ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Διαρκές έγκλημα με θύματα τους εργαζόμενους

Ενα διαρκές έγκλημα, εν γνώσει της διοίκησης, συντελείται με θύματα τους εργαζόμενους στα ορυχεία της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου. Από το Δεκέμβρη του 2003, μετά από παρέμβαση των εργαζομένων, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας είχε προειδοποιήσει τη ΔΕΗ πως πρέπει άμεσα να πάρει μια σειρά μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας στους χώρους δουλιάς. Η διοίκηση αδιαφόρησε και συνέχισε την πολιτική συρρίκνωσης του προσωπικού, καταστρατήγησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, την ελλιπή συντήρηση και επάνδρωση των μηχανημάτων, την εντατικοποίηση της δουλιάς και την παράνομη υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού. Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής πολιτικής ήταν και τα 4 πρόσφατα εργατικά ατυχήματα που έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο στα ορυχεία της σε Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο. Και έρχονται να συμπληρώσουν τον μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια: Συνολικά από το 2000 μέχρι το τέλος του 2003 στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου έγιναν 227 ατυχήματα, από τα οποία τα 3 θανατηφόρα.

Ομως στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και προκειμένου η ΔΕΗ να γίνει ανταγωνιστική, χρόνια τώρα αδιαφορεί για το πόσοι εργάτες θα ποτίσουν με το αίμα τους την τέφρα μέσα στην οποία παλεύουν καθημερινά για να βγάλουν το ψωμί τους.

Και ενώ ακόμη και το ίδιο το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) παραδέχεται ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού 500 ατόμων στα ορυχεία - αν συνυπολογιστεί ο μεγάλος αριθμός υπερωριών και η χρησιμοποίηση εργαζομένων μέσω εργολάβων, τότε οι πραγματικές ελλείψεις προσωπικού θα ξεπεράσουν τα 1.000 άτομα - εξακολουθεί την ίδια πολιτική.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι διοικήσεις των σωματείων με τον Χ. Παπαγεωργίου διευθυντή του ΛΚΔΜ. Ο διευθυντής, λοιπόν, υποσχέθηκε ότι μέσα στο πλαίσιο των ετήσιων εργασιών συντήρησης, που συνήθως ξεκινούν μετά το Πάσχα, θα φροντίσει να ανατεθεί σε εργολάβο -λόγω έλλειψης προσωπικού - η εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών.

Βέβαια, αυτό είχε υποσχεθεί και όταν η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας είχε υποδείξει μεταξύ άλλων πως πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση όλα τα μηχανήματα και ειδικότερα:

«Να επισκευαστούν άμεσα τα κιγκλιδώματα και τα δάπεδα κυκλοφορίας προσωπικού στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα», όπου τραυματίστηκαν τη Δευτέρα ο Γιώργος Χρυσόπουλος και την περασμένη εβδομάδα ο Αντώνης Τζέλος, ο οποίος μάλιστα χαροπαλεύει στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

«ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ»
Εκεί που τους χρωστάνε... τους καλούν και σε απολογία

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στην εταιρία «Φλώρινα - Χωναίος»

Motion Team

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στην εταιρία «Φλώρινα - Χωναίος»
Νέο κρούσμα διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών εκδηλώνεται στη Θεσσαλονίκη, ως απάντηση των μηχανισμών της συμμαχίας κράτους - εργοδοσίας ενάντια στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης «Φλώρινα - Χωναίος» στη Θεσσαλονίκη, που παλεύουν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Μετά από προανάκριση που διέταξε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, κλήθηκαν δύο φορές σε απολογία ο Δημήτρης Αλιστρατινός, επίτιμος πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, και ο Δημήτρης Τζηρίνης, αντιπρόεδρος του σωματείου, επειδή στη διάρκεια του πολύμηνου αγώνα τους οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν συμβολικούς αποκλεισμούς του δρόμου έξω από την επιχείρηση και περιφρουρούσαν το χώρο του εργοστασίου προκειμένου να εμποδίσουν ενδεχόμενη προσπάθεια απομάκρυνσης του εξοπλισμού του.

Τα παραπάνω ανέφεραν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε χτες, εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) και του εργοστασιακού σωματείου και κατήγγειλαν την πολιτική δικαστικών διώξεων και ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων.

Θυμίζουμε πως οι 150 εργαζόμενοι της «Φλώρινα - Χωναίος» είναι απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη του 2002 και από τον Ιούνη του 2003 προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «Φλώρινα - Χωναίος» δηλώνει αδυναμία να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, ενώ την ίδια ώρα η επιχείρηση που έστησε στη Βουλγαρία ανθεί οικονομικά.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη ζει με τα 300 ευρώ το μήνα επίδομα που παίρνει από τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα συνεχίζουν τον αγώνα για να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους, που ανέρχονται σε 1 δισ. δραχμές και κυρίως να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, ώστε να μη βρεθούν οριστικά στο δρόμο της ανεργίας.

Βρήκαν πάτημα και ξαμολήθηκαν

Πατώντας πάνω στην ήδη υποχωρητική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, λίγες μέρες πριν την τρίτη διαπραγματευτική συνάντηση για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στο φόντο των συναντήσεων, χτες και σήμερα, του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου με τις δυο πλευρές, οι εργοδότες εμφανίζονται να σκληραίνουν τη στάση τους. Η δημοσιοποίηση, χτες, μιας νέας ανεπίσημης πρότασης, που αποδίδεται στους επαγγελματοβιοτέχνες, χαρακτηρίστηκε «ρήγμα» στις εργοδοτικές γραμμές και προσπάθεια επίτευξης ενός «συμβιβασμού». Ωστόσο, η πρόταση που παρουσιάστηκε από το «Βήμα» και την «Ημερησία», στο βαθμό που ισχύει, έστω ακόμη και ως σκέψη, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων και, το κυριότερο, εργαλείο χειροτέρευσης της θέσης τους.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), που θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εργασίας, απέφυγε κάθε αναφορά στα δημοσιεύματα, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Αρμενάκης δήλωσαν άγνοια. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αύξηση 3,5% στις κατώτερες αποδοχές στις 31.12.2003. Πάνω στο ποσό που θα διαμορφωθεί από αυτή την αύξηση, προτείνει στη συνέχεια αυξήσεις 2% από 1.1.2004 και 2,5% από 1.6.2004. Η πρόταση προϋποθέτει την υπογραφή τριετούς σύμβασης με τη λογική της κάλυψης του πληθωρισμού και ενός μέρους της παραγωγικότητας.

Αν αυτή η πρόταση δεν προκαλούσε βάναυσα τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται μόνο με το κατώτερο μεροκάματο και μισθό, αλλά και τους συναδέλφους τους που αξιοποιούν την Εθνική Σύμβαση σαν βάση για τη διαπραγμάτευση των κλαδικών συμβάσεων, θα ήταν για γέλια. Τα πράγματα όμως είναι σοβαρά, καθώς μάλιστα τα πρώτα σχόλια έκαναν λόγο για «ικανοποίηση» του αιτήματος της ΓΣΕΕ για αυξήσεις 8%. Πρώτος και κύριος στόχος μιας τέτοιας πρότασης είναι να πλήξει τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Η προσπάθεια δεν είναι νέα, ήδη η καθυστέρηση στο κλείσιμο της ΕΓΣΣΕ μεταθέτει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις κλαδικές συμβάσεις και δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις Ομοσπονδίες. Πολύ περισσότερο που, εάν γίνει πράξη μια τέτοια συμφωνία, θα έχουν ως σημείο αναφοράς όχι αυτό το ανεπαρκές 8%, αλλά το «σπαστό» 4,5%!

Αλλά ακόμη κι αυτή δεν είναι η χειρότερη προοπτική. Η τάση των τελευταίων χρόνων να κατευθύνονται όλο και περισσότερες κλαδικές και επιχειρηματικές συμβάσεις στον ΟΜΕΔ και η πρακτική αυτού του Οργανισμού να αποφασίζει με γνώμονα τη δημοσιονομική πολιτική λιτότητας και τα όρια της Εθνικής Σύμβασης, προδικάζει για ένα συντριπτικό πλήγμα στα εισοδήματα των εργαζομένων. Μια επιπλέον απειλή έχει να κάνει με την υπονόμευση της Εθνικής Σύμβασης, καθώς η τριτοβάθμια εργατική συνδικαλιστική οργάνωση καλείται να διαπραγματευτεί μόνο για ένα τμήμα των εργαζομένων που αντιπροσωπεύει, να απολέσει δηλαδή και τυπικά το δικαίωμα για μια διαπραγμάτευση με βάση τις συνολικές ανάγκες της εργατικής τάξης!

Κι αυτό όταν ήδη η ΓΣΕΕ δε διεκδικεί παρά μόνο ενάμισι ευρώ αύξηση στα κατώτερα μεροκάματα.


Γ. Φ.

ΓΣΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανοίγουμε το διάλογο σήμερα»

Τη γνωστή και άκρως σημαντική για την υλοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, δηλαδή το επιπλέον «ξεζούμισμα» της εργατικής τάξης, διαδικασία του «διαλόγου», δεσμεύτηκαν ότι θα ακολουθήσουν πιστά το επόμενο διάστημα, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλος και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κατά τη χτεσινή πρώτη μεταξύ τους επίσημη συνάντηση.

Εξάλλου, για την υλοποίηση των νέων σφοδρών αντεργατικών μέτρων που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν δίνει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Δίνει, δηλαδή, μεγάλη σημασία στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αφού μέχρι σήμερα έχουν συναινέσει στο πέρασμα των όποιων αντιδραστικών μέτρων σε βάρος της εργατικής τάξης.

Ετσι, ο υπουργός Απασχόλησης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι υπήρξε συμφωνία με τη ΓΣΕΕ, ώστε το επόμενο διάστημα να δρομολογηθεί ο διάλογος, καθώς θα ανοίξουν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ανοίγουμε το διάλογο σήμερα». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε με τη σειρά του ότι οι «στόχοι είναι κοινοί», καθώς και ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιδιώκει τη «δημιουργική» συνεργασία και «δημιουργική» κριτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ