Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Επιμένουν στη γραμμή της υποταγής και της συναίνεσης

Αποψη της αίθουσας όπου γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ
Αποψη της αίθουσας όπου γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ
Η αγωνιστική συσπείρωση της εργατικής τάξης στο ΠΑΜΕ, η ταξική συστράτευση περισσότερων εργαζομένων και συνδικάτων με τις δυνάμεις του, αναδείχτηκε και χτες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ αδήριτη και επιτακτική ανάγκη.

Γιατί και χτες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ έγινε καθαρό ότι απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα εξαπολύσει η νέα κυβέρνηση, στα αντεργατικά σχέδια της ΕΕ και του κεφαλαίου, που έχουν την αμέριστη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ, μόνο το ΠΑΜΕ μπορεί να αντισταθεί. Μόνο το ΠΑΜΕ έχει την πυγμή και τη θέληση να αντιπαρατεθεί και να αντιπαλέψει τα νέα δεινά που ετοιμάζουν για την εργατική τάξη.

Γιατί και χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέδειξε ότι δε θέλει να πάει κόντρα στο ρεύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης. Γιατί και στο συνέδριο, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-«Αυτόνομη Παρέμβαση» επιβεβαίωσαν τη γραμμή του συμβιβασμού, της συναίνεσης και της υποταγής στην εξουσία και στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ετσι σε μια μακροσκελή ομιλία ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, παρά τα παχιά λόγια και τις αναφορές του σε κάποια από τα προβλήματα των εργαζομένων, δεν άφησε περιθώριο παρερμηνειών αφού επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Στην πεπατημένη της συναίνεσης, των «κοινωνικών διαλόγων», στη λογική ότι στην «ανάπτυξη» και στην αύξηση της παραγωγικότητας οι εργαζόμενοι πρέπει να υποτάξουν τις ανάγκες τους, ολόκληρη την ύπαρξή τους. Γιατί παρά τις όποιες προσαρμογές στις ανάγκες της κυρίαρχης πολιτικής, η ΟΝΕ, η κερδοφορία των επιχειρήσεων παραμένει το ιερό ευαγγέλιο για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Γιατί ακόμα και όταν διατυπώνονται κάποια αιτήματα, όπως, π.χ., το πλαίσιο για την απεργία, οι θέσεις για τους ανέργους, αυτά είναι μακριά και πέρα από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Είναι διαχείριση στη φτώχεια, στην οποία καταδικάζει πλατιά εργατικά στρώματα η κυρίαρχη πολιτική των μονοπωλίων.

Στο ίδιο πνεύμα και η ομιλία του στελέχους της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκη, ο οποίος είπε πως το «ζητούμενο είναι αν η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα». Ζήτω που καήκαμε δηλαδή!

Ευκαιρία να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ βρήκε ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Α. Καλύβης, ο οποίος ενώ αναγνώρισε ότι η γραμμή τους δεν πέτυχε, αναρωτήθηκε: «Και εσείς (σ.σ. δηλαδή το ΠΑΜΕ) ποιους συσπειρώσατε; Πέρα από κάποιο κομματικό ακροατήριο;». Προφανώς δεν ήταν στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, στα δεκάδες συλλαλητήρια, στις εκατοντάδες και χιλιάδες περιοδείες των στελεχών του στους χώρους δουλιάς, στις καταλήψεις των υπουργείων. Και ως απών αυτός και η παράταξή του δεν μπορούν να δουν τους χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες που συσπείρωσε το ΠΑΜΕ στους αγώνες. Ισχυρίστηκε ο Α. Καλύβης ότι το ΠΑΜΕ διαστρεβλώνει τις θέσεις του και πρόβαλε ως επιχείρημα ότι η «Αυτόνομη Παρέμβαση» αποχώρησε από τον «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό. Αλλά για να αποχωρήσει κάποιος, σημαίνει ότι συμμετείχε στον «κοινωνικό διάλογο». Και αυτό ακριβώς τους χρεώνει το ΠΑΜΕ.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα με ομιλίες συνέδρων και θα τελειώσουν αύριο με την εκλογή των οργάνων και της νέας 45μελούς Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερήμην των εργαζομένων το συνέδριο της ΓΣΕΕ (2012-11-27 00:00:00.0)
Υποταγμένη στην κυρίαρχη πολιτική η πλειοψηφία (2007-03-17 00:00:00.0)
Για την τιμή του διαλόγου! (2005-07-12 00:00:00.0)
Πάνε σε διάλογο, ΠΑΜΕ σε αγώνες (2001-05-24 00:00:00.0)
Καθείς ενώπιον των ευθυνών του (2001-03-11 00:00:00.0)
Στόχος του "διαλόγου" η αφαίρεση δικαιωμάτων (1997-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ