ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2004
Σελ. /40
«... το "όχι" στην αγκαλιά του "ναι"»

Ποτέ ο βιασμός δεν είχε σχέση με τον έρωτα, κι ας επιμένει περί του αντιθέτου ο ...Λουδοβίκος. Τα Ανώγεια έμειναν στην Ιστορία για το «όχι» τους. Η Κερύνεια εκβιάζεται να μείνει στην Ιστορία για το «ναι» της

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «Πριν»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «Πριν»
Η πορεία μιας είδησης: «Είκοσι σελίδες» είναι ο «μπούσουλας» για την υποστήριξη του «σχεδίου Ανάν», όπως ομολόγησε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα. Αυτές οι 20 σελίδες βγάζουν τίτλους, σχόλια, αναλύσεις υπέρ του «ναι». Αυτά διαβάζονται στη συνέχεια από τα ραδιόφωνα και γίνονται περιεχόμενο των τηλεοπτικών συζητήσεων στην Ελλάδα, τα τηλεοπτικά κανάλια της οποίας εκπέμπουν και στην Κύπρο, αν όχι κατά κύριο λόγο για την Κύπρο, αυτή την περίοδο.

Και ο κυρίαρχος λαός θα ψηφίσει ελεύθερα και δημοκρατικά. Με μπούσουλα 20 σελίδες... Τόσες λέει ο Μίλερ ότι χρειάζονται για να ξεχάσεις. Ούτε «Αρλεκιν»...

Κι ύστερα σου λένε πως ασκεί πιέσεις ο Πάουελ. Οταν «αριστεροί», και μάλιστα της «ριζοσπαστικής Αριστεράς», με το «καλημέρα» δηλώνουν ακόμα και σήμερα ότι «το αρχικό σχέδιο Ανάν μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση καλύτερη από τη σημερινή για όλους τους Κύπριους». Ετσι αρχίζει το πρώτο θέμα στην «Εποχή» της Κυριακής. Οι ίδιοι που έγραφαν ότι το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» είναι ναζιστικό!

Δειλά δειλά, πάντως, το θέμα ανοίγει και ορισμένα πράγματα λέγονται με τ' όνομά τους: Το «σχέδιο Ανάν» ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ανατροπή όλων των μέχρι τώρα ισορροπιών στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Επί της ουσίας στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η ανατροπή και της Συνθήκης της Λοζάνης! Αρχισαν τα όργανα για τα καλά... Είστε σίγουροι πως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του..;

Μισθοί, ασφάλιση, συντάξεις και συλλογικές συμβάσεις. Το υπόλοιπο πακέτο που έρχεται για πληρωμή καθώς αυτό ακριβώς έχουμε παραγγείλει με την ψήφο μας, ως χώρα, στις 25 του Μάρτη στις Βρυξέλλες.

Αυτό, μάλιστα! Είναι επάγγελμα του μέλλοντος: «Υπηρεσίες παραστρατιωτικής προστασίας». Είναι η επίσημη ιδιότητα των «επιχειρηματιών» που σκοτώθηκαν από αντάρτες στη Φαλούτζα.


ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ: «Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει και πάλι από την Ελλάδα... τον δραστικό περιορισμό των δαπανών μεταξύ των οποίων και αυτών που αφορούν στους μισθούς, καθώς και τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, και κυρίως του συνταξιοδοτικού. Τέλος θα ζητήσει αλλαγές στη διαπραγμάτευση των μισθών, ώστε οι αποδοχές των εργαζομένων να αντανακλούν τις διαφορές στην παραγωγικότητα και την υιοθέτηση "σύγχρονων μοντέλων οργάνωσης της εργασίας" για να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας» (Φίλιος Στάγκος από τις Βρυξέλλες για τα «ΝΕΑ»).

ΔΕ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»: «Ο αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων στην Αθήνα και οι ανεπαρκείς προδιαγραφές ασφαλείας ευθύνονται για δεκάδες εργατικά ατυχήματα, με σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους, που δε βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής "Ιντιπέντετ". Επικαλούμενη "εμπιστευτική έκθεση" η εφημερίδα κάνει λόγο για 13 θανάτους ξένων εργατών από τον Δεκέμβριο του 2001 έως τον Δεκέμβριο του 2003. Υποστηρίζει ακόμη ότι η λίστα των νεκρών που συντάχθηκε από συνδικαλιστές και κόμματα της αντιπολίτευσης δε δημοσιοποιήθηκε διότι σύμφωνα με τα λεγόμενα Ελλήνων δημοσιογράφων προσέκρουσε σε μια συνωμοσία σιωπής των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. (...). Οι θάνατοι είναι όμως μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς σε κάθε μοιραίο ατύχημα αντιστοιχούν τουλάχιστον 80 σοβαροί τραυματισμοί» (Ανταπόκριση από το Λονδίνο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ»: «Μισθοφόροι που είχαν υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και είχαν λάβει υψηλή εκπαίδευση και όχι εργολάβοι ήταν οι τέσσερις Αμερικανοί που σκοτώθηκαν στη Φαλούτζα από αντάρτες και τα πτώματά τους διαμελίστηκαν στη συνέχεια από το εξαγριωμένο πλήθος, αποκάλυψε χτες η εταιρία "Blackwater Security Consulting" για λογαριασμό της οποίας εργάζονταν τα θύματα» (Το ρεπορτάζ στην κυριακάτικη «ΑΥΓΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΠΡΩΞΙΜΟ ΣΤΟ «ΝΑΙ»

ΤΑ ΝΕΑ: «ΨΗΣΤΗΡΙ» ΑΘΗΝΑΣ ΣΕ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑΙ

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Οχι - ίσως... μάλλον ΝΑΙ

Η ΕΠΟΧΗ (κυριακάτικη): ΩΡΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΠΡΙΝ (κυριακάτικο): ΛΑΪΚΟ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): ΕΤΟΙΜΟΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΑ ΚΛΙΝΗ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΦΘΗΝΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Η ΧΩΡΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΙΔΟΥ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

ΕΘΝΟΣ: ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΝΤΑΣΗ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΟΡΦΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο «αριστερός» εκβιασμός

«Η προσπάθεια να γίνει αποδεκτό το τέταρτο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό εμφανίζεται ως αναγκαία υποχώρηση "του Ελληνισμού" που του την επιβάλλουν διεθνή κέντρα υπόπτων, τουλάχιστον, προθέσεων (...) οι εθνικιστικές θέσεις ηττήθηκαν κατά κράτος με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό (...) αυτόν τον "οδυνηρό συμβιβασμό" χρειάζεται να δούμε (...) γιατί τα αποτελέσματα του πολέμου θα παγιωθούν» (ο Θ. Παρασκευόπουλος στην ΕΠΟΧΗ).

Η κυνική υποταγή

«Το "ναι" ή το "όχι"; Μα θέλει και συζήτηση; (...) Ο επικοινωνιακός οδοστρωτήρας θα σαρώσει, το "ναι" θα επικρατήσει... η πολύπαθη Κύπρος θα εισέλθει μεν στην οικογένεια της Ευρώπης (ως απελεύθερη δούλη), θα παραμείνει όμως "οικιακή βοηθός" της Αμερικής και της Βρετανίας (ως χερσαίο αεροπλανοφόρο)... Ενός είδους βελούδινη κατοχή είναι κι αυτή» (ο Χρ. Πασαλάρης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η προσαρμογή

«Μοχθηρό ερπετό η προσαρμογή. Στην προστασία της κατέφυγαν και τα όνειρα και τα κατάντησε φυτά - δεν είναι να τα βλέπεις»

(το ποίημα της Κικής Δημουλά στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Και ο καταλύτης

«Απειλούν να τους χαλάσουν όλο το σκηνικό μισό εκατομμύριο άνθρωποι! Ο λαός της Κύπρου. Αν μάλιστα κατορθώσει να κρατηθεί όρθιος και να ψηφίσει "όχι" παρά τις εφιαλτικές πιέσεις Ελλήνων και ξένων, τότε ίσως αποτελέσει καταλύτη αξιοσημείωτων πολιτικών εξελίξεων και στην Ελλάδα» (από το άρθρο του Γ. Δελαστίκ στο ΠΡΙΝ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ