Αρεκίπα και το Πούνο, ανεβάζοντας τους νεκρούς διαδηλωτές από την κρατική καταστολή σε πάνω από 50.

Η Πρόεδρος Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρος της χώρας και σύμμαχος του επίσης σοσιαλδημοκράτη πρώην Προέδρου Π. Καστίγιο, που αποπέμφθηκε και κρατείται στη φυλακή από τις 7 Δεκέμβρη, ως απάντηση στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης μήνυμα προς το έθνος στο οποίο επανέλαβε ότι δεν θα παραιτηθεί, ενώ προχώρησε σε ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις εγκληματικές πράξεις και βανδαλισμούς, προβάλλοντας κάποια μεμονωμένα περιστατικά, ενώ δεν έλειψαν οι απειλές για μεγαλύτερη καταστολή στο όνομα της προστασίας της δημόσιας τάξης.

Την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους εργάτες και τον λαό του Περού εκφράζει το ΠΑΜΕ. Καταγγέλλοντας την τρομοκρατία και τις διώξεις εναντίον αγωνιστών, συνδικαλιστών στελεχών της CGTP, τονίζει ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος για το παρόν του και το μέλλον του» και απαιτεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες αγωνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ