ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Επιμένουν στη γραμμή της υποταγής και της συναίνεσης

Αποψη της αίθουσας όπου γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ
Αποψη της αίθουσας όπου γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ
Η αγωνιστική συσπείρωση της εργατικής τάξης στο ΠΑΜΕ, η ταξική συστράτευση περισσότερων εργαζομένων και συνδικάτων με τις δυνάμεις του, αναδείχτηκε και χτες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ αδήριτη και επιτακτική ανάγκη.

Γιατί και χτες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ έγινε καθαρό ότι απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα εξαπολύσει η νέα κυβέρνηση, στα αντεργατικά σχέδια της ΕΕ και του κεφαλαίου, που έχουν την αμέριστη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ, μόνο το ΠΑΜΕ μπορεί να αντισταθεί. Μόνο το ΠΑΜΕ έχει την πυγμή και τη θέληση να αντιπαρατεθεί και να αντιπαλέψει τα νέα δεινά που ετοιμάζουν για την εργατική τάξη.

Γιατί και χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέδειξε ότι δε θέλει να πάει κόντρα στο ρεύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης. Γιατί και στο συνέδριο, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-«Αυτόνομη Παρέμβαση» επιβεβαίωσαν τη γραμμή του συμβιβασμού, της συναίνεσης και της υποταγής στην εξουσία και στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ετσι σε μια μακροσκελή ομιλία ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, παρά τα παχιά λόγια και τις αναφορές του σε κάποια από τα προβλήματα των εργαζομένων, δεν άφησε περιθώριο παρερμηνειών αφού επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Στην πεπατημένη της συναίνεσης, των «κοινωνικών διαλόγων», στη λογική ότι στην «ανάπτυξη» και στην αύξηση της παραγωγικότητας οι εργαζόμενοι πρέπει να υποτάξουν τις ανάγκες τους, ολόκληρη την ύπαρξή τους. Γιατί παρά τις όποιες προσαρμογές στις ανάγκες της κυρίαρχης πολιτικής, η ΟΝΕ, η κερδοφορία των επιχειρήσεων παραμένει το ιερό ευαγγέλιο για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Γιατί ακόμα και όταν διατυπώνονται κάποια αιτήματα, όπως, π.χ., το πλαίσιο για την απεργία, οι θέσεις για τους ανέργους, αυτά είναι μακριά και πέρα από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Είναι διαχείριση στη φτώχεια, στην οποία καταδικάζει πλατιά εργατικά στρώματα η κυρίαρχη πολιτική των μονοπωλίων.

Στο ίδιο πνεύμα και η ομιλία του στελέχους της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκη, ο οποίος είπε πως το «ζητούμενο είναι αν η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα». Ζήτω που καήκαμε δηλαδή!

Ευκαιρία να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ βρήκε ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Α. Καλύβης, ο οποίος ενώ αναγνώρισε ότι η γραμμή τους δεν πέτυχε, αναρωτήθηκε: «Και εσείς (σ.σ. δηλαδή το ΠΑΜΕ) ποιους συσπειρώσατε; Πέρα από κάποιο κομματικό ακροατήριο;». Προφανώς δεν ήταν στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, στα δεκάδες συλλαλητήρια, στις εκατοντάδες και χιλιάδες περιοδείες των στελεχών του στους χώρους δουλιάς, στις καταλήψεις των υπουργείων. Και ως απών αυτός και η παράταξή του δεν μπορούν να δουν τους χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες που συσπείρωσε το ΠΑΜΕ στους αγώνες. Ισχυρίστηκε ο Α. Καλύβης ότι το ΠΑΜΕ διαστρεβλώνει τις θέσεις του και πρόβαλε ως επιχείρημα ότι η «Αυτόνομη Παρέμβαση» αποχώρησε από τον «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό. Αλλά για να αποχωρήσει κάποιος, σημαίνει ότι συμμετείχε στον «κοινωνικό διάλογο». Και αυτό ακριβώς τους χρεώνει το ΠΑΜΕ.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα με ομιλίες συνέδρων και θα τελειώσουν αύριο με την εκλογή των οργάνων και της νέας 45μελούς Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Πρωτεύον ζήτημα η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαυρίκου, στελέχους του ΠΑΜΕ, στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

Από διαδήλωση του ΠΑΜΕ έξω από το αμερικάνικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη
Από διαδήλωση του ΠΑΜΕ έξω από το αμερικάνικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη
Ο συμβιβασμός και η υποταγή ποτέ και πουθενά δε βοήθησαν την εργατική τάξη. Ποτέ και πουθενά δεν την οδήγησαν στη νίκη.

Με αυτά τα λόγια, στο τέλος της παρέμβασής του εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος, υπογράμμισε το πραγματικό πρόβλημα στρατηγικής που έχει το συνδικαλιστικό κίνημα, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στη γραμμή της πλειοψηφίας και τη γραμμή των ταξικών δυνάμεων. Μπροστά στην αντεργατική επίθεση και στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας, μετά τις εκλογές, αλλά και διεθνώς, το στέλεχος του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε ότι η απάντηση του λαϊκού και του εργατικού κινήματος δεν μπορεί παρά να είναι: Συσπείρωση δυνάμεων για μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Πολιτικοποίηση των αγώνων και συνολική αντιπαράθεση με τους πολιτικούς εκφραστές του κεφαλαίου. Σύγκρουση με τον ΣΕΒ, τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Αμφισβήτηση της παντοδυναμίας των βιομηχάνων. Αποκάλυψη του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ιμπεριαλιστών.

Γι' αυτό πρωτεύον ζήτημα για το συνδικαλιστικό κίνημα, υπογράμμισε ο Γιώργος Μαυρίκος, είναι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που αιματοκυλά λαούς και γεννάει τον αυταρχισμό και την καταστολή όλων των δημοκρατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο συνδικαλιστής, στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την ηγεσία της ΓΣΕΕ, οι οποίοι στο όνομα του Ολυμπιακού ιδεώδους στρατεύτηκαν με το μεγάλο κεφάλαιο. «Τα εργατικά δικαιώματα δεν μπαίνουν στο ζύγι, για χάρη της Γιάννας Αγγελοπούλου και της Κόκα - Κόλα. Εμείς την "εργασιακή ειρήνη" τη γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας. Δε θα θυσιάσουμε την εργατική τάξη και τα δικαιώματά της», σημείωσε ο Γ.Μαυρίκος, προκαλώντας τα χειροκροτήματα πολλών συνέδρων.

Τα τρία χρόνια που πέρασαν, συνέχισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, απέδειξαν ότι η στρατηγική της πλειοψηφίας οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων, αφού δεν έκανε τίποτα άλλο από το να προβάλλει το τρίπτυχο του ΣΕΒ. Δηλαδή το «Παραγωγικότητα - Ανταγωνιστικότητα- Ανάπτυξη». Να ταυτίζεται ουσιαστικά με την κυβέρνηση, την ΕΕ και την εργοδοσία. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι τα 23 ευρώ μεροκάματο, τα 519 κατώτερος μισθός, η ευελιξία και οι ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ολα αυτά «είναι και δικό σας κατόρθωμα», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία.

Αλλά έτσι δε φτιάχνεται κίνημα. Ετσι δε γίνεται ούτε αντιπολίτευση. Χρειάζεται ανάχωμα, αποκούμπι. Και έναν τέτοιο ρόλο μονάχα το ΠΑΜΕ μπορεί να τον αναλάβει. Γιατί εμάς δε μας έχει στο τσεπάκι κανένας. Γιατί το ΠΑΜΕ προσπαθεί να ενώσει όλους τους εργάτες σε ταξική βάση. Γι' αυτό μας καταδικάζουν στα δικαστήρια. Γι' αυτό καταδικάστηκαν αγωνιστές από την Ομοσπονδία Ποτών σε 15 χρόνια φυλακή, αλλά και 7 στελέχη του ΠΑΜΕ για την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας. Αλλά δε θα μας κάμψουν. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν τους αγώνες. Με ανιδιοτέλεια και αποφασιστικότητα. Δε θα μας κάμψουν, γιατί οι δεσμοί μας με την εργατική τάξη είναι ακατάλυτοι. Αυτή είναι η δύναμή μας.

Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να προβάλλει τις αρχές της ταξικής πάλης. Να απορρίπτει τις θεωρίες της αστικής τάξης. Με την πλούσια αγωνιστική πείρα που έχει συσσωρεύσει από τους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, τις απεργίες και τις καταλήψεις θα αξιοποιεί με τόλμη και φαντασία όλες τις μορφές πάλης.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική αλλαγή, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι αυτή δε συνιστά πολιτική αλλαγή. Πρόκειται για καραμπινάτη εναλλαγή διαχειριστών. Οι νέοι διαχειριστές θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την πολιτική σε βάρος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Γι' αυτό απαιτείται συνδικαλιστικό κίνημα χειραφετημένο από το κεφάλαιο και τις πολιτικές του. Ενα κίνημα που θα απαντά στον πόλεμο του κεφαλαίου, που θα συγκρούεται με τον ΣΕΒ και την εργοδοσία.

Σε αυτό τον αγώνα έχει στρατευτεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Και που μαζί με άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, προσπαθεί να συγκροτήσει έναν διακριτό αγωνιστικό πόλο ενάντια στις πολιτικές του διεθνούς κεφαλαίου, αλλά και στη στρατηγική της ΣΕΣ και της Διεθνούς των Ελεύθερων Συνδικάτων. Σε κάθε περίπτωση, μόνο δυναμώνοντας τους αγώνες μέσα στην Ελλάδα, αναπτύσσουμε και δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και το διεθνές εργατικό κίνημα.

Το μέλλον μας ταυτίζεται με το ταξικό κίνημα

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση της Γραμματείας νέων του ΠΑΜΕ μέσα στο χώρο του Συνεδρίου

Οι νέοι δεν είναι κομπάρσοι και χειροκροτητές σε αυτή τη «σκηνή», έχουν ρόλο και σοβαρή ευθύνη να αλλάξουν την κοινωνία.

Αυτή η φράση αποτυπώνει την κεντρική επιλογή της νεολαίας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι όπως αυτή αναδείχτηκε στη χτεσινή μαζικότατη και γεμάτη νεολαιίστικο ενθουσιασμό εκδήλωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, με θέμα: «Εργατική Νεολαία και Συνδικάτα». Εκδήλωση που αποτέλεσε μια σημαντική διεθνιστική παρέμβαση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μέσα στο ίδιο το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Με χειροκρότημα και αγωνιστικά συνθήματα υποδέχτηκαν οι νέοι εργάτες στην εκδήλωση τις παρουσίες και τις σημαντικές παρεμβάσεις των αγωνιστών συνδικαλιστών από την Ιταλία, το Βέλγιο, το Βιετνάμ, την παρέμβαση του Κουβανού εκπροσώπου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και του Σύριου εκπροσώπου από τη Γενική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, των εκπροσώπων από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και την Πορτογαλία. «Το μέλλον της εργατικής νεολαίας ταυτίζεται με το μέλλον του ταξικού κινήματος», έγραφε το πανό της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, που αναρτήθηκε μέσα στην αίθουσα. Συνθήματα όπως: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Η ίδια αίθουσα που λίγο πριν ήταν γεμάτη από τους εκπροσώπους του κοινωνικοεταιρισμού, πλημμύρισε από νεολαίους εργάτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Η ίδια αίθουσα που λίγο πριν ήταν γεμάτη από τους εκπροσώπους του κοινωνικοεταιρισμού, πλημμύρισε από νεολαίους εργάτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Οι νέοι εργάτες, οι νέοι σπουδαστές δε φοβούνται, δεν προσκυνάνε, συσπειρώνονται στα σωματεία τους με το ΠΑΜΕ, μετατρέπουν την αγανάκτησή τους σε αγωνιστική δράση, δίνουν τη μάχη για μια άλλη κοινωνία. Αυτή η απάντηση δόθηκε από την κατάμεστη αίθουσα, όπου διεξάγεται το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική της ηγεσία, που λίγο πριν τους καλούσε να σκύψουν και άλλο το κεφάλι, να υποταχτούν πλήρως στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Την εκδήλωση άνοιξε η Βάσω Μουκάνου από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, η οποία με την παρέμβασή της υπογράμμισε ότι η δημιουργία και η δράση του ΠΑΜΕ βοηθά τη νεολαία να κατανοήσει ότι για τον εργάτη, για τον άνεργο υπάρχει μια γραμμή πλεύσης: Η γραμμή της ταξικής σύγκρουσης και της αντεπίθεσης.

Κατήγγειλε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ που με τις θέσεις και τη δράση τους απαρνούνται τον ιστορικό ρόλο και τη δύναμη της εργατικής τάξης, εκπροσωπούν τις ανάγκες της αστικής τάξης, απαξιώνουν την έννοια του συνδικαλισμού για τη νεολαία.

Αντιθέτως, σημείωσε, «εμείς μετατρέπουμε τα αιτήματα του ΠΑΜΕ σε στόχους ζωής. Ονειρευόμαστε μια ζωή που οι νέοι δε θα είναι σωματικά και ψυχικά ταλαιπωρημένοι εξαιτίας της καθημερινής βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Θα δουλεύουν όλοι με δικαιώματα, θα μορφώνονται ολόπλευρα, θα μπορούν να ζουν με άνεση. Θα έχουν χρόνο και διάθεση να ερωτεύονται, να διασκεδάζουν, να αθλούνται». Γι' αυτό «παλεύουμε για έναν κόσμο που οι εργαζόμενοι θα κουμαντάρουν τη ζωή τους και θα αξιοποιούν τον πλούτο που παράγουν για να καλύπτουν πραγματικές τους ανάγκες. Για να μην έχουν οι νέοι εργαζόμενοι καμία εξάρτηση από το κεφάλαιο και τις επιλογές του και σε αυτόν τον αγώνα έχουμε κάθε λόγο να εμπιστευόμαστε το ΠΑΜΕ, γιατί μας υπενθυμίζει καθημερινά τα λόγια του αγωνιστή ποιητή Ν. Χικμέτ: "Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμη"».

Ψευτοκαυγάς ΣΥΝεταίρων για τα κουκιά

Πολύ κουβέντα έγινε στο συνέδριο για την αλλοίωση των συσχετισμών, για κρούσματα νοθείας κλπ. Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Γιώργος Μαυρίκος θέτοντας προς τις άλλες τρεις παρατάξεις που συγκροτούσαν στην απερχόμενη Διοίκηση το προεδρείο το εξής απλό ερώτημα: Πώς εξηγείτε σε μια σειρά συνδικάτα ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση να κατεβαίνουν μονομπλόκ σε κοινά ψηφοδέλτια; Γιατί τα στελέχη τους κατέβηκαν σε κοινά ψηφοδέλτια, προχτές στην «Τράπεζα Πειραιώς», πριν λίγες ημέρες στον Ομοσπονδία Τρoφίμων - Ποτών - Γάλακτος, στην Ομοσπονδία του Φαρμάκου; Περιμένουμε εξήγηση σημείωσε ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ. Αλλά βέβαια καμιά απάντηση δε δόθηκε. Κοινώς και οι τρεις της πλειοψηφίας την έκαναν «τουμπεκί»!

Οχι, βέβαια, ότι μας εκπλήσσει το γεγονός. Η κοινή τους στρατηγική στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι δεσμεύσεις τους στην πολιτική της ΕΕ εξηγεί και την κοινή εκλογική τους κάθοδο και αλληλοϋποστήριξη σε πλειάδα συνδικάτων. Γι' αυτό και το κοινό τους μέτωπο κατά των ταξικών δυνάμεων. Και αφού όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν όλοι μαζί τη λουμπινιά, αφού αφαίρεσαν ένα νόμιμο αντιπρόσωπο (ΠΟΘΑ) από το ΠΑΜΕ, μετά από το βήμα του συνεδρίου στήσανε ψευτοκαυγά για τα κουκιά..!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ