Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Τράπεζες και πολυεθνικές - κλέφτες ορυκτού πλούτου...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τα ονόματα δεκάδων επιχειρηματικών κολοσσών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Ν. Αφρική και τη Γερμανία που θησαύρισαν και εξακολουθούν να θησαυρίζουν από τις παράνομες εξαγωγές του τεράστιου ορυκτού πλούτου της ΛΔ Κονγκό «σβήστηκαν» από σχετική έκθεση τμήματος του ΟΗΕ, για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, η οποία επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί αυτή τη βδομάδα!

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ, στην έκθεση του ΟΗΕ για τις παράνομες εξαγωγές κογκολέζικων πολύτιμων λίθων και μεταλλευμάτων (χρυσό, διαμάντια, κοβάλτιο, τιτάνιο, χαλκός, αλλά και σπάνιο κολτάνιο που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα) αναφέρονταν ονόματα ξένων αλλά και Κογκολέζων στρατιωτικών αξιωματούχων που διασυνδέονται με τις κυβερνήσεις της Ουγκάντας και της Ρουάντας, αλλά και σκοτεινών επιχειρηματικών κυκλωμάτων και μεγάλων εταιριών... Τα στοιχεία για όσους και όσες εταιρίες θησαυρίζουν απομυζώντας το φυσικό ορυκτό πλούτο της ΛΔ Κονγκό συμπεριλαμβάνονται εντούτοις σε μυστική έκθεση που διανεμήθηκε ήδη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα. Στην έκθεση αξιωματούχοι του ΟΗΕ καταγγέλλουν πως όσοι διακινούν τα δίκτυα παράνομων εξαγωγών ορυκτού πλούτου της ΛΔ Κονγκό συχνά χρησιμοποιούν εκτεταμένα «τακτικές σύγχρονου δουλεμπορίου και σκλαβιάς».

Μεταξύ ονομάτων δεκάδων επιχειρηματικών κολοσσών (οι πληροφορίες μιλούν για πάνω από 85 πολυεθνικές και άλλες μεγάλες εταιρίες) που φέρονται να εμπλέκονται και σ' αυτή την υπόθεση είναι η βρετανική τράπεζα Μπάρκλεϊς, ο κολοσσός εμπορίας διαμαντιών «De Beers», οι εταιρίες μεταλλευμάτων «Oryx Natural Resources», «Anglo-American» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ