ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Απόφαση συντονισμού των αγώνων για μόνιμη και σταθερή δουλιά

Πρώτη κοινή συγκέντρωση στις 22 Απρίλη

Ενα αποφασιστικό βήμα για το συντονισμό της δράσης και την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζόμενων συμβασιούχων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, πέρα από αυταπάτες και ψεύτικους διαχωρισμούς, έθεσε η χτεσινή συγκέντρωση - σύσκεψη που διοργάνωσαν τα Συντονιστικά των Σωματείων στους ΟΤΑ, τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους και των Εκτάκτων ΑΕΙ - ΤΕΙ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μεγάλος αριθμός εκπροσώπων και εργαζομένων από δήμους της Αττικής, τα ξενοδοχεία, τους σχολικούς φύλακες, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τα ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.α. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός - όπως αποφασίστηκε - η συγκέντρωση στις 22 του Απρίλη στο Πολυτεχνείο (αίθουσα ΜΑΧ), στις 6 το απόγευμα, με τη δέσμευση όλων να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτή.

Τα αντεργατικά αντιλαϊκά χαρακτηριστικά των πολιτικών επιλογών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ευρωλάγνου Συνασπισμού ανέδειξε στην ομιλία του ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι οι θέσεις που προβάλλουν συγκαλύπτουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στήριγμα σε αυτή τους την προσπάθεια, συνέχισε, βρίσκουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση»). Το ΠΑΜΕ, τόνισε, θέτει ως κυρίαρχο αίτημα τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία. Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσε στην υιοθέτηση του πλαισίου αιτημάτων του ΠΑΜΕ και στη διεκδίκησή του μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη της αγωνιστικής δράσης.

Η συνεχής επίκληση της κοινοτικής οδηγίας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, σημείωσε ο Θ. Τσούκας, μέλος του Συντονιστικού των ΟΤΑ, στόχο έχει την παραπλάνηση των εργαζομένων, αφού, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται αυτά τα κόμματα, προωθεί τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Ενώ, επισήμανε ότι το αίτημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας πρέπει να συνοδεύεται από την απαίτηση για κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, του θεσμού των εκτάκτων, της εμπορευματοποίησης τομέων και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.

Βρισκόμαστε εδώ γιατί θεωρούμε ότι το πρόβλημα των συμβασιούχων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα είναι κοινό και γι' αυτό κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας, υπογράμμισε ο Η. Σαραντόπουλος από το Συντονιστικό Εκτάκτων ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Η δουλιά δεν είναι ευκαιρία, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε, αλλά δικαίωμα, τόνισε ο Ν. Παπαγεωργίου από το Συντονιστικό των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Παρουσιάζοντας τις πτυχές του εργασιακού μεσαίωνα στα ξενοδοχεία, επισήμανε ότι μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και ο αγώνας, για να καταλήξει λέγοντας: «Ας αφήσουμε τους συμβιβασμένους και ας έρθουμε όλοι μαζί στη μια όχθη, αυτή της εργατικής τάξης και των συμφερόντων της... Αλληλέγγυοι, δημόσιοι, ιδιωτικοί, εργάτες όλοι για να έχουμε αποτέλεσμα: Πανεργατικοί για να μη μας βρουν μονάχους. Αγωνιστικοί για να μάθουμε να διεκδικούμε. Μετωπικοί γιατί εμείς έχουμε μάθει απ' τη ζωή να παλεύουμε στα ίσια».

Στη συνέχεια της συγκέντρωσης το λόγο πήραν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι συμβασιούχοι, παρουσιάζοντας το τι συμβαίνει στους χώρους δουλιάς, αλλά και καταγγέλλοντας όσους προσπαθούν να τους παραπλανήσουν επικαλούμενοι κοινοτικές οδηγίες, Συντάγματα κ.ά. Χαρακτηριστικά, εργαζόμενη από τους σχολικές φύλακες τόνισε ότι όλα αυτά τα κάνουν για να μας μπερδέψουν, για να χάνουμε πολύτιμο καιρό χωρίς να αγωνιζόμαστε. Μόνη μας απάντηση πρέπει να είναι η ενίσχυση των γραμμών του ΠΑΜΕ, που και στη ζωή έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί το μόνο πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων και μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα.

Περισσεύει το θράσος τους

Η «Αυγή», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την αντιΚΚΕ εμπάθειά της και ταυτόχρονα ότι αποτελεί το «αριστερό» άλλοθι σε ό,τι πιο αντιδραστικό προωθεί το κεφάλαιο, επανήλθε χτες με άρθρο με τίτλο «ΚΚΕ κατά συμβασιούχων»! Σε τέτοιες περιπτώσεις, όποιος έχει λερωμένη τη φωλιά του φροντίζει να σιωπά. Στην περίπτωση όμως της «Αυγής» περισσεύει το θράσος. Ας επαναλάβουμε τα αυτονόητα:

- Δεν είναι αριστερή προοδευτική στάση να ψηφίζεις το Μάαστριχτ, την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και μέσω των ελαστικών μορφών απασχόλησης και ταυτόχρονα να καμώνεσαι ότι πονάς για τους ανέργους και τους συμβασιούχους. Υποκρισία του «κερατά» είναι και ακραίος συντηρητισμός.

- Δεν είναι προοδευτική αριστερή στάση να προωθείς τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως κάνουν στελέχη του ΣΥΝ στους δήμους και στις νομαρχίες, να στηρίζεις και να προωθείς τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, όπως κάνουν η «Αυγή» και ο ΣΥΝ. Είναι πολύτιμη «χείρα βοήθειας» σε μια από τις πιο αντιδραστικές επιλογές του κεφαλαίου.

- Δεν είναι αριστερή προοδευτική στάση και δε συμβάλλει στον περιορισμό των συμβασιούχων, των μερικώς απασχολούμενων, το να υιοθετείς μια οδηγία που δημιουργήθηκε και έχει στόχο τη γενίκευση των μορφών μερικής απασχόλησης. Αλήθεια, σε ποιο συγκεκριμένο άρθρο της οδηγίας 70/1999 επιβάλλεται στις εθνικές κυβερνήσεις και στους εργοδότες η μονιμοποίηση των συμβασιούχων; Στο μόνο που συμβάλλει είναι στην απόκρυψη όσων αρνητικών προβλέπει και στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων.

Μια τέτοια στάση, φυσικά, δε μας ξαφνιάζει. Ο καιροσκοπισμός ήταν και είναι το γνώρισμα όλων όσοι προσπαθούν να μειώσουν τις πληγές του καπιταλισμού, να τον παρουσιάσουν ανθρωπινότερο, αναγνωρίζοντας την παντοδυναμία και την ισοβιότητά του.

Το ΚΚΕ σταθερά αντιτάχθηκε σε ό,τι ευνοούσε, προωθούσε τις προσωρινές μορφές απασχόλησης, πράγμα για το οποίο δεν μπορούν να καυχηθούν ο ΣΥΝ και η «Αυγή».

Το ΚΚΕ έχει και παλεύει μια σειρά από επιμέρους προτάσεις, που η υλοποίησή τους θα έδινε μόνιμη και σταθερή εργασία σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, πράγμα που δεν έχει ο ΣΥΝ, γιατί αντίκειται στην ευρωλάγνα λογική του.

Το ΚΚΕ είναι ο πιο φερέγγυος και συνεπής υπερασπιστής των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Διότι λέει στους εργαζόμενους ότι στα πλαίσια της σημερινής εξουσίας δε θα γίνει ποτέ σεβαστό το δικαίωμα στη σταθερή, μόνιμη και με δικαιώματα εργασία. Εχει, παλεύει και προωθεί την πρότασή του για τη λαϊκή οικονομία, λαϊκή εξουσία, που μόνο στα πλαίσιά της μπορεί να βρει οριστική λύση και το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ζητάει σήμερα να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις.

Τόσο τα άμεσα όσο και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των συμβασιούχων είναι συνυφασμένα με τη συσπείρωση και δράση για την προώθηση των προτάσεων αυτών του ΚΚΕ.


Γιώργος ΣΚΙΑΔΙΩΤΗΣ


ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Διώκει εργαζόμενη γιατί ασκεί κριτική

Ως πολιτική δίωξη καταγγέλλει η ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ την κλήση σε απολογία από τη δημοτική αρχή Βύρωνα της εργαζόμενης Γεωργίας Τσαμούρη, στελέχους του ΚΚΕ, με ανυπόστατη «κατηγορία». Στη σχετική ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟ, που απευθύνεται στους εργαζόμενους του Δήμου Βύρωνα, σημειώνεται ότι αιτία αυτής της δίωξης είναι το γεγονός πως η εργαζόμενη ασκεί δημόσια κριτική σε αποφάσεις της δημοτικής αρχής του Νίκου Χαρδαλιά και σε αντίστοιχες ενέργειες των πολιτικών προϊσταμένων της, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση να κάνει. Η συγκεκριμένη ενέργεια, επισημαίνει στη συνέχεια, έχει στόχο την ίδια την εργαζόμενη, αλλά κύρια την τρομοκράτηση όλων των εργαζομένων, ώστε να είναι σιωπηλοί και υπάκουοι χωρίς αντανακλαστικά αντίστασης, ώστε να περάσουν μελλοντικά σχέδια για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σχέδια που περιγράφονται και στο πρόγραμμα της ΝΔ, η οποία στηρίζει τη σημερινή δημοτική αρχή. «Οι μετακινήσεις και οι κλήσεις σε απολογία των "μη υπάκουων" έχουν γίνει συχνό φαινόμενο και τρόπος άσκησης της εξουσίας από τη νέα δημοτική αρχή και η ανοχή την κάνει περισσότερο επιθετική», επισημαίνει η ΚΟ Βύρωνα, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους και τους καλεί να αντισταθούν σε αυτή την επίθεση και ο κάθε εργαζόμενος να πάρει θέση ανάλογα με το πόστο που έχει. Τέλος, απαιτεί να σταματήσουν οι διώξεις κάθε μορφής.

ΠΑΜΕ
Αρχισε η οικονομική εξόρμηση

Οικονομική εξόρμηση με λαχειοφόρο αγορά άρχισαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να ενισχυθούν και με αυτό τον τρόπο τα εφόδια του ΠΑΜΕ μπροστά στα πολλά και δύσκολα μέτωπα που είναι ανοιχτά. Την ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης συζήτησε και αποφάσισε ομόφωνα στην προχτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καθώς - όπως επισημάνθηκε - οι αγώνες που έχει να δώσει, με πρώτο το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, είναι απαραίτητο να στηριχτούν και οικονομικά για να αντέξει το βάρος της οργάνωσης και προπαγάνδισής τους. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη λαχειοφόρο θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ