ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύριο στα Προπύλαια το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού
  • Στις 11 π.μ. η συγκέντρωση, όπου καλούν η ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ και δεκάδες μαζικές οργανώσεις
  • Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Το περσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο της ΕΕΔΥΕ
Το περσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο της ΕΕΔΥΕ
Το αντίπαλο δέος του ιμπεριαλισμού βγαίνει στους δρόμους, δίνοντας δυναμική απάντηση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στην τρομο-υστερία, που καλλιεργείται στη χώρα μας. Στην Αθήνα, αύριο, στις 11 π.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, πραγματοποιείται το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, που διοργανώνεται, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και πλήθους μαζικών οργανώσεων και κινήσεων. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σ' όλη την Ελλάδα.

Στο αυριανό συλλαλητήριο θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας και θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) Θ. Παφίλης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Η 20ή Μάρτη έχει κηρυχτεί από το ΠΣΕ Μέρα Αντίστασης στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, καθώς και αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου μετά την εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ και πέντε χρόνων μετά τις φονικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμά της, η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, που επιδιώκουν να επιβάλουν ουσιαστικά στρατιωτική κατοχή στη Μεσόγειο, αλλά και την κυβέρνηση της ΝΔ, που, σε πλήρη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ, παραδίδει την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλο το λαό του Λεκανοπεδίου στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, αύριο στα Προπύλαια. Επίσης καλεί τον ελληνικό λαό να αντιταχθεί με όλους τους τρόπους στη νέα τρομοκρατική επιχείρηση των ιμπεριαλιστών, που, εκτός των άλλων, θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για νέες επιθέσεις κατά λαών και χωρών και να κάμψει τους φιλειρηνικούς, αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.

Και καταλήγει:

«Καμιά ανοχή, καμιά συναίνεση στους ΝΑΤΟικούς προστάτες. Ποιος θα μας προστατέψει από αυτούς;

- ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ.

- ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.

- ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ, ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.

- Η ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΔΕ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ».

Την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, που βίωσαν και βιώνουν τον καθημερινό κοινωνικό πόλεμο του κεφαλαίου, αλλά και τους θερμούς του πολέμους, είτε στη χώρα μας παλαιότερα, είτε στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και σε άλλες χώρες πρόσφατα, καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο να πάρουν δυναμικά μέρος στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ στα Προπύλαια της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Συνεπώς, σημειώνει καταλήγοντας το ΠΑΜΕ, «είναι υπέρτατο χρέος μας να δώσουμε όλοι μαχητικό "παρών" στη διαδήλωση στα Προπύλαια, αλλά και στις άλλες πόλεις της χώρας μας για να εκφράσουμε την αγωνιστική απάντηση στην τρομο-υστερία, που οι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι και τα φερέφωνά τους επιχειρούν να επιβάλουν».

ΚΟΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΚΤΩ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Ενας χρόνος μετά - ας διαδηλώσουμε ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ

«Ο άδικος, παράνομος, επιθετικός και ιμπεριαλιστικός πόλεμος ενάντια στο Ιράκ έκανε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν σε τεράστιες πρωτοφανείς διαδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες. Σ' αυτές τις διαδηλώσεις, η γενική αντίθεση των λαών στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο εκφράστηκε με πολλούς τρόπους, μια και ήταν ανάγκη να ανατραπούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, και ιδιαίτερα τις απειλές για νέες επιθέσεις ενάντια στους λαούς του πλανήτη».

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν σε κοινή διεθνή έκκλησή τους οκτώ (8) διεθνείς οργανώσεις. Και συνεχίζουν:

«Αυτός ο πόλεμος, με την κάλυψη του "πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία", ξεκάθαρα έδειξε την πραγματική πρόθεση του ιμπεριαλισμού να επεκτείνει τις αγορές, να αποκτήσει περισσότερα κέρδη, να κυριαρχήσει στις φυσικές πηγές όπως το πετρέλαιο, να ελέγξει τις πιο σημαντικές γεωστρατηγικές περιοχές και να εξαλείψει κάθε εστία αντίστασης των λαών.

Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής του Ιράκ και την ανάκληση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα. Καταδικάζουμε την εξωτερική ανάμειξη στο Ιράκ και τις προσπάθειες διαμελισμού των περιοχών του. Πιστεύουμε ότι ο ιρακινός λαός έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αντιπαλέψει την ξένη κατοχή. Και υποστηρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα του ιρακινού λαού να αποφασίσει για το μέλλον και το πεπρωμένο του ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.

Για να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ, για ειρήνη, ελευθερία και κοινωνική πρόοδο, καλούμε τις μαζικές οργανώσεις των εργαζομένων και των αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών, της ειρήνης και της αλληλεγγύης και όλους τους φιλειρηνιστές να συγκεντρωθούν, να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν στις 20 Μάρτη 2004 (ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Ιράκ) σε κάθε χώρα και περιοχή του πλανήτη, μπροστά στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας και τις στρατιωτικές βάσεις καθώς και άλλων τοποθεσιών που πιστεύετε κατάλληλες για να εκφράσετε τη θέση και τις απαιτήσεις σας.

Πιστεύουμε ότι οι λαοί του κόσμου συγκροτούν τη μόνη υπερδύναμη»!

Την παραπάνω έκκληση υπογράφουν οι οργανώσεις:

- Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (WPC)

- Αφροασιατική Οργάνωση Αλληλεγγύης (AAPSO)

- Διεθνής Ομοσπονδία Δημοκρατών Νομικών (IADL)

- Οργάνωση Αλληλεγγύης των λαών Αφρικής, Ασίας, Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL)

- Διεθνής Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (WIDF)

- Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Νεολαίων (WFDY - ΠΟΔΝ)

- Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU - ΠΣΟ)

- Διεθνή Ενωση Φοιτητών (IUS)

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια σ' όλη την Ελλάδα

Αγωνιστική απάντηση στην τρομοϋστερία που καλλιεργείται στη χώρα μας και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αναμένεται να αποτελέσουν τα αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και εκατοντάδων μαζικών οργανώσεων και κινήσεων σ' όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια διοργανώνονται:

Σήμερα Παρασκευή

-- Στο Βόλο, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στην Καρδίτσα, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

-- Στη Χαλκίδα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς.

-- Στη Λιβαδειά, στις 7 μ.μ., στον πεζόδρομο της Μπουφίδου.

-- Στην Κέρκυρα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο.

-- Στην Καβάλα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

-- Στην Ξάνθη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

-- Στην Αλεξανδρούπολη, στις 7 μ.μ., έξω από το Δημαρχείο.

-- Στην Κατερίνη, στις 7 μ.μ., στο Σιντριβάνι.

Αύριο Σάββατο

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

-- Στη Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ταχυδρομείου.

-- Στα Τρίκαλα, στις 7 το απόγευμα. Θα προηγηθεί ειρηνοδρομία 22 χιλιομέτρων, από την Καλαμπάκα στα Τρίκαλα, η οποία θα καταλήξει στο χώρο της συγκέντρωσης.

-- Στην Πάτρα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

-- Στον Πύργο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

-- Στην Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη.

-- Στη Σπάρτη, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Sparta Inn».

-- Στη Λαμία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Πάρκου.

-- Στην Πρέβεζα, στις 8 μ.μ., με αφετηρία τη Θεοφάνειο.

-- Στα Γιάννενα, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο.

-- Στην Ηγουμενίτσα, στις 11 π.μ., στον Πεζόδρομο.

-- Στο Αγρίνιο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

-- Στην Αρτα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

-- Στη Λευκάδα, στις 7.30 μ.μ., με αφετηρία την πλατεία Αγίου Μηνά.

-- Στην Κεφαλονιά, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στο Κιλκίς, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

-- Στην Κομοτηνή, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

-- Στη Φλώρινα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Βέροια, στις 7 μ.μ., στο πάρκο Εληάς.

-- Στην Κοζάνη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Στις Σέρρες, στις 7 μμ.

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 12 το μεσημέρι, στα Λιοντάρια.

-- Στο Ρέθυμνο, στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο.

-- Στον Αγιο Νικόλαο, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία.

-- Στον Εύδηλο Ικαρίας, στις 7 μ.μ.

-- Στη Χίο, στις 11 π.μ., με σημείο εκκίνησης την πλατεία Βουνακίου.

ΠΑΣΟΚικό θράσος!

Μόνον ως πρόκληση και άκρον άωτον του θράσους μπορεί να εκληφθεί η ανακοίνωση, που έβγαλε χτες βράδυ το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, άκουσον - άκουσον, καλεί τα μέλη και στελέχη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, που διοργανώνονται από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ (δηλαδή από το ελληνικό Φόρουμ στο Σύνταγμα), στην επέτειο του ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Χωρίς καθόλου ...τσίπα σημειώνει στο «κάλεσμά» του το ΠΑΣΟΚ: «Ο ένας χρόνος πολέμου και κατοχής στο Ιράκ δικαιώνει την αντίληψη και τους έντονους φόβους που είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, για τα αδιέξοδα που θα δημιουργούσε ένας πόλεμος και την αδυναμία εμπέδωσης της ειρήνης με στρατιωτική κατοχή. Σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στην ΕΕ και στον ΟΗΕ για εξεύρεση ειρηνικής λύσης, με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και με στόχο να αποτραπεί η μονομερής στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Η Ελλάδα, άλλωστε, δε συμμετείχε με στρατιωτικές δυνάμεις και ούτε σήμερα πρέπει να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτού του είδους στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για όλους τους λαούς, όπως μας έδειξε ξανά η 11η Μαρτίου, με τις δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών, στη Μαδρίτη».

Τόσο θράσος διαθέτουν αυτοί, που έδωσαν γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για να σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή στους γειτονικούς λαούς και στο λαό του Ιράκ. Γιατί, το να κάνεις έτσι ανερυθρίαστα το άσπρο - μαύρο, θέλει πολύ ...θράσος. Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι που μετέτρεψε τη χώρα σε χώρο προετοιμασίας της ιμπεριαλιστικής εισβολής. Εδωσε τη βάση της Σούδας, όπου γινόταν καθημερινά ο ανεφοδιασμός των βομβαρδιστικών που έσπερναν το θάνατο στο Ιράκ. Οποια διευκόλυνση της ζητήθηκε, την έδωσε απλόχερα και γι' αυτό εισέπραξε τα εύσημα του Μπους ως χώρα που βοήθησε αποφασιστικά στην επέμβαση.

Επομένως, δεν μπορεί να μας θεωρούν τόσο ηλίθιους, ότι, δήθεν, ευαισθητοποιούνται σήμερα και συντάσσονται με το φιλειρηνικό κίνημα. Αυτό που τους αξίζει είναι η λαϊκή χλεύη. Να τους γυρίσουν την πλάτη τα λαϊκά στρώματα. Να μη δεχτούν αγνοί αγωνιστές της ειρήνης να διαδηλώσουν μαζί τους στο Σύνταγμα, δίνοντάς τους αντιπολεμικά εύσημα, που τόσο πολύ τα έχουν - φαίνεται - ανάγκη. Να τους καταδικάσουν πολιτικά ,πυκνώνοντας το μέτωπο του πραγματικού φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, διαδηλώνοντας μαζί με τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στα Προπύλαια.


Δ. Κ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενοχλεί η μαθητική πρωτοβουλία για την ειρήνη

Ενα νέο κρούσμα αυταρχικής αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, εκδηλώθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη δραστηριοποίηση των μαθητών για τη συμμετοχή τους στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που οργανώνει η ΕΔΥΕΘ το Σάββατο στις 20 Μάρτη στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Καλαμαριάς Πιερής Δεσπότης, έκρινε πως η απόφαση του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου για συμμετοχή στο συλλαλητήριο είναι παράνομη, όπως επίσης παράνομη είναι και η συμμετοχή των μαθητών σε τέτοιες δράσεις... Και έτσι απαγόρευσε την ανακοίνωση της απόφασης μέσα στο σχολείο.

Ο διευθυντής δεν περιορίστηκε απλώς στο να καταργήσει το θεσμοθετημένο αιρετό όργανο της μαθητικής κοινότητας, κρίνοντας παράνομες τις αποφάσεις του, αλλά επιτέθηκε και στα μέλη του 15μελούς θέτοντας υπό αίρεση ακόμη και το δικαίωμά τους να κρίνουν την ΕΕ και το ρόλο της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στους πολέμους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Εξάλλου τους απαγόρευσε να ασχολούνται με τα «πολιτικά», δηλώνοντας «εγώ σαν σχολείο δεν το επιτρέπω».

Θα πέσει στο κενό η προσπάθεια του εν λόγω κυρίου να τρομοκρατήσει τους μαθητές, υπηρετώντας πιστά τις επιταγές των γαλαζοπράσινων εταίρων που θέλουν τη νεολαία υποταγμένη και συμβιβασμένη στους βρώμικους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Θα πάρει απάντηση μέσα από τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, από τη συνέχιση του αγώνα των μαθητών για έναν ειρηνικό κόσμο και για ένα καλύτερο σχολείο σύγχρονο και δημοκρατικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ