ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Στο σκουπιδότοπο η θέση του φασισμού
  • Εντονη αντίδραση της Ρωσίας για την παρέλαση των φασιστών στη Ρίγα
  • Φωτογραφικό χαρακτήρα παίρνει πλέον η απαγόρευση καθόδου στις ευρωεκλογές του Α. Ρούμπιξ

Οπως μεταδίδει το ρώσικο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανακοίνωσή του άσκησε σφοδρή κριτική για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ρίγα στις 16/3, από τους συνεργάτες των ναζί και με τη συμμετοχή και στήριξη των λετονικών αρχών. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τις αιματηρές μάχες του Κόκκινου Στρατού με τις λετονικές «λεγεώνες του Ες-Ες».

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως «ο σκοπός αυτών των εκδηλώσεων δεν είναι μόνο η ηρωοποίηση εκείνων που από τις γραμμές του φασιστικού στρατού έσπερναν το θάνατο και την καταστροφή στο έδαφος της Ευρώπης, αλλά κι οι προσπάθειες να βρουν εκείνα τα "ιδανικά" τους μια θέση στη σημερινή πολιτική ζωή». Υπογραμμίζεται ότι «στην τελετή αυτή πήραν μέρος βουλευτές του κοινοβουλίου (Σέιμ) της Λετονίας, μεταξύ των οποίων και βουλευτές από το Λαϊκό Κόμμα που είναι στη σημερινή κυβέρνηση».

Επίσης, σημειώνεται πως «η αποκατάσταση αυτών που το στρατοδικείο της Νυρεμβέργης καταδίκασε τόσο για τη φασιστική ιδεολογία, όσο και για το μηχανισμό εξόντωσης που είχαν δημιουργήσει οι ναζί, με τη μορφή των Ες-Ες, έχει γίνει προσφιλής ασχολία ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στη Λετονία». Μάλιστα, «συνειδητά αλλάζοντας τις έννοιες, παρουσιάζουν τους λεγεωνάριους ως υπερασπιστές της ελευθερίας. Τέτοιες απόψεις προκαλούν αγανάκτηση στους βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου της Ρωσίας και της Λετονίας». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι «η Ιστορία καθόρισε τη θέση για τους υπηρέτες του φασισμού, ανεξάρτητα από τις εθνικές στολές με τις οποίες στολίζονται, κι αυτή τους η θέση βρίσκεται στο σκουπιδότοπο».

Δεν πέρασε η διεύρυνση της απαγόρευσης στις ευρωεκλογές

Φωτογραφικό χαρακτήρα παίρνει πλέον η απαγόρευση καθόδου στις ευρωεκλογές σε βάρος του Α. Ρούμπιξ, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, μετά τη νέα αποτυχία των δεξιών πολιτικών κοινοβουλευτικών ομάδων της Λετονίας να διευρύνουν την απαγόρευση υποψηφιότητας, (που ισχύει στις εθνικές και τοπικές εκλογές) και στις ευρωεκλογές. Οπως μεταδίδει το λετονικό πρακτορείο ειδήσεων ΛΕΤΑ, στις 18 Μάρτη στο Σέιμ τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση των δεξιών κοινοβουλευτικών ομάδων να απαγορευτεί να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές σε όσους μετά το Γενάρη του 1991 παρέμειναν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Διεθνιστικού Μετώπου, των οργανώσεων των αντιφασιστών βετεράνων και όσων συνεργάζονταν με τις αρχές ασφαλείας της ΕΣΣΔ. Η πρόταση συγκέντρωσε 36 ψήφους και δεν έγινε δεκτή, αφού απαιτούνταν τουλάχιστον 51. Υπήρχαν, επίσης, 19 κατά και 28 αποχές από την ψηφοφορία. Ετσι, τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές του 2004 παραμένει μόνο η απαγόρευση υποψηφιότητας σε βάρος του Α. Ρούμπιξ.


Ι.Π.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέες συλλήψεις

Τους 202 έφτασαν οι νεκροί από την Πέμπτη

Φρουρά έξω από Εθνικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη

Associated Press

Φρουρά έξω από Εθνικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Στις συλλήψεις 5 ακόμα υπόπτων για το μακελειό της Μαδρίτης προχώρησε χτες η ισπανική αστυνομία. Οι τρεις από τους 5 συνελήφθησαν στην πόλη Αλκάλα ντε Χενάρες, απ' όπου είχαν ξεκινήσει τα τρία από τα τέσσερα τρένα-στόχοι, ενώ ο 4ος συνελήφθη στη Χιχόν. Τουλάχιστον 3 από τους 5 συλληφθέντες είναι μαροκινής καταγωγής, σύμφωνα με Μαροκινό αξιωματούχο. Χτες επίσης οι 5 που κρατούνται από το Σάββατο οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστή προκειμένου να αποφασιστεί αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες ή αν θα κρατηθούν και άλλο.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Cadena Ser» μετέδωσε χτες ότι σύμφωνα με την αστυνομία ο άνθρωπος που συνελήφθη στη Χιχόν ενδέχεται να έχει παίξει άμεσο ρόλο στη βομβιστική επίθεση της Πέμπτης όπως και στις περσινές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καζαμπλάνκα. Στο Μαρόκο εξάλλου οι τοπικές αρχές συνέλαβαν πιθανούς συνεργάτες του Τζεμάλ Ζουγκάμ, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των ισπανικών αρχών και θεωρείται βασικός ύποπτος.

Η απερχόμενη κυβέρνηση πάντως αποφάσισε χτες να άρει τον απόρρητο χαρακτήρα των εγγράφων των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με το μακελειό της Πέμπτης προκειμένου, λέει, να αποδείξει ότι οι πληροφορίες που είχε αρχικά «έδειχναν» ΕΤΑ.

Νέο μήνυμα ισλαμιστών

Με επιστολή της στην εφημερίδα «Αλ Χάγιατ» της Αιγύπτου η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφς αλ-Μάσρι», που διεκδίκησε την ευθύνη για την επίθεση στη Μαδρίτη, καλεί όλους τους πυρήνες της στην Ευρώπη να σταματήσουν τις επιχειρήσεις μέχρις ότου φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης Θαπατέρο σε σχέση με την απόσυρση των στρατιωτών από το Ιράκ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η οργάνωση είναι έτοιμη και για άλλη επίθεση. «Ποιος θα είναι ο επόμενος; Θα είναι η Ιαπωνία, ή η Αμερική, ή η Ιταλία, η Βρετανία, ή το Οσλο, ή η Αυστραλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι σχέσεις της οργάνωσης με την «Αλ Κάιντα» είναι ασαφείς.

Τέλος, χτες, Ισπανοί πολιτικοί απάντησαν στις δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που έκαναν λόγο για «πολιτική κατευνασμού της "Αλ Κάιντα"», λέγοντας ότι η απόσυρση των στρατευμάτων θα συμβάλει στη λύση του προβλήματος στο Ιράκ. Σχετικά με το θέμα ο Γκασπάρ Λαμαθάρεθ, ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς, υπογράμμισε ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία του Ιράκ και αυτό θα επιτευχθεί με την απομάκρυνση των συμμάχων των ΗΠΑ».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Οι τιμές πετρελαίου καλπάζουν... και «απειλούν»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1990 σημείωσαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας των πιέσεων που φαίνεται να προκαλούν στην αγορά οι ανησυχίες για τη διεθνή τρομοκρατία. Ο καλπασμός των τιμών του πετρελαίου στις ΗΠΑ ανησυχεί βαθύτατα πλειάδα αμερικανικών βιομηχανιών, αρχίζοντας από τις αεροπορικές εταιρίες και τον τομέα της βαριάς βιομηχανίας, αλλά και εκατομμύρια Αμερικανούς αυτοκινητιστές που βλέπουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει λόγω της ολοένα και ακριβότερης βενζίνης.

Μετά τις επιθέσεις στην Ισπανία, οι τιμές του αργού πετρελαίου άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα και, χτες, η τιμή του αμερικανικού αργού «έκλεισε» στο New York Mercntile Exchange στα 38,18 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 16 Οκτώβρη του 1990, όταν τα ιρακινά στρατεύματα κατέλαβαν το Κουβέιτ.

Ενας ακόμη παράγοντας που προκαλεί πιέσεις, αλλά και επιπρόσθετες ανησυχίες είναι ο ένας τριπλός επικίνδυνος συνδυασμός: της πτώσης των τιμών των αμερικανικών χρηματιστηρίων, της φούσκας της αγοράς ακινήτων και κυρίως της είδησης ότι τα αποθέματα πετρελαίου συρρικνώνονται αλματωδώς, με τη γνωστοποίηση ότι την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μάρτη τα διαθέσιμα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 800.000 βαρέλια. Τα επίπεδά τους έχουν πλέον υποχωρήσει στα χαμηλότερα από τον περασμένο Νοέμβρη, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης αργού από τη βιομηχανία διύλισης, δύο βδομάδες πριν ο ΟΠΕΚ εφαρμόσει την απόφασή του για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από 1η Απρίλη κατά 1 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως.

Τέλος, και οι αμφιβολίες που υπάρχουν για το εάν ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ) θα προβεί στις υποσχέσεις του, να μειώσει την παραγωγή κατά 4% μέσα στον Απρίλη, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες, με τους περισσότερους αναλυτές να πιστεύουν ή καλύτερα να ευελπιστούν ότι ο ΟΠΕΚ μάλλον θα αναθεωρήσει τη στάση του.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Εκτόνωση της κρίσης

ΒΑΤΟΥΜΙ.- Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι ανακοίνωσε χτες, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ηγέτη των Αντζάρων Ασλάν Αμπασίντζε, πως αίρει το ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού Βατούμι, πρωτεύουσας της αυτόνομης αυτής Δημοκρατίας. «Από τα μεσάνυχτα θα άρουμε τον αποκλεισμό, γιατί επιλύθηκαν όλα τα θέματα που είχαν οδηγήσει σε παρεξήγηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σακασβίλι, έχοντας στο πλευρό του τον Πρόεδρο της Αντζαρίας. Από την πλευρά του, ο Αμπασίντζε είπε ότι «η συνάντηση αυτή δείχνει πως δεν υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να διευθετηθούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ